Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζάκι - Καλοριφέρ


Cerebrus

Recommended Posts

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους. Καλά τα είπαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι, η σωστή θερμομόνωση ξεκινά από τη μελέτη, αλλά φίλε Cerebrus μήπως κάνεις κάποιο λάθος με τον τοίχο; Μονότουβλο; Πως είναι δυνατόν; Μα που έχει σκάψει ο ηλεκτρολόγος να περάσει σωληνώσεις; Μήπως εννοείς μπατικός; Κατ' αρχήν τι πάχος έχει; Μπατικός τι σημαίνει :( ?

 

 

Καλη χρονια!

Ολα καλα και σωστα τα περι μονωσης, αλλα τα δεδομενα αυτα υπηρχαν και πριν το υδραυλικο τζακι, και μαλιστα προς το χειροτερο (εγινε καποια ανακαινιση). Ειναι δηλαδη εκτος της πραγματικης ουσιας αυτες οι θεσεις.

Πχ..

1. Cerebrus τι θερμανση ειχες πριν? Air Condition

2. Αν ηταν πετρελαιο μπορεις να συγκρινεις σε ιδιο (εννοω με ιδιες εξωτερικες συνθηκες) χρονικο διαστημα την καταναλωση? Μια λογικη σχεση για εμενα ειναι.. 1 τονος πετρελαιο= 3 τονοι ξυλα (υπολογιζοντας την υγρασια του ξυλου γυρω στο 20%).. 

3. Η καταναλωση σε ξυλα ποια ειναι? Επειδη το έβαλα φέτος και μου εδωσε ο πεθερος μου κατι ξυλα συν κατι σακουλες που αγορασα εγω δεν μπορω να υπολογίσω.σημερα αγορασα 2 κυβικά και εκει θα εχω μια εικόνα

4. Τα ξυλα ειναι σχετικα ξερα? (αν και το πευκο καιει και φρεσκο και εχει πολυ καλυτερη θερμογονο απο τον μεσο ορο ξυλων ιδιας υγρασιας).

Μπορει δηλαδη να ειναι μικρης ισχυος η νεα σου θερμικη διαταξη, η μπορει να μην εχεις ''καλο καυσιμο'',η να σε εκαναν να νομισεις οτι αντι για 1 πετρελαιο θα καψεις 1 ξυλα και οχι 3, η πραγματικα η ολη εγκατασταση νε εχει λαθη, η... χιλια δυο ισως.

Ειναι πολυπλευρο, εσυ θα πρεπει να βρεις τι ακριβως ειναι και πανω σε αυτο να ρωτησεις ειδικους (οπως εδω μεσα) συγκεκριμενα πραγματα. Αν ρωτας αοριστα, τοτε αοριστες απαντησεις θα εχεις.. Αυτό που θελω να ενημερώσω είναι ότι είμαι άσχετος με το επάγγελμα. Η δουλειά μου είναι τραπεζικός υπάλληλος και καταλαβαίνεται. Καποια πράγματα που φαίνονται κινέζικα.

 

 

Εσείς αν είχατε ένα σπίτι με ύψος 3,30 το ταβάνι θα μπαίνατε στο τριπάκι να το πάτε στα 3μ ίσως και στα 2.8 ? στις κρεβατοκάμαρες να φανταστείτε με τα κλιματιστικά και δεν μπορει να πιάσει θερμοκρασία πχ 23 για να κλεισει το κλιματιστικό .

 

Κάτι τελευταίο. Επειδη μου ειπατε σε ενα ποστ πως χρειάζομαι μηχανικό για να δει τις απώλειες έχετε να μου στείλετε σε πμ καποιο τηλεφωνο για Αθηνα ?

Link to comment
Share on other sites

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2011/05/blog-post_18.html

 Μόνο για ενημέρωση σε ρώτησα γιατί το "μονότουβλο" σε εξωτερικό τοίχο θέλει διευκρίνιση. Αλλά τελικά ότι και να ΄ναι, μπατικός, δρομομπατικός, δρομικός με τουβλίνα κλπ θα έχει μεγάλες απώλειες. 

Τα συνήθη τζάκια των 20 και 25 kW ονομαστική ισχύ δεν φτάνουν (υποθέτω απ' τις περιγραφές σου) να ζεστάνουν το σπίτι ούτε με σφαίρες.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Με το καλό θα μπώ σε μερικούς μήνες σε νέο διαμέρισμα. Κατασκευασμένο με νεο ΚΕΝΑΚ και έχει και χώρο για τζάκι. Για θέρμανση θα έχει τηλεθέρμανση. Στην πόλη μου όμως η τηλεθέρμανση έχει κάποια θέματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες απαιτήσεις σε θερμικα φορτία. Και θα έχει σίγουρα για την επόμενη 5αετία. Γι'αυτό τον λόγο θέλω να έχω "καβάτζα" το τζάκι. Τι θα προτείνατε; Τζάκι-λέβητας ή τζάκι με θυρίδες για ζεστό αέρα;

Link to comment
Share on other sites

Προτείνω το Θερμοδυναμικό (με ανάκτηση ενέργειας από τα καπναέρια), με θυρίδες όπως το λες. Σε αυτόν τον τύπο η εκμετάλλευση της ενέργειας γίνεται με απλούστερο και αμεσότερο τρόπο. Ο άλλος τύπος (θερμοϋδραυλικό) θέλει πάρα πολύ προσοχή στη μελέτη και την εγκατάσταση. Πιστεύω ότι διαβάζεις και εδώ και σε άλλα φόρουμ τι γίνεται από επιλογές "κουτουρού".  

Και οπωσδήποτε να μην ξεχνάς ότι και οι δύο τύποι θέλουν προσοχή κατά την αγορά τους. Πρέπει το προσπέκτους να αναγράφει την ονομαστική ισχύ τους και τις προϋποθέσεις της, π.χ. τους προτεινόμενους τύπους ξύλων, τα ποσοστά υγρασίας, τις σχετικές αναλογίες απόδοσης τζακιού (προσεγγιστικά) kW θερμότητας/kg ξύλου κλπ. Να ξέρεις ότι εδώ ο κανόνας "το καλό έχει όνομα και είναι ακριβό" επαληθεύεται πλήρως. Και μην ξεχάσεις την τεχνική μελέτη μηχανολόγου

Να προτιμήσεις αυτά που έχουν κλειστή εστία με πυρίμαχο γυαλί και την ελεγχόμενη είσοδο αέρα στο θάλαμο καύσης. Η ανοιχτή εστία δεν είναι κατά κανόνα αποδοτική.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Μια μικρή παρένθεση....

Φίλε Konstantinos IB με το δράμα που έζησα σήμερα οδηγώντας για μία ώρα στον Χολαργό και την Αγ. Παρασκευή να με τσούζουν τα μάτια μου νομίζω ότι είναι τραγικό να μιλάμε για θέρμανση σε αστικά κέντρα με τζάκια........

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι είναι δραματική η κατάσταση αλλά μη συγκρίνεις την Αθήνα με μια επαρχιακή  πόλη που επί πλέον διαθέτει και τηλεθέρμανση. Το πρόβλημα μάλιστα εδώ γίνεται εντονότερο από την ανεξέλεγκτη καύση ακατάλληλων υλικών. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντινε ''θερμοδυναμικο'' με ανακτηση θερμοτητας απο τα καπναερια τζακι δεν υπαρχει. Υπαρχει ενα συστημα..κατοχυρωμενη πατεντα.. ο ΚΥΘ (Κλωβος Υπερεκμεταλευσης Θερμοτητας) ο οποιος ομως δεν επεκταθηκε, προφανως λογω προβληματων διοτι ειναι ενας εναλλακτης καπναεριων-αερα, ενα ''κουτι'' με πολλους αυλους ειναι δηλαδη, αλλα... ΜΕΤΑ και ΕΠΑΝΩ απο το τζακι. Η διατομη οποιασδηποτε καπνοδοχου πρεπει να ειναι ελευθερη απο την αρχη ως το τερμα της ωστε να μπορει να καθαριζεται και ο ΚΥΘ προφανως θα εχει προβληματα καθαρισμου (υποθετω οτι γ αυτο δεν περπατησε, δεν ξερω απο πρωτο χερι).

Υπαρχει και μια δικη μου πατεντα με αριθμο αιτησης 20110100495 και αριθμο ΔΕ 1007901 (στις καταστασεις του ΟΒΙ που ειναι ελευθερες για τον καθενα μπορειτε να δειτε αν ειναι αληθινη), η οποια ειναι ως εξης.. Διπλο μπουρι πανω απο το τζακι η την σομπα και ενδιαμεσα τους ενας κατευθυντηριος κοχλιας, σπειρα δηλαδη η οποια κατευθυνει τον αερα γυρω απο τον σωληνα της καπνοδοχου. Καθε στροφη ειναι η διαμετρος επι 3.14, αποτελεσμα..? Σε ενα μετρο μηκους της καπνοδοχου μπορουμε να εξασφαλισουμε πολλαπλασια διαδρομη γυρω απο τον θερμο σωληνα των καναεριων, αυτο σημαινει και μεγαλυτερη αντιστοιχα χρονικη παραμονη του προς θερμανση αερα γυρω απο τα καυτα τοιχωματα. Η συνολικη διαδρομη-παραμονη καθοριζεται απο το βημα της σπειρας. Αν ανατρεξετε σε παλια μου μηνυματα θα δειτε οτι καποτε ρωτουσα πως θα σχεδιασω τρισδιαστατη σπειρα στο Autocad, γ αυτο επροκειτο τοτε, ηθελα να βρισκω την ακτινα της σπειρας σε σχεση με οποιαδηποτε διαμετρο (τελικα καταλαβα οτι βγαινει πανευκολα με το πυθαγωρειο θεωρημα). Αυτο το συστημα ανακτα ΑΝΕΤΑ το 50% των απωλειων μιας καπνοδοχου, πχ στα 200 κυβικα ανα ωρα που δινω εγω ο θερμος αερας εχει σχεδον παντα την μιση θερμοκρασια της εξοδου της καπνοδοχου (ενα τζακι με πορτα δεν βγαζει εξω πανω απο 100 κυβικα). Δυστυχως οι 2 κατασκευαστες αγωγων (μεγαλα ονοματα κυριαρχα στην Ελλαδα) που προσεγγισα δεν ενδιαφερθηκαν, ο ενας μαλιστα μου ειπε.. δε πουλαμε πανω απο 500-600 εναλλακτες τον χρονο, δεν αξιζει να ασχοληθω.. 

Ολα αυτα ομως αφορουν τζακι με ΠΟΡΤΑ, χωρις πορτα δεν εχουν κανεναν νοημα.

Link to comment
Share on other sites

Cerebrus   

Δεν απαντας σε τιποτα φιλε μου και ολο ρωτας και περισσοτερα.. Ναι θα χαμηλωνα το ταβανι στο 280. Αυτην τ στιγμη αφου δεν εχεις δωσει καμια απαντηση σε οσα σε ρωταμε μονο μια συμβουλη μπορω να σου δωσω.. καιγε το τζακι.. εστω και πολυ σιγα.. οσο περισσοτερες ωρες γινεται!

 

sito

Με το καλο να χαρεις το σπιτι σου! Πιο ευχρηστο και αποδοτικο ειναι με βεντυλατερ αλλα εχεις θορυβο, με φυσικης ροης χρειαζεται να ακολουθησεις της οδηγιες τοποθετησης ΑΚΡΙΒΩΣ (εδω ειναι και η σωστη καπνοδοχος και τα παντα) αλλα δεν εξαρτασαι απο την ΔΕΗ, με υδραυλικο μπορει να εχεις το τελειο αλλα αυτο μια στις εκατο συμβαινει, μηχανικος εισαι ψαΧτα λιγο. και στις 3 παραπανω περιπτωσεις μ πορεις να βρεις τζακι με ανοιγομενη πορτα (μιση τιμη αλλα δεν ειναι τζακι αυτο) η με συρομενη επανω (διπλη τιμη).

 

ΥΓ. το τζακι ειναι για πραγματικα κρυα, Στερεα Ελλαδα και κατω οσοι βασιζονται στο τζακι κανουν τραγικο λαθος, Σβηστε τα! 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα τζάκια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα παραδοσιακά (με την ανοικτή εστία) και τα σύγχρονα ενεργειακά. Ενεργειακά ονομάζονται εκείνα που αντλούν από τα ξύλα πάνω από το 50% της παραγόμενης ενέργειας. Τα ενεργειακά τζάκια έχουν διάφορα χαρακτηριστικά, κύριο όμως που ξεχωρίζει είναι η κλειστή εστία με ρυθμιζόμενη είσοδο του αέρα. Από εκεί και πέρα έχουν επικρατήσει εμπορικά διάφοροι όροι που προσπαθούν να περιγράψουν τις βασικές λειτουργίες τους. "Θερμοδυναμικό" τζάκι είναι ένας εμπορικός όρος που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος έχει ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο και μελετημένη σωστά την κίνηση του αέρα. Θερμοδυναμικό τζάκι με ανάκτηση θερμότητας από τα καπναέρια (μέσω ενός ιδιότυπου εναλλάκτη )...

(Κλωβος Υπερεκμεταλευσης Θερμοτητας) 

υπάρχει και καλο-υπάρχει. Χρησιμοποιείται επένδυση γυψοσανίδας (κυρίως) με εσωτερική μόνωση γύρω από τον μεταλλικό καπναγωγό, η τοποθέτηση στομίων εξόδου του θερμού αέρα στο δωμάτιο και ταυτόχρονα η ελεγχόμενη είσοδος αέρα δωματίου μέσα σε αυτό το θάλαμο. Μερικοί επαγγελματίες, εις εξ αυτών και ένας παλαιός μου συνεργάτης, δοκίμασαν τη βεβιασμένη κυκλοφορία του θερμού αέρα μέσω ανεμιστήρα αλλά δεν το προχώρησαν παραπέρα. Ο λόγος ήταν η μειωμένη αποδοτικότητα του εναλλάκτη ακόμη και σε χαμηλές παροχές αέρα.   

Η καμινάδα, αν συντρέχει λόγος καθαρισμού της μετά από κάποια χρήση, καθαρίζεται από θυρίδες. Αυτός είναι ο απλούστερος τύπος τζακιού ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα σε οποιοδήποτε σπίτι. 

 

Τα θερμοϋδραυλικά τζάκια (τζάκια καλοριφέρ) θέλουν πολύ προσοχή και η εγκατάστασή τους δεν είναι παιχνίδι.

 

Την πατέντα σου δεν την ξέρω. Αν την έχεις κατοχυρώσει ενημέρωσέ μας έστω με κάποιο σκίτσο. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και η φράση "ενεργειακό" τζάκι, είναι εμπορικός όρος (τεχνικά-γραμματικά-συντακτικά λανθασμένος αφού χρησιμοποιείται ως επίθετο) αντίστοιχος των "γεωθερμία", "ενεργειακά τζάμια", κτλ.

 

Υ.Γ. Κωνσταντίνε μην το θεωρήσεις μομφή-γενικότερη είναι η τοποθέτηση

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.