Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορτίο δοκών από αντιδράσεις πλακών


 

Recommended Posts

Πως υπολογίζεται τα φορτία των δοκών σας? Χρησιμοποιείτε γεωμετρικό επιμερισμό της επιφάνειας της κάτοψης ή τις αντιδράσεις από τις επιλύσεις με Marcus/Πεπερασμένα? Οι διαφορές που παρατηρώ είναι μεγάλες σε διάφορες μελέτες. Θα ήθελα την άποψή σας.

Link to comment
Share on other sites

και οι δύο μέθοδοι που αναφέρεις Αλέξανδρε είναι παρεμφερείς γιατί και τόσο οι πίνακες czerny και markus όσο και τα πεπερασμένα επιφανειακά λαμβάνουν υπόψη το γεωμετρικό επιμερισμό, δλδ κατανομή των φορτίων με τη μέθοδο 60-30, 45-45 ανάλογα με τισ συνθήκες έδρασης της δοκού...

Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου αυτή είναι η απάντηση. Μπορείς να δώσεις αναλυτικότερο παράδειγμα για τισ διαφορές που παρατήρησες?

Link to comment
Share on other sites

Οι μέθοδοι παρουσιάζουν διαφορές κ δεν είναι παρεμφερείς. Ειδικά τα πεπερασμένα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη κανέναν γεωμετρικό επιμερισμό (γωνίες), παρα μόνο συνθήκες στήριξης και δυσκαμψίες και βάσει αυτών γίνεται και η κατανομή των φορτίων στις δοκούς. Οι δε άλλες δύο μέθοδοι εμφανίζουν έντονες διαφορές κυρίως όταν συνορεύουν με πλάκες ανόμοιες. Σε αυτό το σημείο η Czerny αποκλίνει της πραγματικότητας και ενδείκνυται η Markus.

Link to comment
Share on other sites

Είναι σωστό αυτό που λες αλλά η διαδοχική εξασφάλιση των οριακών συνθηκών για τα πεπερασμένα επιφανειακά οδηγεί σταδιακά στην κατανομή των φορτίων στις δοκούς κατά τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι μέθοδοι czerny και markus. Εδώ να σημειώσω ότι μια ερευνητική εργασία η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο ασχολήθηκε με την κατασκευή πινάκων markus οι οποίοι προέκυψαν από την στατιστική επεξεργασία μεγάλου δείγματος πλακών οι οποίες λύθηκαν με πεπερασμένα επιφανειακά. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, θα την βρω και θα την ανεβάσω

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα λογισμικά μεταβιβάζουν σαν φορτίο δοκών αυτό που προκύπτει από τις αντιδράσεις των στηρίξεων των λωρίδων επίλυσής τους κατά Marcus/Πεπερασμένα. Η απορία μου είναι πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η προσέγγιση (αντιδράσεις λωρίδων) σε σχέση με τον γεωμετρικό προσδιορισμό των φορτίων (ΕΚΩΣ 9.1.5) και πως το αντιμετωπίζει ο κάθε μελετητής.

Link to comment
Share on other sites

Μια εξαιρετική εργασία, κατά τη γνώμη μου, η οποία όμως ουσιαστικά βελτιώνει μια υπάρχουσα μέθοδο, που όμως απευθύνεται σε ορθογωνικές πλάκες. Σε μη ορθογωνικές πλάκες τα πεπερασμένα εξακολουθούν να είναι η μόνη δυνατότητα του μελετητή. Η υπέρμετρη ακρίβεια σίγουρα δεν έχει νόημα στην επίλυση πλακών δεδομένου του μη ομογενούς υλικού, της διαφορετικής ρηγμάτωσης, των διαφορετικών οπλισμών κατά κετεύθυνση κ.α.

 

Προσωπικά πιστεύω ότι η λύση με τα πεπερασμένα είναι η προτιμότερη δεδομένης της άφθονης επεξεργαστικής δυνατότητας που έχουμε όλοι οι μηχανικοί πλεον.

 

Τα παραπάνω όμως δεν απάντησαν στην απορία μου σχετικά με τη διαδικασία φόρτισης των δοκών που χρησιμοποιείτε. Ποια η γνώμη σας σχετικά με τη γεωμετρικό προσδιορισμό των φορτίων για οποιοδήποτε σχήμα πλακών (μη ορθογωνικές)

Link to comment
Share on other sites

Τα πεπερασμένα στοιχεία αποτελούν πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν αποτελούν πανάκεια εξαιτίας του υψηλού υπολογιστικού φόρτου σε ένα έργο χαμηλής ως και μεσαίας κλίμακας. Σε περίπτωση ας πούμε τριγωνικής πλάκας θα μπορούσες να κάνεις κατανομή στις περιμετρικές δοκούς επιμερίζοντας το φορτίο τις πλάκας μέσω των διαμέσων οπότε προκύπτει τριγωνική κατανομή εξαιτίας των σχηματισθέντων 3 τριγώνων με κορυφή το κέντρο βάρους της αρχικής πλάκας. Σε περίπτωση πλάκας π.χ ακανονίστου σχήματος θα μπορούσες να θεωρήσεις μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη αυτής που να την περιγράφει κατά προσέγγιση και να λάβεις υπόψιν σου μια γνωστή μέθοδο. πχ. Pieper Martins την οποία και προτιμώ (έχει κάποιες παραδοχές που πρέπει να προσεχθούν). Είναι θέμα μοντελοποίησης καθαρά.

Link to comment
Share on other sites

Το δικό μου πρόγραμμα μοιράζει το φορτίο στις δοκούς με την μέθοδο των γωνιών 30-45-60 και λύνει ξεχωριστά τις πλάκες με πίνακες Czerny.Νομίζω οτι αυτή η κατανομή πλησιάζει την πραγματικότητα.

 

Το να βάλεις πεπερασμένα είναι μάλλον το καλύτερο αλλά λίγα ελληνικά προγράμματα έχουν αυτήν τη δυνατότητα και λίγοι αγοράζουν αυτά τα έξτρα πακέτα.Εξάλου τα ελληνικά προγράμματα βάζουν πρόσθετους συντελεστές ασφαλείας (λύνουν με ql2/8,ql2/14,ql2/12 τις δοκούς) και παίρνουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

 

Οι πλάκες με μη ορθογωνικό σχήμα έχουν πρόβλημα σε αυτό και στο δικό μου υπάρχει η δυνατότητα να βάλεις "ακμές" οι οποίες μοιράζουν την πλάκα σε πιο μικρά και ορθολογικά σχήματα.

 

...να λάβεις υπόψιν σου μια γνωστή μέθοδο. πχ. Pieper Martins την οποία και προτιμώ...

Τι είναι αυτή?Μπορείς να δώσεις βιβλιογραφία?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.