Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπλόκο στις συντάξεις για όσους έχουν οφειλές πάνω από 15.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ


sdim

Recommended Posts

Αριθμ. Φ.1500/οικ. 9696/195

Διαδικασία εσωτερικής κατανομής και καταβολής των παρακρατουμένων από τη σύνταξη του οφειλέτη συνταξιούχου ποσού μεταξύ των Ασφαλιστικών Φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία συνταξιοδότησης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

 

Δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση που μεταξύ των άλλων βάζει όρια στην παρακράτηση από την σύνταξη για εξόφληση οφειλών του ασφαλισμένου.

Παραθέτω την συγκεκριμένη παράγραφο.

 

"3. Εάν διαπιστωθεί οφειλή της οποίας το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 3 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 ως προς το ποσό της παρακράτησης, τότε θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής το οποίο θα κοινοποιείται στον υποψήφιο συνταξιούχο.

 

Για ποσό οφειλής μεγαλύτερο των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος (μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ − 15.000 € ή είκοσι χιλιάδες ευρώ − 20.000 € στον Ο.Α.Ε.Ε.), ο ασφαλισμένος οφείλει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ. Στην περίπτωση δε που η παραπάνω οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό αυτής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από την κείμενη νομοθεσία.

 

Η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης εκδίδεται μετά την εξόφληση του επί πλέον ποσού οφειλής από αυτό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής εάν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη."

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δλδ αυτος που πληρωνε 30+ χρονια, αλλα δε καταφερε να πληρωσει τα 2 τελευταια δε παιρνει συνταξη. Ουτε καν μειωμενη λογω λιγοτερης συνολικης εισφορας. ΚΑΘΟΛΟΥ!

Να το χαιρεστε το κρατος σας. Οσοι λογικοι μεινανε, τα λεμε στο Καταρ.

Link to comment
Share on other sites

Το μέτρο είναι σωστό, το όριο των 15000 ευρώ πρέπει να αυξηθεί. Μπορεί να υπάρχουν άτομα που χρωστάν 100000 και πολύ περισσότερα, δεν γίνεται να χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες εισφορές και να τους πληρώνει και από πάνω το ταμείο.

  • Upvote 3
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αν χρωστανε 100000, ας παρουν την αναλογη συνταξη με βαση τις εισφορες που κατεβαλαν.

Που ειναι το προβλημα?

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι πως τα ταμεία είναι άδεια και ψάχνουν αφορμές να κόψουν συνταξιούχους από συντάξεις .

Link to comment
Share on other sites

Ας πάρουν σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Θα είναι σαν να έχουν δουλέψει λιγότερα χρόνια και παίρνουν μειωμένη σύνταξη. 

Δικά τους είναι τα χρήματα που καταβάλανε.

 

Η λογική χρωστάνε στο ταμείο δεν στέκει. Από πού και ως πού του χρωστάνε; Ο ρόλος του ταμείου είναι να τους φυλάει τα χρήματα να τους τα δώσει όταν γεράσουν. Αυτή είναι η λογική της σύνταξης. 
Ας μην πάρουν την ελάχιστη σύνταξη, μέχρι να αποπληρώσουν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μιλάτε λες και το σύστημα ασφάλισης που έχουμε είναι το κεφαλαιοποιητικό. Ο ρόλος της "δουλειάς" του ταμείου προς τον πολίτη και το τι θα έπρεπε να γίνονται τα λεφτά του πολίτη είναι κάτι θεωρητικό περισσότερο για να έχουμε να λέμε, η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι άλλη και το ξέρουμε.

 

Το άρθρο λέει

 

"3. Εάν διαπιστωθεί οφειλή της οποίας το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 3996/2011

 

Οπότε αν χρωστάς κοιτάνε πόσα χρωστάς και παρακρατούν μέχρι εκεί που είναι εφικτό με βάση το όριο που έθεσαν, από ένα σημείο και μετά δεν παίρνεις τίποτα. Το τι ορίζει τώρα ο ν 3996/2011 δεν το ξέρω. Ας κοιτάξουν να κάνουν το όριο 20000 ή 30000.

Λεφτά δεν υπάρχουν στα ταμεία ούτε το σύστημά μας είναι κεφαλαιοποιητικό σήμερα για να κοιτάνε αν χρωστάς 100.000 και να τα αφαιρούν από αυτά που έπρεπε να είχες καταβάλλει συνολικά ώστε να πάρεις την υπόλοιπη μειωμένη σύνταξη. Τα λεφτά που πλήρωναν παλιά οι ασφαλισμένοι έχουνε ήδη κάνει φτερά όλα, άρα δεν υφίστανται καν για να κοιτάξουν να αφαιρέσουν τις οφειλές.

Στο αναδιανεμόμενο σύστημα οτι πληρώνεις τώρα πηγαίνει για τους τωρινούς συνταξιούχους, οτι θα πληρώνουν οι επόμενες γεννιές μετά από 20-30 χρόνια θα είναι τα χρήματα που θα λαμβάνει στο μέλλον ο μελλοντικός συνταξιούχος, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο κάτω κάτω αν χρωστάει κάποιος 100 και 200k ευρώ ειδικά αν οι οφειλές ήταν από το 2000 ή ποιο πριν καλά να πάθει να μην λάβει σύνταξη, κράτησε αυτός στην άκρη όλα τα λεφτά πλην τους τόκους και τα έτρωγε στα μπουζούκια, ενώ οι άλλοι που πλήρωναν τότε ήταν τα κορόιδα και οι χαζοί της υπόθεσης.

Ας μην συγχέουμε στο μυαλό μας τι συμβαίνει τώρα με τους ανέργους που δεν μπορούν να πληρώσουν το υποχρεωτικό ΤΣΜΕΔΕ με καταστάσεις που γινόντουσαν πρίν 10 χρόνια ή και περισσότερο με άτομα που μπορούσαν να πληρώσουν ΤΣΜΕΔΕ,ΟΑΕΕ κτλ και δεν το έκαναν με αποτέλεσμα να μαζευτούν οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων στα ταμεία. Το μέτρο λοιπόν είναι προς στην σωστή κατεύθυνση, θέμα υπάρχει με το ύψος του ορίου που έβαλαν, θα μπορούσαν να το αυξήσουν.

 

 

Η λογική χρωστάνε στο ταμείο δεν στέκει. Από πού και ως πού του χρωστάνε; Ο ρόλος του ταμείου είναι να τους φυλάει τα χρήματα να τους τα δώσει όταν γεράσουν. Αυτή είναι η λογική της σύνταξης.

Ας μην πάρουν την ελάχιστη σύνταξη, μέχρι να αποπληρώσουν.

 

Σοβαρά? Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας δηλαδή ασκούσε δραστηριότητα και δεν πλήρωνε τις εισφορές του ΟΑΕΕ δεν μαζεύονται χρωστούμενα? Μήπως έχεις μπερδέψει έναν μισθωτό του ΙΚΑ που απλά σταμάτησε να εργάζεται με έναν Ελ.Επ που δεν έκανε τερματισμό και ασκεί δραστηριότητα χωρίς να πληρώνει τίποτα? Υπάρχουν και παραυπάρχουν χρωστούμενα λοιπόν.

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν χρωστανε 100000, ας παρουν την αναλογη συνταξη με βαση τις εισφορες που κατεβαλαν.

Που ειναι το προβλημα?

Το πρόβλημα είναι πως αν το ταμείο λειτουργούσε έτσι:

- κανένας δεν θα πλήρωνε εισφορές καθώς θα είχε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μια ζωή και θα έκανε ιδιωτική ασφάλεια για την ίδια σύνταξη με τα μισά χρήματα

- δεν θα αποπλήρωνε κανένας με την σύνταξη τις εισφορές, ένας μηχανικός που κάνει έναρξη στα 25 μέχρι τα 70 (τόσο θα πάει το όριο συνταξιοδότησης) θα εργαστεί 45 χρόνια, δεν νομίζω να ζήσει άλλο τόσο ώστε να αποπληρώσει τις εισφορές.

 

Προβλέπω η επόμενη αλλαγή να είναι η αλλαγή του ελάχιστου ορίου 15 ετών για πλήρη σύνταξη στα 20 έτη. Όσοι "έξυπνοι" γραφτήκανε πρώτη φορά στο ΤΣΜΕΔΕ στα 50 τους και όσοι "έξυπνοι" διαγράφτηκαν στα 15 έτη κάνοντας στην συνέχεια ιδιωτική ασφάλεια και νοικιάζοντας σφραγίδες τρίτων, θα βρεθούν προ εκπλήξεως.

 

Ας μην ξεχνάμε πως το ταμείο είναι ένα, αυτοί που κάνουν κατάχρηση των "διευκολύνσεων για κοινωνικούς λόγους" ουσιαστικά φεσώνουν τους συνεπείς συναδέλφους.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν δεν εχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άμα χρωστας.. Επομένως αν κάποιος πλήρωσε συνολικά πχ 40000 αυτά δικαιούται να πάρει πίσω..

Ενας συνεπής εχει συνεχή κάλυψη και μεγαλύτερη συνταξη. Η εμπλοκή που ειναι;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποιος που πλήρωσε 40.000 δεν δικαιούται 40.000 (+ τόκους), γιατί κάποιο ποσοστό από τις 40.000 πάει για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και αυτό φυσικά δεν επιστρέφεται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.