Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή Δαπανών - Μειώση κατανάλωσης


mastro_sim

Recommended Posts

Σε μία οικοδομή των 20 διαμερισμάτων με ωρομετρητές με λέβητα 200.000 Kcal/h επειδή τα κοινόχρηστα στα μεγάλα διαμερίσματα ηταν αρκετά υψηλα (250-350Ε/ διαμερίσμα / μηνα) εγινε η προταση για μειωση της κατανάλωσης να τοποθετηθεί χρονοδιακόπτης έτσι ώστε να αποκλειει την λειτουργία του λέβητα καποιες ωρες ( με την λογική να μην λειτουργεί ο λέβητας για 1-2 μικρά διαμερίσματα ) Εχει δει καποιος κάποια αντίστοιχη κατασκευή ? Με βάση την λογική πιθανώς θα έχει αποτέλεσμα ... Περιμένω απόψεις !

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Οχι. Ό χρονοδιακόπτης δεν είναι η λύση.

Η λύση είναι ένα σωστό σύστημα θέρμανσης. Επειδή στην Ελλάδα για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μπορέσουν να συνεννοηθούν οι ενοικοι, καταλαβαίνει ότι αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο.

Αν όμως μπορέσουν να συνεννοηθούν, τότε φωνάξτε έναν τεχνικό να σας κάνει μία πρόταση βελτίωσης πιο σοβαρή από το να βάλει χρονοδιακόπτη, όπως

1. να ελέγξει την αρχική μελέτη και να δει ότι τηρείται στην πράξη

2. σε περίπτωση που δεν τηρείται να κάνετε (εσείς οι ένοικοι) όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τήρησή της.

3. πιθναότατα να χρειαστείτε ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ λέβητα και ανακατασκευή

4. πιθανότατα θα χρειαστείτε μονώσεις στο κέλυφος

 

 

Αχ, αυτοί οι ωρομετρητές. Εχουν προκαλέσει περιισότερο κακό παρά καλό...

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον CostasV πως πολλάκις οι ωρομετρητές περισσότερο κακό δημιουργούν παρά καλό.Πολλές φορές μάλιστα (και αποδεδειγμένα) είναι προτιμότερο να αφήνουμε το λέβητα ανοιχτό παρά να τον ανοιγοκλείνουμε καθώς οι χρόνοι αδράνειάς του (χρόνος έναρξης με χρόνο ονομαστικής [επαρκούς] λειτουργίας) καταλήγουν στο να σπαταλάμε περισσότερα.Πάντως δεν ξέρουμε (δεν αναφέρεται) αν η πολυκατοικία διαθέτει αυτονομία...Φαντάζομαι πως όχι,σωστά;;;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι η λύση αλλά το κόστος είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρό οπότε βάλτε το να σιγουρευτείτε πως το πρόβλημα σας δεν είναι εκεί!

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Η εγκατάσταση θερμιδομετρητών είναι η καλύτερη λύση. Αν συμφωνήσει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών σε συνέλευση της πολυκατοικίας, δεν μπορεί κανένας να το αρνηθεί.

 

Το κόστος του κάθε θερμιδομετρητή είναι ίσο ή και χαμηλότερο από τα μηνιαία κοινόχρηστα που προαναφερθήκανε, και θα γίνεται πιο δίκαια κατανομή των κοινοχρήστων.

 

Το επιπλέον κόστος του μηχανολόγου για την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης με βάση την νέα εγκατάσταση και την άδεια από την πολεοδομία θα είναι λογικά κάτω από 50€ ανά διαμέρισμα.

 

Τα μεγάλα κοινόχρηστα μου δημιουργούν σκέψεις ότι ο λέβητας είτε είναι παλιός είτε δεν συντηρείται σωστά. 20 διαμερίσματα με 300€ κατά μέσο όρο είναι 6000€ τον μήνα. Για τιμή 60λεπτά το λίτρο σημαίνει ότι καταναλώνονται 10.000lt τον μήνα ή 14lt την ώρα αν λειτουργεί όλο το 24ωρο ο καυστήρας.

 

Εκτός από τους θερμιδομετρητές θα πρότεινα να ελέγξει κάποιος αν γίνεται καμία "ζαβολιά" στο γέμισμα της δεξαμενής με πετρέλαιο, αν κάποιοι ένοικοι "παρακάμπτουν" τους ωρομετρητές, αν κάποιοι αφήνουν για ώρες ανοιχτά τα διαμερίσματά τους να αεριστούν, κτλ.

Επίσης ένας νέος λέβητας μπορεί να εξοικονομήσει καύσιμο πάνω από 30%, άρα γίνεται απόσβεση σε λίγους μήνες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.