Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστασιολόγηση Inverter για ΦΒ πάρκο.


stayros

Recommended Posts

Έχω την εξής απορία. Έχω ενα πάρκο με πχ 100 kWp. Αν έχω ένα 2 inverter 50kW μπορώ να τους χρησιμοποιήσω; Έχω συναντήσει στο προγραμμα pvsol το λεγόμενο sizing factor (ισχύς παρκου / ισχυς Inverter) κ το θέτει το πολύ ως 95% για Ελλάδα, το οποίο ταιριάζει κ με αυτά που έχω μάθει σε σεμινάρια. Όμως ενας συνάδελφος μου λέει ότι δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Έχετε κάποια γνώμη πάνω σε αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Χμμ ενδιαφέρον θέμα. Καταρχήν θα πρέπει να δεις την τάση και το ρεύμα εισόδου λειτουργίας των inverter. Άρα θα πρέπει, συνδέοντας εν παραλλήλω και εν σειρά τα πάνελ της κάθε συστοιχίας αυτά να σου δίνουν τάση και ρεύμα στα επιτρεπτά όρια λειτουργίας του inverter. Λογικά μια συστοιχία των 50 kWp δεν πρόκειται ποτέ να δώσει ισχύ 50 kW καθώτι αυτή είναι η μέγιστη ισχύς της συστοιχίας κάτω από ιδανικές συνθήκες που μάλλον δεν θα εμφανιστούν.

 

Εγώ νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Το θέμα είναι, σου φτάνουν 2 inverter ?? πως θα πετύχεις την τριφασική έξοδο ? Απ όσο θυμάμαι σε 2-3 έργα που είχα μελετήσει πριν 4 χρόνια ισχύος όμως γύρω στα 6 kW είχαμε βάλει 3 inverter τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με ένα, ας το πούμε bus, καλώδιο και κάθε inverter έβγαζε την κάθε φάση ξεχωριστά. Βέβαια το σύστημα ήταν μικρό και δεν ξέρω μήπως σε πιο μεγάλες ισχύς υπάρχουν inverter που έχουν DC είσοδο και βγάζουν απευθείας 3Φ AC.

Link to comment
Share on other sites

Διορθώνω, έπεσε το μάτι μου σε inverter της Siemens που παίρνει DC στην είσοδο και βγάζει απευθείας 3Φ. Άρα πιθανόν αυτό που είπα για τα 2 (και οχι 3) inverter να μην ισχυέι.

Link to comment
Share on other sites

Για τα ΦΒ Πάρκα υπάρχουν inverter μεγάλης ισχύος που βγάζουν 3φ απευθείας. Το πρόβλημα μου είναι πως ως τώρα υποδιαστασιολογείται ο inverter για να έχει καλύτερη απόδοση αλλά διάβασα ένα paper το οποίο λέει πως με την υποδιαστασιολόγηση ο inverter για να αποβάλλει την παραπάνω ενέργεια χρησιμοποιεί ειδικές ρουτίνες που τελικά μπορεί να θέτουν το σύστημα εκτός ΜΡΡ, άρα τελικά να χάνεις στο τέλος. Είναι λίγο εξειδικευμένο, αλλά αν είχε κανείς εμπειρία πάνω σε αυτό θα ήταν πολλύ χρήσιμο να το συζητούσαμε...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν inverter που λύνουν κ δένουν. Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα για inverter. Πάρε παράδειγμα την SMA. Οι καλύτεροι inverter σύμφωνα με γερμανικά περιοδικά. Υπάρχει γκάμα με απλούς inverter, με άλλους που είναι inverter και controller ταυτόχρονα, να παίρνουν το καταλληλότερο φορτίο όταν πρέπει και να το κατανέμουν εκεί που πρέπει, να ρυθμίζουν συχνότητες κλπ. Μιλάμε για ολόκληρη επιστήμη θες σεμινάρια για να τους μάθεις. Υπάρχουν επίσης πολλές έρευνες και δημοσιεύσεις γύρω απ' τους συγκεκριμένους inverter. Ρίχνεις πάνω τους ανεμογεννήτρια, ΦΒ, μπαταρίες και δίκτυο ταυτόχρονα και σου δίνουν ό,τι θες όπου θες όταν το θες. Κι εσείς ασχολείστε με το αν βγάζουν 3Φ ή όχι. Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου :)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή εγώ ακόμα είμαι στο ζέσταμα :), για την υποδιαστασιολόγηση του inverter σε συνθήκες Ελλάδας τι νομίζεις;

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο τα αποτελέσματα του PV Sol όπως και του Sunny Design είναι μια χαρά και στην πράξη. Το 95-115% είναι πλήρως αποδεκτό και μάλιστα με διασφάλιση ονομαστικής απόδοσης. Επιδιώκεις το 95% καθαρά για οικονομικούς λόγους. Αυτά για Ελλάδα. Για Γερμανία πχ είναι 90-110%...και πάει λέγοντας

Link to comment
Share on other sites

pv-t solar όντως τα inverter της SMA είναι από τα πλέον αξιόπιστα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Έστω ότι έχουμε ένα Φ/Β σύστημα 4 kWp. Αυτό σημαίνει ότι και ο inverter μας θα είναι αυτής της ισχύος περίπου (τυποποιημένη τιμή δεν θυμάμαι). Όταν λοιπόν είμαστε καλοκαίρι με καθαρό ουρανό κλπ το Φ/Β μας θα δίνει μια ισχύ κοντά στα 4 kWp οπότε ο inverter μας θα βλέπει το ονομαστικό φορτίο και θα έχει μια απόδοση 95% περίπου. Καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται με την απόδοση του inverter όταν είμαστε σε μια χειμωνιάτικη μέρα όπου το Φ/Β μας δίνει πολύ πολύ λιγότερη ισχύ ? Δηλ. αυτό που ρωτάω είναι πως κι αν επηρεάζεται η απόδοση σε σχέση με την παραγώμενη ισχύ του inverter. Αν δηλαδή στην είσοδο ενός inverter έχουμε 0.5 kW (παράδειγμα) η απόδοσή του πέφτει δραματικά ή όχι τόσο ?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν κάποιες καμπύλες που δεν τις έχω μπροστά μου αλλά απ ό,τι θυμάμαι δεν πέφτει ο βαθμός απόδοσης ή τουλάχιστον όχι αισθητά. Απλώς προσαρμόζεται στη λειτουργία μειωμένης παραγωγικότητας από τα ΦΒ. Αλλιώς δε θα μιλάγαμε για βαθμό απόδοσης 93-94% στα inverter αλλά για μέγιστο βαθμό απόδοσης. Στους ετήσιους υπολογισμούς παραγωγής ρεύματος δεν παίζει ρόλο αυτή η μεταβολή και μάλιστα επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Όλα εξαρτώνται κι απ' τον inverter. Όσοι έχω δει μέχρι τώρα έχουν βαθμολογία από περιοδικά 90-99/100, αλλά έχω διαβάσει και για μούφες με 75-80/100. Δεν ξέρω τι παίζει σε εύρος από γκάμες.

[hr:1ae2db7580]Επίσης κάτι πολύ βασικό. Δεν πρέπει να μπερδεύεται το 95-115% το οποίο σημαίνει για 10kW PV εγκατάσταση 9,5-11,5kVA inverter με το βαθμό απόδοσης που παίζει στο 91-96% περίπου κι έχει να κάνει με το ποσοστό απωλειών στη μετατροπή AC-DC και μόνο.

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

georges την πιο ηλιόλουστη μέρα, ναι μεν θα έχεις άφθονη ηλιακή ακτινοβολία για μετατροπή, αλλά η αυξημένη θερμοκρασία των πλαισίων θα μειώσει την απόδοση τους. Άρα πάλι δε θα παίρνεις ισχύ κοντά στο peak. Τώρα σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα στα χιόνια μπορεί κ να το ξεπεράσεις! Άρα μια μικρή υποδιαστασιολόγηση του inverter δεν είναι πρόβλημα, φτάνει να έχεις όλα τα δεδομένα υπόψιν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.