Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα σε θερμανση με δοχειο αδρανειας


akoda

Recommended Posts

Φίλε Konstantinos IB βιάζεσαι....

Καταρχάς έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις αν δεν έχουμε υδραυλικό διάγραμμα που να απεικονίζει με λεπτομέρεια την εγκατάσταση και τα εξαρτήματα....

Έτσι λοιπόν το μόνο που κάνουμε είναι εικασίες.

 

Φίλε akoda....Οσο καλή θέληση και να υπάρχει από ορισμένους στο φόρουμ να βοηθήσουμε, είναι δύσκολο .

Έχοντας λάβει μέρος κατά καιρούς σε δεκάδες συζητήσεις τέτοιου τύπου ελάχιστες φορές βγήκε άκρη απο το ίντερνετ.

Και όσες φορές βγήκε άκρη ο ερωτών ήταν πλήρως συνεργάσιμος και είχε στοιχειώδη γνώσης θέρμανσης. 

Στα λέω αυτά με πλήρη ειλικρίνεια και με καλή πρόθεση για να ξέρουμε τι συζητάμε.

 

Πολλές φορές σε αυτό το φόρουμ αρκετοί μηχανικοί έχουν την άποψη ότι τέτοια ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν και συνήθως προτρέπουν τους ιδιώτες να απευθυνθούν κατευθείαν σε μηχανικούς.

Η δική μου άποψη είναι ότι τέτοια θέματα έχουν ενδιαφέρον να συζητηθούν για λόγους ανταλλαγής απόψεων και διάδοσης της γνώσης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθεί η οριστική λύση. Το πιο πιθανό είναι στο τέλος ο ιδιώτης να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα του συστήματος και μόνο του να οδηγηθεί σε έμπειρο μηχανικό.

 

Αρκετοί από εμάς είτε μηχανικοί είτε τεχνικοί έχουμε την εμπειρία από την πρώτη περιγραφή του ιδιώτη να καταλάβουμε λίγο πολύ περί τίνος πρόκειται...   

Ετσι λοιπόν όταν διαβάζουμε περί πολυστρωματικές σωλήνες σε τζάκια και ηλιακά, για 4 τμ συλλεκτική επιφάνεια για ηλιακή υποβοήθηση της θέρμανση, για δοχείο αδράνειας συνδεδεμένα τα ηλιακά στην πάνω σερπατίνα , και για λέβητα πετρελαίου συνδεδεμένο σε σειρά (και όχι παράλληλα όπως είπες) αυτομάτως έχουμε εικόνα δυστυχώς κακή.

Τώρα θα μου πεις μπορεί να πέσουμε και έξω αλλά έτσι και αλλιώς.εξ αποστάσεως μιλάμε και ίσως απο εκεί να έχει περάσει ο σούπερ ντούπερ μηχανικός και να έχει σχεδιάσει ένα γαμάτο σύστημα που ίσως εσύ δεν μπορείς να μας το μεταφέρεις σωστά μέσο του γραπτού λόγου.

Σπάνιο, άλλα παίζει και αυτό.

Ετσι λοιπόν καταλήγω.

Αν θέλεις πράγματι να βοηθηθείς από το φόρουμ χρειάζεται να κάνεις μερικά πράγματα και να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις.

 

1.Ποίος σχεδίασε την εγκατάσταση;

2.Υπάρχει υδραυλικό διάγραμμα;

Μπορείς εσύ να φτιάξεις υδραυλικό διάγραμμα που να απεικονίζει με λεπτομέρεια όλα τα εξαρτήματα.(Πρέπει να γνωρίζεις τα εξαρτήματα για να τα απεικονίσεις έστω και σε σκίτσο; Με ενδιαφέρουν  τα αντεπίστοφα.

3.Αν δεν μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω τότε μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες όλης της εγκατάστασης για να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε μία εικόνα μήπως και βοηθήσουμε;

 

Θα σου πω κάτι απλό....

Αν αρχίσουμε να συζητάμε  το ασφαλιστικό σύστημα της εγκατάστασης ιδίως τώρα που έχουμε και τζάκι και λέβητα είναι απο μόνο του  ένα τεράστιο θέμα.....

 

Ακόμα σε προτρέπω να ρίξεις μια ματιά στους ηλιακούς συλλέκτες το βράδυ αν είναι ζεστοί ενώ λειτουργεί το τζάκι.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παιδια συμφωνω αλλα εχετε να μου προτεινετε καποια λυση?

Το καταλαβαινω οτι 4τ τζαμια δεν λενε πολλα.Εχω ήδη παραγγείλει αλλα 4τ ,  δυο πανελ των 2τ το καθενα. Ελπιζω εντός της εβδομαδος να  μπουν.Θα λυθεί ετσι το πρόβλημα? ή χρειαζεται αλλη μετατροπή???????

Έστω κα καθυστερημένα το σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι σωστή μελέτη.

 

Τελείως ενδεικικά να σου πω ότι στο σπίτι μου 100 τμ. με σχετικά καλή μόνωση έχω 15τμ. συλλέκτες

 

Επείσης ό θερμοστάτης των συλλεκτών θα πρέπει να είναι διαφορικός δηλαδή να βλέπει διαφορά θερμοκρασίας συλλεκτών -θερμοδοχείου με δύο αισθητήρια.

 

Σίγουρα και οι παρατηρήσεις των συναδέλφων είναι σωστές. 

 

Όλα αυτά όμως θα συγκεντρωθούν και θα προσαρμοστούν στην υπάρχουσα εγκατάσταση υπεύθυνα από μία μελέτη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Γρηγόρη αχτύπητε. Δεν διαφωνώ γενικά με το #21 σου αλλά πιστεύω ότι εγώ προσωπικά δεν βιάστηκα. Με τα θερμοϋδραυλικά τζάκια έχω τελειώσει την ασχολία μου πριν 15 χρόνια. Για μένα τουλάχιστον έχει εξαντληθεί το θέμα. Τα τζάκια ή οι λέβητες του είδους αυτού παρουσιάζουν κάποια μειονεκτήματα (τα ξέρεις, δεν αναφέρομαι) που δεν τα καθιστούν ιδιεταίρως χρηστικά. Τα προβληματάκια αυτά προσπάθησαν να τα λύσουν οι τεχνικοί συνάδελφοι με τις αδράνειες. Τα δοχεία αδρανείας λοιπόν θα έπαιρναν το περισσευούμενο θερμικό φορτίο όταν δεν θα μπορούσαν να το απορροφήσουν οι χώροι. Σε αυτή ακριβώς την αρχή στηρίζεται και το συστηματάκι του Akoda. Φυσικά δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από το φόρουμ...αλλά αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα το έχω ξανα-αντιμετωπίσει. Γι αυτό και πήρα το ρίσκο. Υπάρχουν δυο τρεις διατάξεις που ακολουθούνται από Εταιρείες που εμπορεύονται και εγκαθιστούν το είδος και αυτή ειδικά η συγκεκριμένη διάταξη είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολη στη ρύθμιση. Γι αυτό γελούσα σε προηγούμενο post.  

 

Τώρα για το θέμα του μηχανολόγου ή άλλου τεχνικού συναδέλφου μελετητή ή εγκαταστάτη δεν διαφωνώ, αλλά πρόσεξε...Μπορεί εμείς εδώ να πάρουμε κάποιο ρίσκο διάγνωσης αλλά δεν μπορούμε με τίποτε να του...σχεδιάσουμε ένα νέο σύστημα από το φόρουμ  :D. Σε αυτή τη φάση είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να απευθυνθεί ο ιδιώτης σε ένα έμπειρο συνάδελφο.

 

Είναι πολύ σωστή (μου διέφυγε μάλιστα) η παρατήρηση του antloukidis (+1). Πρέπει να υπάρχει διαφορική λήψη θερμοκρασίας για τη λειτουργία των ηλιακών διότι αν ο κυκλοφορητής των ηλιακών πάρει μπροστά όταν φτάσει η θερμοκρασία των καθρεπτών στους 65 και το δοχείο έχει νερό 70 τότε το δοχείο θα θερμαίνει τα "τζάμια". Αλλά πιστεύω ότι και αυτό θα έχει προβλεφθεί από τον συνάδελφο που έκανε την εγκατάσταση. Είναι πλέον πεπατημένη τεχνική. Αν ο εγκαταστάτης δεν έχει βάλει διαφορικό αισθητήρα στο σύστημα ή τουλάχιστον στο PLC του δεν εκκινεί τον κυκλοφορητή των ηλιακών με διαφορική ένδειξη τότε, αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας, έχει προβλέψει max θερμοκρασία δοχείου 60 - 65, πράγμα που με επιβεβαιώνει.  

Πρέπει επίσης ο Akoda να ρωτήσει τον εγκαταστάτη του γι' αυτά που του γράφουμε εδώ...    

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεις να συντηρησεις τη θερμοκρασια στο μπαφερ με το τζακι γιατι το τζακι το περνας με εναλλακτη στο μπαφερ! Το λεβητα ομως που τον ριχνεις χυμα μεσα στο δοχειο, γιατι αποτελει μερος του κυκλωματος με τα σωματα, οπως λες λιγο να τον βαλεις μπροστα το ζεσταινει το δοχειο. Το καταλαβες; Προ δοχειου αδρανειας περνουσες τα 18KW του τζακιου σου σε ολο το σπιτι και τωρα τα ριχνεις σε λιγα μετρα σωληνα μεσα στο δοχειο! Τι περιμενεις να σου κανουν;

 

Αλλαξε τη συνδεσμολογια: βαλε τα ηλιακα στον κατω εναλλακτη (σερπαντινα), βαλε το τζακι στο μισο πανω δοχειο (χωρις σερπαντινα, χυμα μεσα) για να μη ζεσταινεις ασκοπα ολο το δοχειο, και την επιστροφη του κυκλωματος θερμανσης στο μεσο του δοχειου για να μην κρυωνεις ασκοπα το νερο. Το κατω μισο να ζεσταινεται οσο (και οταν) μπορει απο τα ηλιακα. Προφανως αν θελεις να εγκαταστησεις και αλλα μετρα συλλεκτων, κερδος θα εχεις, αλλα αν διατηρησεις τη συνδεσμολογια σου ετσι, εισαι χειροτερος απο τη μαυρη τρυπα της οικονομιας!

 

(Για αμοιβη και τα καθεκαστα με Π.Μ. :smile:  )

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αλλαξε τη συνδεσμολογια: βαλε τα ηλιακα στον κατω εναλλακτη (σερπαντινα), βαλε το τζακι στο μισο πανω δοχειο (χωρις σερπαντινα, χυμα μεσα) για να μη ζεσταινεις ασκοπα ολο το δοχειο, και την επιστροφη του κυκλωματος θερμανσης στο μεσο του δοχειου για να μην κρυωνεις ασκοπα το νερο. Το κατω μισο να ζεσταινεται οσο (και οταν) μπορει απο τα ηλιακα. Προφανως αν θελεις να εγκαταστησεις και αλλα μετρα συλλεκτων, κερδος θα εχεις, αλλα αν διατηρησεις τη συνδεσμολογια σου ετσι, εισαι χειροτερος απο τη μαυρη τρυπα της οικονομιας!

 Μπράβο!!! Τη λύση αυτή τη σκέφτηκα εκ των υστέρων και την έστειλα (για να μην κουράζω το φόρουμ με συνεχόμενα post) στο p.m. του Akoda. Την έχω εφαρμόσει κάπου αλλού και περπάτησε (+1). Σε ένα πράγμα διαφωνώ, στο χύμα ζεστό νερό. Εγώ θα χρησιμοποιούσα πρώτα την πάνω σερπαντίνα και αν αυτή ήταν κοντή και δεν μπορούσε να ζεστάνει αποτελεσματικά την πάνω πλευρά του Bafer τότε θα έριχνα το ζεστό νερό χύμα μέσα. 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι τον ιδιοκτήτη...Αφού με την αρχική σου εγκατάσταση ζεσταινόσουν πολύ καλά, τι σε έκανε να προβεις στην τροποποίηση;

Θεώρησες ότι έχεις τόσο μεγάλη περίσσεια θερμότητας;

 

Έχω την εντύπωση ότι η όποια περίσσεια δεν είναι τόσο μεγάλη, ενώ επειδή δουλεύεις σε υψηλές θερμοκρασίες δεν έχεις ουσιαστικά απόκριση του συστήματος, όπως είναι τώρα!

Έχω τη γνώμη δηλαδή, ότι δεν θα κάνεις άμεσα δουλειά, εκτός αν πας την θερμοκρασία του buffer στις υψηλές θερμοκρασίες με τον τρόπο που σου υπέδειξαν οι συνάδελφοι.

Το όποιο όφελος όμως, θα χάνεται τόσο γρήγορα, όσο ο ρυθμός γυρίσματος των νερών στο κύκλωμα θέρμανσης και μετά θα γυρίζεις πάλι σε θέρμανση από την πηγή...

Γνώμη μου, χωρίς να έχω την εμπειρία των συναδέλφων - απλά διαισθητικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.