Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδερφοι,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω τους έμπειρους στην έκδοση οικοδομικών αδειών, πώς είναι δυνατόν να γίνει μια πρόχειρη κοστολόγηση μιας οικοδομικής άδειας; Το συνολικό κόστος είναι σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά; Και ένα δεύτερο ερώτημα, όταν πρόκειται για μονώροφο ή διώροφο μπορεί η άδεια να βγει εξολοκλήρου με την υπογραφή μόνο μηχανολόγου μηχανικού;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα σου απαντήσω ως ο "πιό έμπειρος" αλλά σε γενικές γραμμές η προκοστολόγηση μιας άδειας πραγματοποιείται με γνώμονα τη νόμιμη αμοιβή της και έχοντας γνώση των φορολογικών και των κρατήσεων που καλείται ο μελετητής να αποδώσει.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν τα ανελαστικά έξοδα (φορολογικά και κρατήσεις) και εκείνο το ποσό που επιδέχεται ενδεχόμενη έκπτωσης.

Το ποσοστό της έκπτωσης  που θα δώσεις εξαρτάται από το πόσο κοστολογείς το τρέξιμο, τη δουλειά σου, το μεροκάματό σου, τη γνώση σου αλλά και από τα στοιχεία που διαθέτεις ενδεχομένως για τη περιοχή του ακινήτου.

Γεγονός επίσης είναι πως πάντα θα υπάρχει μεγαλύτερη έκπτωση από άλλο συνάδερφο σε σχέση με τη δική σου, οπότε μην αγχώνεσαι υπερβολικά πολύ..Απλά να είσαι ρεαλιστής.

 

Η νόμιμη αμοιβή δε, δεν είναι πάντα συνάρτηση των τ.μ. αλλά μπορεί να εξαρτάται και από τον προυπολογισμό του έργου αναλόγως φυσικά των εργασιών που θα εκτελέσεις.

 

Τέλος, ως προς το δικαίωμα υπογραφής θα χρειαστεί να συνεργαστείς με τοπογράφο ή και πολιτικό μηχανικό ή και αρχιτέκτονα για την υπογραφή τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών, στατικών κτλ. Μόνος σου δεν γίνεται να καλύψεις όλες τις μελέτες.

Μονόδρομος λοιπόν η συνεργασία  με κάποιον εμπειρότερο ώστε να δώσεις μια ρεαλιστική προσφορά αλλά και να εκπονήσεις τις μελέτες που δεν έχεις δικαίωμα υπογραφής.

Ελπίζω να βοήθησα..

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, βοήθησες αρκετά, απλά θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις.. Εκτός από τους φόρους και τις κρατήσεις που πρέπει να αποδώσουν οι μηχανικοί, (που φαντάζομαι ότι προκύπτουν και από τα διάφορα προγράμματα υπολογισμού που κυκλοφορούν στην αγορά) υπάρχουν και άλλα έξοδα τα οποία πρέπει να πληρωθούν από τον πελάτη, πχ. χαρτόσημα, ΙΚΑ, άλλες πληρωμές προς δημόσιους φορείς, κτλ; Και τί τάξης μεγέθους είναι αυτά τα ποσά; είναι σημαντικό μέρος του συνόλου;  

 

Και κάτι τελευταίο... Οι  τύποι υπολογισμού των αμοιβών και των κρατήσεων αναφέρονται σε κάποιον νόμο; μπορώ να ανατρέξω κάπου για να δω πως υπολογίζονται;

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε καλώς όρισες στον δρόμο της πιάτσας.

Βρίσκεσαι ακόμα στο (προ) Α….

 

Πρώτη και πιο καλή συμβουλή βρες στην περιοχή σου συνεργάτη πιο έμπειρο από εσένα για αυτά. Διότι για να μπορείς να κοστολογήσεις μια δουλειά (άδεια δόμησης) έχει ως αναγκαία προϋπόθεση να γνωρίζεις να την κάνεις.

 

Παράλληλα ή εναλλακτικά για την νομοθεσία που αναζητάς ξεκίνα με τον 4030 για τις απαιτούμενες διαδικασίες άδειας. (θα βρεις και μόνος σου στο φόρουμ αρκετά σχετικά)

Μετά ανάλογα το έργο την νομοθεσία για τις ελάχιστες απαιτούμενες μελέτες ανά έργο (κι σ αυτό θα βρεις άμα ψάξεις)

Μετά υπαρχει η νομοθεσία για τον υπολογισμό των ελαχίστων αμοιβών. Επί της ουσίας μεν δεν είναι υποχρεωτική αλλά με βάση αυτό θα υπολογίσεις τις μελέτες και επιβλέψεις. (και σ αυτό θα βρεις αρκετά στο φόρουμ)

 

Άμεσα μπορείς να πάρεις έναν πλήρη υπολογισμό των αμοιβών και των κρατήσεων ΙΚΑ κλπ αν χρησιμοποιήσεις την δωρεάν εφαρμογή που έχει στην διάθεση όλων των μηχανικών ο συνάδερφος Gousgounis εδώ…(θα σε καθοδηγήσει αρκετά για να δεις τι θα χρειαστείς)

Θα πρέπει όμως να μάθεις πρώτα τι και ποιες από τις μελέτες θα χρειαστείς και βασικά να γνωρίζεις να τις κάνεις ή να έχεις τις ανάλογες ειδικότητες συνεργατών για να γίνουν.

 

 

Καλό ξεκίνημα – μη ψαρώνεις όλοι μας λίγο πολύ πελαγώσαμε στην αρχή.

Αν δεν ψάξεις όμως και μόνος σου με λύσεις όλες στο πιάτο έτοιμες δεν θα τις βρεις πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

με τα φορολογικα του ιδιοκτητη για εκδοση Ο.Α (Υπερ δημου, ΚΗ, υπερ ογα κλπ)  εχει αλλαξει κατι? καταργηθηκε κατι απο ολα αυτα? πληρώνονται στη ΔΟΥ κανονικα οπως πριν ?   βλεπετε παει καιρος που εχω να ασχοληθω με αδεια ...

Ευχαριστω 

Edited by Patrick
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η πληρωμη για τα "υπερ Δημου" γινονται στο Δημο και τα υπολοιπα φορολογικα στην εφορια σε μια πληρωμη.Χρονια πολλα σε ολους!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.