Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφοροποίηση ισχύος θέρμανσης χώρων και ΖΝΧ επίτοιχων λεβήτων


miltos

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Στους επίτοιχους λέβητες πολλές φορές διαφοροποιείται η μέγιστη ή/και ελάχιστη ισχύς παραγωγής ΖΝΧ από εκείνη για λειτουργία θέρμανσης χώρων.

 

Γνωρίζει κανείς το λόγο για τον οποίο δίνει ο κατασκευαστής αυτή τη διαφοροποίηση? Για να το θέσω αλλιώς και με παράδειγμα, γιατί επιτρέπει πχ για παραγωγή ΖΝΧ η μέγιστη ισχύς να φθάνει στα 28kW ενώ σε λειτουργία θέρμανσης το μέγιστο βρίσκεται στα 24kw?

Αντίστοιχα το ελάχιστο στο ΖΝΧ μπορεί να βρίσκεται στα 7kW ενώ στη θέρμανση στα 9kW.

 

Η διαφοροποίηση του μέγιστου είναι θέμα ρύπων?

Η διαφοροποίηση στο ελάχιστου είναι θέμα βαθμού απόδοσης? Τη συναντώ μόνο σε συμβατικούς λέβητες με ανεμιστήρα σταθερών στροφών.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να το επιβάλλει.

 

Κανονικά χρειάζεται μελέτη για να υπολογίσεις την ισχύ του λέβητα αλλά κάποιοι "έμπειροι" έχουν κάποιες έτοιμες τιμές για την παραπάνω ισχύ. Συχνά οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες έχουν ισχύ 4KW οπότε υποθέτω γι'αυτό υποθέτω σου είπαν 4KW μεγαλύτερη ισχύ του λέβητα που τροφοδοτεί και boiler.

 

Για την ελάχιστη τιμή δεν ξέρω τι να σου πω, κανονικά χρειάζεται μελέτη για τις θερμικές απώλειες. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ο μικρότερος λέβητας που είχε ο έμπορος να ήταν 7kW και 9kW αντίστοιχα.

Link to comment
Share on other sites

Sdim, δες πάλι πως διατυπώνω το ερώτημα. Δεν μου είπε κάτι κάποιος έμπορος και το ερώτημα δεν αφορά μελέτη για την εκλογή κάποιου λέβητα. Απλά ψάχνω να βρω για το λόγο για τον οποίο ο ίδιος λέβητας έχει διαφορετική ισχύ για θέρμανση και ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

μήπως λέω μήπως επειδή το ΖΝΧ είναι στους 60 βαθμούς ενώ η θέρμανσης στους 80 (μέγιστες τιμές για τυπικό λεβητάκι) οπότε στους 60 με δεδομένο το μέγεθος του ενλλάκτη μπορεί να δώσει στο νερό λιγότερη ενέργεια από ότι στους 80.

Link to comment
Share on other sites

Για την παραγωγή ΖΝΧ, 60C είναι η μέγιστη ρυθμιζόμενη θερμοκρασία ΖΝΧ, όχι η θερμοκρασία του (εσωτερικού) κυκλώματος θέρμανσης όταν παράγει ΖΝΧ. Εξάλλου, η μέγιστη ισχύς στο ΖΝΧ είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της θέρμανσης χώρων, οπότε δεν έχει να κάνει με το ενδεχομένως περιορισμένο μέγεθος του εναλλάκτη.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Είχα και γω την ίδια απορία για τις διαφοροποιήσεις στις θερμικές ισχείς.

Αλλά πεσμου τι εννοείς ότι η θερμοκρασία του (εσωτερικού) κυκλώματος θέρμανσης είναι διαφορετική όταν παράγει ΖΝΧ; Όταν ρυθμίζεις το ΖΝΧ στους 60, και επειδή τα λεβητάκια δίνουν προτεραιότητα σε ΖΝΧ, εκείνη τη στιγμή η θερμοκρασία νερού που φεύγει από το λέβητα μέσω του εναλλάκτη είναι 60, σωστά; 

Link to comment
Share on other sites

Η θερμοκρασία εξόδου του ΖΝΧ προς τις καταναλώσεις θα είναι 60C. Στον εναλλάκτη παραγωγής ΖΝΧ όμως, θα μπαίνει νερό θέρμανσης (προερχόμενο από τον εναλλάκτη καυσαερίων-νερού) υψηλότερης θερμοκρασίας, πχ 70C (η θερμοκρασία αυτή εξαρτάται από την ισχύ του εναλλάκτη ΖΝΧ, την παροχή ΖΝΧ κλπ)

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Επειδή αυτή την διαφοροποίηση των ισχύων την συναντάμε σε επίτοιχους συμπύκνωσης, κατά κύριο λόγο, μήπως έχει να κάνει με την λειτουργια του κυκλώματος για το ζνχ, το οποίο μπορεί να είναι "πιο αποδοτικό" όταν περνάει μονο απο τον εναλλάκτη του ζνχ;

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείς. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά της αποδιδόμενης ισχύος δεν οφείλεται στον βαθμό απόδοσης, καθώς αλλάζει και η μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση αερίου (συνεπώς και η παροχή του αερίου).

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Εννοούσα μήπως ο β.α. μεγαλώνει κατά την παραγωγή ζνχ, ίσως λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας του νερού επιστροφής στον εναλλάκτη κυκλ. νερού/ζνχ. Αλλά και πάλι δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά.

 

Τέλος πάντων, αφού υπάρχει και αύξηση της παροχής αερίου, είναι καθαρά επιλογή του κατασκευαστή και οι όποιες αποτυχεμένες θεωρίες μας, καταρέουν οριστικά... :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.