Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πατάρι σε νέο κατάστημα 80 τμ


Recommended Posts

Γεια σας και παρακαλώ για τη βοήθειά σας.

Έχω δικαίωμα να κατασκευάσω πατάρι σε ένα καινούργιο κατάστημα που πρόκειται να νοικιάσω (πέραν του συντελεστή δόμησης);

Το κατάστημα είναι 6 μέτρα ύψος και 80 τμ. Η άδεια με την οποία κατασκευάστηκε η οικοδομή είναι του ‘98. Τα σχέδια δεν δείχνουν πατάρι αλλά έχει γίνει υποδομή (δοκάρια στα 3 μέτρα).

Θα πρέπει να προσέξω κάτι?

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

όχι,

με τον ΓΟΚ 85 (2000) το πατάρι μετρά στον ΣΔ

οπότε εφόσον δεν υπαρχει επιπλέον ΣΔ, δεν μπορείς να κάνεις

 

επίσης αν στο οικόπεδο είχες επιπλέον ΣΔ θα έπρεπε να έχεις και το δικαίωμα υψούν

 

επίσης αν αποφασίσεις να το κάνεις παράνομα θα αποκτήσεις πρόβλημα σε οποιονδήποτε επιτόπιο έλεγχο απο τη Νομαρχία για να δώσει άδεια λειτουργίας

ειδικά σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Link to comment
Share on other sites

Που αποσκοπεί αυτός ο περιορισμός Μύρι? Εφόσον πληρεί όλες τι προδιαγραφές ασφαλείας κλπ. γιατί να μη μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος? Μήπως είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυστηρής νομοθεσίας που όμως οδηγεί σε άλλα αποτελέσματα?

Link to comment
Share on other sites

ότι δεν πληρώνει φορολογία (για τα έξτρα)

 

ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να ελέγχουμε την ανοικοδόμηση

ύψος / όγκος / δόμηση / κάλυψη (με ίσους όρους)

δε μπορεί καθένας να κτίζει όσο αντέχει η τσέπη του

 

το πόσο κτίζουμε συνεπάγεται πόσοι κατοικούν σε μια περιοχή

άρα στο ποσοστό πρασίνου, υποδομών, σχολείων, δικτύων, νοσοκομείων κλπ πρέπει να έχει

 

δημιουργεί ανάγκη για περισσότερες θέσεις στάθμευσης

 

η υπέρβαση της δόμησης δεν είναι ούτε απλό θέμα ούτε αθώο

 

το χάλι στο οποίο ζούμε στο όνομα της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ έγινε

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε αυτά σε γενικό βαθμό αλλά στο συγκεκριμένο, δηλαδή σε ένα χώρο διώροφο δεν επηρεάζει τόσο ένα πατάρι λίγων τετραγωνικών. Προτιμώ αυστηρότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους στον όγκο και στις όψεις των κτιρίων. Στο εσωτερικό κτιρίων εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας, και ειδικά στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν βλέπω γιατί να υπάρχει τόση αυστηρότητα.

 

Ποιο ενοχλητικές και παράνομες βρίσκω τις γνωστές προσθήκες στα μπαρ & καφετέριες που όμως παραμένουν παρανόμως γιατί από αυτά βγάζουν πολλά οι δημοτικές αρχές σε ενοίκιο και αφού είναι πλέον καθιερωμένη τακτική, υπάρχει και πολιτικό κόστος. Με το υφιστάμενο σύστημα οι τολμηροί μάγκες εξυπηρετούνται και οι νομοταγείς πολίτες μένουν με τα χέρια δεμένα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ας μην ξεχνάμε όμως το θέμα και της "διατάραξης" της στατικής επάρκειας της κατασκευής. Άντε όταν έχουν κατασκευαστεί ενδιάμεσα δοκάρια στο ύψος της μελλοντικής κατασκευής παταριού, πάει κ΄έρχεται. Άλλα όταν πάνε και "γαζώνουν" περιμετρικά τις ενδιάμεσες, όπως και τις ακραίες κολόνες, για να αγκυρώσουν εκεί μεταλλικά στοιχεία που θα παίξουν το ρόλο δοκαριού, ξέρετε τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό? Πρώτον αδυνατίζουν το στύλο σε συγκεκριμένο σημείο και δεύτερο και σημαντικότερο δημιουργούν κοντούς στύλους έτσι αυθέρετα, γεγονός που ο μελετητής και φυσικά δεν έχει περάσει στην προσομοίωση του μοντέλου. Το είδα προχθές και κυριολεκτικά τρόμαξα. Καινούρια 6όροφη οικοδομή, και οι από πάνω ιδιοκτήτες νομίζουν οι έρμοι πως έχουν πάρει ένα ασφαλές χώρο και ένας αφελής (ο του ισογείου καταστήματος) έχει επηρεάσει όλο το δόμημα για τα συμφέροντά του.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή δεν έχω καν το δικαίωμα να φτιάξω ένα βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο; Μπορώ να αποθηκεύσω σε 6 μέτρα καθ' ύψος αλλά αν χωρίσω τον όγκο στα δύο είμαι παράνομος; Με την ίδια λογική αν βάλω ράφια στα 3 μέτρα είμαι παράνομος;

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει στα στατικά

το κατάλαβες;

 

και ναι είσαι παράνομος αφου το λέει η νομοθεσία

Link to comment
Share on other sites

Ένα μικρό παταράκι από ελαφριά κατασκευή δεν έιναι τόσο τραγικό. Ποιο επικίνδυνο πράγμα στην οικοδομή έιναι "ασυνόδευτος" υδραυλικός με το κρουστικό δράπανο στο χερι..χαχαχα!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή δεν έχω καν το δικαίωμα να φτιάξω ένα βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο;

 

Όχι γιατί δεν υπάρχει στην άδεια και δεν έχει υπολογιστεί στη δόμηση. Μη σε μπερδεύει που είναι καθ' ύψος.

 

 

Μπορώ να αποθηκεύσω σε 6 μέτρα καθ' ύψος αλλά αν χωρίσω τον όγκο στα δύο είμαι παράνομος;

 

Φυσικά. Αλλιώς θα δείχναμε στις άδειες ένα ψηλοτάβανο διαμέρισμα και στην πράξη θα το χωρίζαμε καθ' ύψος και θα πουλούσαμε δύο.

 

 

Με την ίδια λογική αν βάλω ράφια στα 3 μέτρα είμαι παράνομος;

 

Μπορείς να βάλεις ράφια σε όλο το ύψος. Είναι άλλο πράγμα ένα ράφι στα 5 μέτρα που ανεβαίνω με σκάλα να το φτάσω και άλλο να φτιάξω πατάρι που είναι σαν να προσθέτω έναν (ημι)όροφο.

 

Απευθύνσου σε έναν μηχανικό να ελέγξει τα περιθώρια δόμησης και σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη να δει αν μπορεί να βγει νέα άδεια (εφόσον του ανήκει βέβαια και το δικαίωμα υψούν της οικοδομής).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.