Jump to content

sito

Core Members
 • Content Count

  182
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

sito last won the day on May 28 2016

sito had the most liked content!

Community Reputation

92 Καλή

1 Follower

About sito

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Κομοτηνή
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,214 profile views
 1. Για να εργάζεσαι ως μισθωτός μηχανικός πρέπει είτε να σε ασφαλίζουν με το ΚΠΚ 045 ή 046. Και για να ασφαλιστείς ως μηχανικός πρέπει να είσαι μέλος ΤΕΕ.
 2. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Η ψύξη του ψυκτικού νερού από το καλοριφέρ δεν θεωρείτε οτι μειώνει την θερμοκρασία της "κρύας δεξαμενής" ενός κύκλου Carnot και συνεπώς δεν αυξάνει τον βαθμό απόδοσης του κινητήρα.
 3. οχι, βασικός μισθός με επίδομα γάμου και τριετίες μέχρι το 2012
 4. Το έχετε ξεσκίσει το θέμα. Φυσικά και μπορεί μισθωτός μηχανικός να υπογράψει, αλλά μόνο για λογαριασμό της εταιρείας της οποίας είναι υπάλληλος. Στην πρώτη μου δουλειά που ήμουν μισθωτός, μόνο ένας μισθωτός είχε σφραγίδα γιατί μόνο αυτός ασχολιόταν με αντικείμενο το οποίο απαιτούσε σφραγίδα μηχανικού. Αν θυμάμαι καλά, ανέφερε όνομα επώνυμο ΑΜ ΤΕΕ τηλέφωνο και τα στοιχεία της εταιρείας. Φορολογικά φυσικά και δεν πρέπει να φοβάται τίποτα ένας μισθωτός μηχανικός και ούτε χρειάζεται να κρατάει αποδείξεις κτλ. Κάθε ενδεχόμενη φορολογική παράβαση βαραίνει τον εργοδότη και μόνο. Τέλος, σε οτι αφορά την ευθύνη του μισθωτού μηχανικού, ο μισθωτός φέρει μόνο ποινική ευθύνη και όχι αστική (έναντι των πελατών του εργοδότη του).
 5. εισφορές υπέρ τρίτων; Έλεος
 6. Γιατί την δεκαετία του '90 θα βγαίναν σύνταξη οι γεννημένοι το '30 μηχανικοί, οι οποίοι προφανώς και ήταν πολύ λίγοι και οι ενεργοί πάρα πολλοί. Οι διαγραφές άρχισαν μαζικά κατά την κρίση, από το 2010 και μετά, και όχι από το '93. Προφανώς και η σύνταξη στα 55 έβαλε μέσα τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά όχι οτι εμείς πληρώναμε πολλά και οι άλλοι λίγα. Δεν είναι τυχαίο οτι καθιερώθηκε το μπλοκάκι σε μηχανικούς που δούλευαν σε εταιρείες. Για να μην αναφερθώ στο κάτω 5ετίας όπου ως νέοι, είτε μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώναμε τα μισά για τον κλάδο σύνταξης και το επικουρικό. Μαζί με την ειδική προσαύξηση, ο μετά το '93 πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές 48.45% επί ενός θεωρητικού εισοδήματος, το οποίο στην μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία ήταν το 2016 €2.333,02, δηλαδή για ένα θεωρητικό ετήσιο εισόδημα €27.996,24 πλήρωνε ετησίως €13.564,18. Στις κατασκευαστικές προ κρίσης ένας μηχανικός που έπαιρνε €60Κ με μπλοκάκι (αν θεωρήσουμε οτι ήταν στην μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία , δηλ. 14 - αν θυμάμαι καλά ανά 3 χρόνια ανέβαινες ασφ. κατηγορία, δηλαδή μετά από 42 χρόνια ασφάλισης) πλήρωνε μόνο 22,6% ασφ. εισφορές, ενώ π.χ ένας εργοδηγός με €50Κ ετησίως ασφαλισμένος βαρυ και ανθυγιεινό πλήρωνε 50% (περίπου 20% εργαζόμενος και 30% εργοδότης), δηλαδή €25Κ, σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με τον μηχανικό. Γι'αυτό μη λέμε ό,τι θέλουμε
 7. Το ασφαλιστικά ταμεία είναι αλληλένδετα, και έτσι κι αλλιώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια ηθελαν να συνενώσουν τα ταμεία αλλά πάντα σκόνταφτε το σχέδιο στις συντεχνίες. Για να συνενωθούν έπρεπε να ισχύουν τα ίδια για όλους. Το ΤΣΜΕΔΕ τότε δεν είχε πρόβλημα γιατί είχε πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων προς συνταξιούχους το οποίο προφανώς και θα άλλαζε, γι'αυτό καλώς αφορούσε αυτή η αλλαγή και το ΤΣΜΕΔΕ.
 8. Έστω οτι θα συνεχιστούν να υπολογίζονται οι εισφορές των ΕΕ με βάση το εισόδημα, τότε στον "κουμπαρα" του μισθωτού μπαίνουν 66% περισσότερα χρήματα στον κλάδο σύνταξης απ'ότι σε έναν ΕΕ με το ίδιο ασφαλιστέο εισόδημα. Ο μισθωτός δηλαδή θα πάρει 66% παραπάνω σύνταξη; Δεν νομίζω Απορώ πως θα τους βγούνε τα κουκιά, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών χωρίς περικοπές συντάξεων.
 9. Με την εκκαθάριση του 20 θα σβηστούν οι εισφορές του 19
 10. Μόνο στις μεγάλες κατασκευαστικές αξίζει και στις μεγάλες μελετητικές. Εκεί (και χωρίς εργοτάξιο) 40Κ/έτος είναι εφικτά. Τίποτα άλλο δεν αξίζει στην Ελλάδα, ειδικά αν έχεις εξειδικευμένη εμπειρία. Υ.Γ.: Γι'αυτές τις θέσεις δεν χρειάζεσαι καμία αναγνώριση, ούτε να είσαι μέλος ΤΕΕ, αν και εγώ θα πρότεινα αν ερχόσουν Ελλάδα και έβρισκες δουλειά να ξεκινούσες και την διαδικασία αναγνώρισης. (προφανώς μέσω ΣΑΕΠ εφοσον γίνεις chartered, και όχι μέσω ΔΟΑΤΑΠ)
 11. Συγκεκριμένα συνέταξα μελέτη ΕΗΕ συγκροτήματος γραφείων μετά από ένα μήνα διάβασμα. Ένας ΠΜ αν καθίσει να διαβάσει, μια χαρά θα μπορεί να μελετήσει ΕΗΕ. Δεν υπάρχει τρόπος να επιβραβευθεί κάποιος, μόνο η αγορά μπορεί να επιβραβεύσει. Ο "συνάδελφος" σου απαντάει αν δεν είναι πολύ μακρυά από το κομμάτι της βασικής ειδικότητας ναι μπορείς να αποκτήσεις τις γνώσεις με προσωπικό διάβασμα και εντριβή επί του έργου. Το διάβασμα απαιτείται διότι πολύ απλά όταν ήμασταν φοιτητές μάθαμε απλά τα βασικά και τίποτα παραπάνω, όποιος λέει το αντίθετο δεν ξέρει τι του γίνεται ή δεν έχει κάνει καμία σοβαρή δουλειά. Και να ξαναεπανέλθω. Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι μόνο το τεχνικό γραφείο, ξαναεπαναλαμβάνω για το καταλάβουν κάποιοι, το επάγγελμα του μηχανικού ΔΕΝ είναι μόνο το τεχνικό γραφείο. Σε εταιρίες δεν ενδιαφέρουν ούτε ΕΔ ούτε ειδικότητες, ενδιαφέρει να βγαίνει η δουλειά. Και η αλληλοεπικάλυψη ειδικοτήτων φαίνεται και στο τι ζητάνε αγγελίες. Στο εξωτερικό σε αγγελίες όπου ζητάνε μηχανικό μπορεί η ίδια αγγελία να απευθύνεται σε αποφοίτους 3 διαφορετικών ειδικοτήτων μηχανικών και ταυτόχρονα και σε απόφοιτο φυσικού. Δείτε εδώ και κάποιες ελληνικές αγγελίες: https://www.careernet.gr/aggelia/17871/technical-coordinator https://www.careernet.gr/aggelia/16802/mixanologous-i-ilektrologous-i-mixanikous-automatismou https://www.careernet.gr/aggelia/17579/mixanologos-mixanikos-i-politikos-mixanikos-structural-steel-designer
 12. Καλό φαίνεται, έχεις να πάρεις αρκετά από αυτό το πρόγραμμα. Βέβαια τσιμπάει λίγο η τιμή. Έχε υπόψη όμως οτι μάλλον δεν θα αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ, το οποίο βέβαια δεν θα πρέπει να σε απασχολεί και πολύ καθώς η αναγνώριση μόνο για ΑΣΕΠ και ΔΥ έχει νόημα. Τώρα αφού σου αρέσει αυτό το κομμάτι κυνήγησε το επαγγελματικά, μην φοβάσαι που δεν έχεις εμπειρία. Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι στην Ελλάδα ετοιμάζουν νέες μονάδες ΦΑ όπου έχει πάρα πολύ rotating equipment. Στείλε βιογραφικά, προσπάθησε να γνωρίσεις τους σωστούς ανθρώπους κτλ. Σου εύχομαι καλή επιτυχία
 13. Προφανώς και δεν έχεις αντιληφθεί τι εννοώ. Στις σχολές μαθαίνεις τα βασικά και μονό και "να μαθαίνεις". Από 'κει και πέρα θέλει προσωπικό διάβασμα. Στον επαγγελματικό σου βίο συναντάς τόσα πράγματά τα οποία προφανώς και δεν έχεις διδαχθεί στην σχολή, τι σημαίνει αυτό οτι δεν θα ασχοληθείς; Θα διαβάσεις και θα μάθεις Είτε αυτά είναι καθαρά τεχνικά θέματα είτε διοικητικά. Πόσοι μηχανικοί ασχολούνται με συγκολλήσεις; Πολλοί! πόσοι έχουν διδαχθεί συγκολλήσεις; 1 μάθημα κορμού + 1 το πολύ μάθημα επιλογής, τι σημαίνει οτι αποφοιτώντας γνωρίζεις από συγκολλήσεις; Φυσικά και όχι, θα πρέπει να διαβάσεις για να μάθεις. Μπορώ να δώσω δεκάδες τέτοια παραδείγματα. Επίσης πολλές ειδικότητες αλληλοκαλύπτουν μέρος άλλης ειδικότητας, και με έναν συνδυασμό διαβάσματος και επαγγελματικής εμπειρίας άνετα μπορεί να σταθεί ένας μηχανικός σε αντικείμενο το οποίο θεωρητικά ανήκει σε άλλη ειδικότητα. Δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις πχ ηλεκτρονικός να ασχοληθεί με γέφυρες (βέβαια ακραία παραδείγματα έχω δει όπου συνάδελφοι πάρα πολύ επιτυχημένα ασχολούνται με αντικείμενο διαφορετικό της ειδικότητας τους) Και θα δώσω παραδείγματα. Μηχανολόγος μηχανικός και μεταλλουργός μηχανικός, χημικός μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός, μηχανολόγος και ναυπηγός, ηλεκτρολόγος και μηχανικοί πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών (μόνο από ΗΜ προς ΜΠΤΕ), Ηλεκτρονικοί μηχανικοί και ΜΠΤΕ. Έτσι και ηλεκτρονικοί μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι. Και ας το πάω και πιο ειδικά στην περίπτωση του συναδέλφου. Τα ηλεκτρολογικά με τα οποία ασχολείται ένα τεχνικό γραφείο συνήθως (κτηριακά) δεν είναι πυρηνική φυσική και δεν θα είναι κανένα πρόβλημα για κάποιον ηλεκτρονικό. 1 μήνα διάβασμα θέλει όχι παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο οτι ο νομοθέτης επιτρέπει ακόμα και σε ΠΜ να συντάξει μελέτη ΗΕ μέχρι κάποια ισχύ. Ή μήπως νομίζεις οι μηχανολόγοι έχουν περισσότερα μαθήματα ηλεκτρολογίας και έχουν και αυτοί πλήρη ΕΔ ηλεκτρολόγου μηχανικού.
 14. 1. Αφορολόγητο δεν υπάρχει. Υπάρχει έκπτωση φόρου 2. Αν έχω καταλάβει καλά, μετά την εισαγωγή του συντελεστή 9% πάλι θα υπάρχει έκπτωση φόρου ώστε το "αφορολόγητο" να παραμείνει στα ίδια επίπεδα περίπου (δηλαδή θα πάμε σε έκπτωση φόρου περίπου 780 ευρώ). Αν θεωρήσουμε οτι δεν θα υπάρχει κάποια επιπλέον ελάφρυνση (π.χ. για παιδιά) τότε το κέρδος το φορολογούμενο θα είναι οτι το ποσό από 8636 ως 10000 θα φορολογηθεί με 9% αντί με 22%.
 15. Εσύ αντί να κάνεις screenshot το οποίο δημοσιεύεις σε ομάδα συνοδευόμενο από ειρωνικό σχόλιο και υπονοώντας οτι είμαι χρήστης ναρκωτικών, θα μπορούσες να αντικρούσεις το 2) της δημοσίευσης μου με επιχειρήματα. Αλλά μάλλον δεν έχεις δουλέψει ως μηχανικός σε καμία σοβαρή εταιρία και γι'αυτό δεν ξέρεις τι σου γίνεται Ανακαλώ και ζητώ συγγνώμη
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.