Μετάβαση στο περιεχόμενο

Xάραξη οικοπέδου.


Recommended Posts

Χαιρετώ τους/τις συναδέλφους/ισσες. Ξεκινάω την συμμετοχή μου στο forum με μία ερώτηση. Έχω έναν πελάτη ο οποίος μου ζήτησε να του χαράξω το γεωτεμαχιο. Μέχρι εδώ όλα καλα. Το γεωτεμάχιο είναι εκτός σχεδίου και βρίσκετε σε διανομή. Έχω το φύλλο της διανομής και έχω αποτυπώσει σε εγσα το δικό μου κ όμορα, αλλά δεν κατάφερα να βρώ στην περιοχή ορόσημα ή κολωνάκια του υπ. γεωργίας για να τα χτυπήσω. Το πρόβλημα μου είναι πως θα "πατήσω" τη διανομή πάνω στην αποτύπωση μου χωρίς ορόσημα η τριγ/κα ώστε να έχω ικανοποιητική ακρίβεια στην χάραξη. Περιμένω απόψεις....

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα είναι να έχεις αποτυπώσει όσο γίνεται περισσότερα όμορα, αν υπάρχει κάποιο κτίσμα (το οποίο θα πρέπει να φαίνεται και στην διανομή) και μετά - αφού δεν υπάρχουν ορόσημα - να κάνεις εφαρμογή μέσα από σκαναρισμένα... Ίσως σε βοηθήσουν χάρτες ΓΥΣ, google earth και ότι άλλο διαθέσιμο. Πρέπει όμως να εξαντλήσεις το ενδεχόμενο ότι έχουν χαθεί όλα τα ορόσημα. Στην τοπογραφική πήγες; Οι γωνίες του γηπέδου σε τι συντεταγμένες είναι; Αν είναι ΗΑΤΤ ή ΕΓΣΑ ή ΤΜ3 τότε μπορείς να κάνεις εφαρμογή με τριγωνομετρικά ή GPS με αρκετά καλή ακρίβεια.

 

Το θέμα είναι δύσκολο και θέλει παίδεμα αλλά φρόντισε να το κάνεις με τέτοια ακρίβεια ώστε να μην μπορεί κανείς να το χαράξει ακριβέστερα!!

Link to comment
Share on other sites

Οταν λες οτι δεν βρήκες Οροσημα εννοεις κολωνάκια στην περιοχή ή δεν βρήκες τιμες οροσήμων στην Τοπογραφική υπηρεσία? Γιατι το να βρείς οροσημα έξω είναι απίθανο. Αν δεν υπάρχουν ουτε τιμές στην τοπογραφικη ενα καλο σκαναρισμα είναι απαραιτητο.

Αποτύπωσε πάντως οσα περισσοτερα ομορα μπορεις (όλη την πλάκα αν γίνεται) για να είσαι καλυμενος εσυ.

 

Καλη τύχη

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Όταν είπα οτι δεν βρήκα ορόσημα εννοούσα δεν τα βρήκα στο πεδίο. Στη διανομή φαίνονται. Επίσης η διανομή είναι σε ΗΑΤΤ και έχω κατεβάσει τις στάσεις μου απο τριγ/κο. Συν/νες για τις γωνίες του γηπέδου δεν έχω. Μπορώ να τις βρώ απο την Τοπογραφική για να κάνω εφαρμογή απο τις στάσεις μου; Μπορεί να ακούγονται αφελή αυτα που ρωτάω αλλά είμαι νέος στο επάγγελμα. Ευχαριστώ προκαταβολικά;

Link to comment
Share on other sites

Συντεταγμένες των κορυφών του γηπέδου δεν θα βρείς. Θα βρείς όμως άλλα στοιχεία όπως συντεταγμένες των οροσήμων , κάποιες αποστάσεις των πλευρών και καθετότητες και με βάση αυτά θα κλείσεις το εμβαδό που λέει ο πίνακας.

Link to comment
Share on other sites

ακόμα και η αποτύπωση του καμπύλου τμήματος σε μια στροφή ενός αγροτικού δρόμου που φαίνεται στη διανομή βοηθάει καμιά φορά και μπορείς να κάνεις το "κούμπωμα"

Link to comment
Share on other sites

Είναι δύσκολο να χαράξης τέτιο ακίνητο τη στιγμε που τα στοιχεια που μας παρέχονται είναι ελάχιστα.Εγώ σε τέτια περίπτωση ψάχνω σπιτιια ερίπια και γενικά οτιδήποτε μπορω να χρησιμοποιήσω σαν σταθερο που να υπαρχει στους χάρτες του κληρου(αν ύπαρχουν τέτοια ).βέβαια θα έχεις αποίκλιση κάποιες φορές έχεις μια σχετικη ακρίβια αλλά τις πιο πολλές όχι και τόσο.Ψάξε για τυχόν ερίπια ή σπιτια αποτυπωμένα στην ευρητερη περιοχή.Αποτύπωσε και δες αν σου τεριάζει ,δηστυχός δεν μπορεις να κάνεις τίποτε παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

εχω την εντυπωση οτι το υπουργειο γεωργιας χρησιμοποιει αλλο συστημα συντεταγμενων.

πρεπει να παρεις τριγωνομετρικα της περιοχης απο το υπουργειο γεωργιας, κοινα με της γ.υ.ς. και να κανεις μετατροπη. σκαναρεις το σχεδιο που εχει κανναβο κτλ

Link to comment
Share on other sites

1) Θα ψάξεις τριγωνομετρικά του κέντρου φύλλου που βρίσκεται η διανομή . Αν βρεις φτάνεις κάτω στο οικόπεδο εξαρτημένος και

 

2) Αποτυπώνεις όλη την πλάκα που βρίσκεται το τεμάχιο. Δίνεις βάση σε φραξίματα, σε παλιά κτίσματα και κατά δεύτερον σε γραμμές καλλιέργειας .

 

3) Στο γραφείο βλέπεις που πέφτει η εξαρτημένη αποτύπωση με βάση το θεωρητικό υπόβαθρο που δίνουν οι τιμές των οροσήμων . Αν πέφτει καλά , πας και χαράζεις τον κλήρο . Μετά πας στην Εκκλησία και ανάβεις και ένα κεράκι στον άγιο που γιόρταζε την μέρα της αποτύπωσης . Αν είσαι κοντούλης κοίτα να ναι ίσα με το μπόι σου να το παίξεις και ανοιχτοχέρης ;). Πλάκα κάνω.

 

4) Αν πέφτει αλλού για αλλού η αποτύπωση με βάση τη διαμορφωμένη κατάσταση τότε κάνεις "επίθεση" της αποτύπωσης στην θεωρία και δίνεις μια λογική λύση που να είναι όλοι , κατά το δυνατό, τακτοποιημένοι ( ο απατεωνάκος θα πιαστεί. ) . Η εξάρτηση δεν είναι πάντοτε και λύση διότι εσύ

πας με total station και 2 στάσεις ενώ οι παλιές καραβάνες με Τ16 , πολλές στάσεις, μπλοκάκια μετρήσεων κτλπ.

 

5) Αν τώρα δεν βρήκες κανένα τριγωνομετρικό , απλά κάνεις ότι και στο βήμα 4 . Επίθεση . Αλλά πάντα με λογική να μη θίγεται κανένας .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.