Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστοχία σύνδεσης MC4


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

παρακάτω παραθέτω μια φωτογραφία που με προβλημάτισε ιδιαίτερα.

 

Σε ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό 4,3KW όπου ο επενδυτής παρατήρησε πως δεν λειτουργεί το ένα string, εντοπίσαμε αυτόν τον σύνδεσμο MC4 σε αυτή την κατάσταση. 

 

Έχει ξαναδεί κάποιος κάτι αντίστοιχο; Που μπορεί να οφείλεται, δεδομένου ότι εδώ και μέρες δεν έχει πέσει κεραυνός στην περιοχή του φ/β.

 

Πιθανά να μην είχε κουμπώσει καλά ο MC4? Αλλά το φ/β δουλεύει σχεδόν 3 χρόνια τώρα! Και αυτός ο σύνδεσμος έχει κυριολεκτικά λιώσει.

 

Δεν εντοπίσαμε τίποτα άλλο παράξενο στην εγκατάσταση, και μόλις αλλάξαμε τον σύνδεσμο, το φ/β λειτούργησε πάλι κανονικά.

 

 

 

 

post-91365-0-34428300-1431949905_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η αστοχία αυτή μπορεί να συμβεί αν μπορέσει και περάσει  υγρασία μέσα στης επαφές και με το καιρό αρχίζει να καίγεται .

Link to comment
Share on other sites

Αυτο συνήθως γίνεται απο κακή επαφή των 2 συνδέσμων, η οποία προκαλεί ηλεκτρικό τόξο και φωτιά.

Η κακή επαφή είναι: 1)εάν δεν έχει κουμπώσει καλά και σιγά σιγά απομακρύνονται οι συνδεσμοι μεταξύ τους ή 2) εάν απο ανθρώπινη αβλεψία δεν έχουν μπει σωστά τα μεταλλικά εσωτερικά τους.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να θυμηθείς εάν η σύνδεση των MC4(IP65) ακούμπαγε στο αυλάκι του κεραμιδιού όπου μπορεί να λειτουργούσε ως φυσικό εμπόδιο της απορροής των ομβρίων υδάτων; Άρα με την πάροδο του χρόνου ίσως να δημιούργησε την υγρασία ώστε να καταστρέψει τη σύνδεση.

Link to comment
Share on other sites

Εγω στη θεση σου θα κατεβαζα απο τον inverter τα events (σφαλματα - παραγωγες). Λογικα καποιες μερες θα ειχε βγαλει σφαλμα αντιστασης μονωσης. Απλως ο πελατης σου μπορει να μη το ειχε παρει χαμπαρι. Και λογικα εχει συμβει αυτο που περιγραφει ο Romanos

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και εκτιμήσεις.

 

Με βάζει σε σκέψεις ο Romanos, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν μέσα στο αυλάκι. Παρ' όλα αυτά, αν είχε την "κατάλληλη" θέση ο σύνδεσμος, μπορεί να κυλούσε το νερό από το καλώδιο και να εισχωρούσε σιγά σιγά μέσα.

 

Bill22 ενδιαφέρουσα ιδέα. Θα το κοιτάξω.

 

Πάντως αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε μετά από τόσο πολύ καιρό, όπου στην ουσία εκεί πάνω πρέπει να έκανε άπειρα τόξα για να καταλήξει σε αυτό το σημείο (όπως βλέπετε έχει κυριολεκτικά λιώσει) ΚΑΙ παρ' όλα αυτά το φ/β συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τελικής πτώσης... 

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ πως αν δεν ακουμπούσε σε βάση ή το πλαίσιο του πάνελ σφάλμα αντίστασης μόνωσης δεν θα έβγαλε....

 

Προφανώς, πρόκειται είτε για αστοχία υλικού που είναι το πιθανότερο... ή  για "μη σωστό κούμπωμα" κατά την τοποθέτηση... Νερό κανονικά δεν περνά στους κοννέκτορες....

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.