Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανη μελλοντική παραχώρηση σπιτιού για δρομο


Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα και καλη άνοιξη (ισημερία σήμερα) :) εχω θεμα με οικόπεδο και δεν εχω ιδέα απο που να αρχίσω (μηχανολόγος ειμαι,απο χωροταξικά μηδέν). θα τα πω όσο πιο απλα να μην κουρασω: ο αντρας μου προκειται να κληρονομησει σπίτι στην Αρτεμιδα και έχουμε το δίλημμα αν αξίζει να το διεκδικησουμε ή όχι. μας εχουν πει οτι η μισή αυλή ειναι στο σχεδιο πόλης και θα μας ζητηθει εν καιρώ να την παραχωρησουμε για να περασει δρομος. Επισης μας ειπαν οτι καποιοι χωροι του σπιτιου χρειαζονται τακτοποίηση το οποιο δεν εχω ιδέα πρακτικα τι σημαινει. Για εμας εχει μεγαλη συναισθηματικη αξία αυτό το σπιτι αλλά θελουμε να παρουμε γνωμες απο ειδικούς για το αν αξίζει ή όχι να το διεκδικησουμε. Κάθε πληροφορία θα ειναι πολυ χρήσιμη! Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το σχέδιο πόλης προβλέπει ρυμοτόμηση, αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αναλόγως με τις διατάξεις που εφαρμόστηκε το σχέδιο, μπορεί να υποχρεούσαι επιπλέον σε εισφορά σε χρήμα, αλλά μπορεί και να δικαιούσαι αποζημίωσης. Αυτό μπορείς να το μάθεις κάνοντας μια επίσκεψη στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να ζητήσεις να ενημερωθείς για το τι ισχύει για το οικόπεδό σου βάση του σχεδίου.

 

Για την τακτοποίηση που σου είπαν, προφανώς εννοούν ότι κάποιοι χώροι είναι αυθαίρετοι (χωρίς ή καθ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας) και θα χρειαστούν ρύθμιση βάση του Ν.4178/2013, το οποίο σημαίνει ότι θα υποχρεωθείς να πληρώσεις πρόστιμο και μηχανικό για τη ρύθμιση. Κάλεσε έναν μηχανικό για αυτοψία για να σου κάνει μια εκτίμηση του κόστους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποτε λέγαμε ότι έχεις καλό είναι να το έχεις. Τώρα πια με τα εμφια και όλα τα υπόλοιπα όλα αυτά είναι σχετικά. Επ αυτού όμως θα αποφασίσεις μόνη σου.

 

Απ όσα γράφεις (αν κατάλαβα καλά) το οικόπεδο ή γήπεδο έχει κτίσμα το οποίο δεν είχε βγάλει ποτέ άδεια δόμησης.

Να το κληρονομήσεις μπορείς ως έχει χωρίς να υπάρξει νομιμοποίηση ή ένταξη στις διατάξεις του 4178 (αυτό που σου είπαν ως τακτοποίηση)

Άρα

1ον πρέπει να δεις τα όρια του σημερινού οικόπεδου ή γηπέδου. Με βάση τους τίτλους που είχε και τα τότε τοπογραφικά του

2ον να δεις αν έχει μπει στο σχέδιο πόλης ή αν υπάρχουν οι προτάσεις για ένταξη του στο σχέδιο πόλης. Από εκεί θα δεις αν σου ρυμοτομεί τμήμα ή όχι και πόσο. Από εκεί θα δεις αν έχεις δικαιώματα σε αποζημιώσεις ή σε δικες σου εισφορές κλπ

Γενικά η περιοχή της Αρτέμιδος είναι αρκετά αμαρτωλή στον χωροταξικό σχεδιασμό της και έχουν γίνει πολλές μα πολλές «πατέντες» με πολλές «κλίκες» φορέων και μη όλα αυτά τα χρόνια.

3ον να ενταχτεί στις διατάξεις του 4178. να δεις πόσο πρόστιμο βγαίνει. Συνήθως συμφέρει και στοιχίζει λιγότερο από το αν έβγαζες άδεια.

 

Για όλα αυτά και εφόσον δεν έχεις σχέση με αντικείμενο η μόνη και μοναδική λυση που έχεις είναι να απευθυνθείς σε τεχνικό γραφείο ή σε μηχανικό που έχει ενασχόληση με αυτά να σου κάνει τον βασικό προέλεγχο με βάση τους τίτλους που έχεις το ρυμοτομικό που υπαρχει και την υφιστάμενη κατασκευή ώστε να σου τα κοστολογήσει.

 

Αυτά για ξεκίνημα (το Α είναι) και καλό κουράγιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλημέρα, θέλω να ρωτήσω κάτι όποιος μπορεί ας με βοηθήσει. σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων έχει γίνει διανομή το 1959, το οικόπεδο στο όριο του που είναι και η κατοικία βγαίνει 1,5 μ2 η γωνία του σπιτιού πάνω σε δρόμο διανομής τι μπορεί να γίνει (το σπίτι χτίστηκε περίπου το 1962) ?? Θέλω να το δηλώσω στο κτηματολόγιο κ να κάνω τακτοποίηση αλλά πως?? 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ν 4235-2014 ΦΕΚ 32Α-2014 Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4061/2012 (Α΄ 66)

8. α) Οι δρόμοι που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων και συνοικισμών, καθώς και κυρωμένων αναδασμών, περιέρχονται κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εφόσον σήμερα υφί− στανται. Αν έχουν αλλάξει χρήση ή κατέχονται αυθαίρε− τα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μετά από αυτοψία, αποφαίνε− ται για τη σκοπιμότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεν είναι αναγκαία η επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατά− σταση, η αίτηση του κατόχου για την εξαγορά ακινήτου εξετάζεται από την οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 23.
β) Οι δρόμοι που διανοίχθηκαν σε θέση διαφορετική από την προβλεπόμενη στην κυρωμένη διανομή του αγροκτήματος, θωρούνται ως δρόμοι της κυρωμένης διανομής και περιέρχονται στην κυριότητα του οικείου Δήμου, εφόσον μετατοπίσθηκαν εντός δημοσίων εκτά− σεων και κρίνεται αναγκαία η διατήρησή τους. Για το σκοπό αυτόν, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για αγροτικούς δρόμους που διανοίχτηκαν για την εξυπηρέτηση τυφλών τεμαχίων κυρωμένης διανομής, εφόσον δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα τρίτων προσώπων.
γ) Δρόμοι κυρωμένης διανομής που έχουν απολέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μπορούν να εξαγοράζονται από τον ιδιοκτήτη του όμορου ακινήτου, μετά από αίτηση που υποβάλλει στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης διαφορών. Για την εξαγορά καταβάλλεται τίμημα ίσο με την αντικειμενική αξία, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου.
δ) Για τη μεταβίβαση της κυριότητας των δρόμων εκ− δίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία μεταγράφεται στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή καταχωρίζεται στο αρμόδιο Κτηματολογικό  Γραφείο και κοινοποιείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ενημέρωση της ψηφιακής βάσης, καθώς και στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ.»
10. Μετά το άρθρο 22 του ν. 4061/2012 προστίθεται άρθρο 22α ως εξής:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.