Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγη ξύλινη ή στέγη από σκυρόδεμα;


 
chrisaggelakis

Recommended Posts

καλημερα,ειμαι εμπορος ξυλειας και θελω να κανω μια επενδυση για ξυλινες σκεπες,δηλαδη θα ετοιμαζω τα ξυλα ( κομενα με οπες και συνδεσμους ), και θα συνοδευονται απο στατικη μελετη και πιστοποιηση αντοχης λογω διαβαθμισμενης ξυλειας. Το προβλημα μου ειναι οτι σε πολλες οικοδομες βλεπω κατασκευη απο μπετο και καλυψη με κεραμυδια, τελικα τι ειναι καλυτερο και προτιμοτερο, εντελως ξυλινη σκεπη ή οχι και γιατι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η γνωμη μου ειναι οτι η τυποποιηση των ξυλινων στεγων ειναι σχεδον αδυνατη αφου για παραδειγμα σπανια θα βρεις ιδια ψαλιδια.Εκτις αν εννοεις κατι αλλο .

Link to comment
Share on other sites

δεν θα ειναι τυποποιημενη,θα ειναι ξεχωριστη μελετη για καθε σκεπη και κοπη ξυλων ειδικα για καθε περιπτωση.Απλα συμφερει η ξυλινη σκεπη?ποια ειναι τα πλεονεκτηματα και μεινεκτηματα εναντι στο σκυροδεμα?

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για μια βασική επιλογή που επιδρά άμεσα στη λειτουργική και αισθητική του κτιρίου αλλά και στον προυπολογισμό του.

 

Συνήθως η ξύλινη στέγη χρισιμοποιείται όταν οι ιδιοκτήτες θέλουν να "βγάλουν" σοφίτα ή γενικά συνηθίζεται για μελετητική και κατασκευαστική ευκολία.

 

Στη δέυτερη περίπτωση έχουμε δηλαδή την τελευτάια πλάκα από σκυρόδεμα απλώς να υπερκαλύπτεται από την ξύλινη στέγη.

 

Γενικά η τελευταία λύση είναι καλό να αποφεύγεται για τους παρακάτω λόγους.

 

α/ Με την κατασκευή κεκλιμένων στεγών από σκυρόδεμα πετυχαίνουμε εσωτερικά το αισθητικό αποτέλεσμα που κατα την προσωπική μου άποψη είναι προτιμότερο της τυπικής (και πάντα χαμηλότερης) οροφής π΄πανω από την οποία γίνεται η ξύλινη στέγη για την οποία...

 

β/ ..πληρώνουμε επιπλέον της κατασκευή του ξύλινου σκελετού. Και

 

γ/ Αν προτιμήσουμε κεκλιμένη πλάκα από σκυρόδεμα μακροχρόνια πετυχαίνουμε μεγαλύτερη αντοχή, μικρότερες παραμορφώσεις και ελαχιστοποιούμε τις ενδεχομένως προκύπτουσες ανάγκες συντήρησης.

 

Καλημέρα!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με Athan, μόνο όμως αν ξέρω το συνεργείο και έχω εγγύηση για τον τρόπο κατασκευής και θερμομόνωσης-υγρομόνωσης. Αλλιώς, ....άστο καλύτερα. Τα κατσαρολάκια για το μάζεμα των νερών καταστρέφουν την αισθητική, το ίδιο και οι σόμπες για να ζεστάνεις το χώρο :)

Η κεκλιμένη πλάκα από σκυρόδεμα είναι μια καλή εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα αφού εσωτερικά μπορεί να ντυθεί και να φαίνεται σαν ξύλινη στέγη, σε περιορίζει όμως μόνο σε μερικούς βασικούς τύπους στέγης (μονόριχτες-δύριχτες).

Τελικά δεν νομίζω πως υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση στο ερώτημα.

Link to comment
Share on other sites

Και τετράριχτη στέγη από σκυρόδεμα μπορείς να κάνεις αλλά σε ορθογωνική κάτοψη. Μετά ξεφεύγουμε.

Link to comment
Share on other sites

Chrisaggelakis, το ερώτημα σου είναι πολύ γενικό καταλαβαίνεις. Είναι σαν να ρωτάς αν θα αγοράσεις 4Χ4 ή επιβατηγό, χωρίς να δίνεις στοιχεία για τις ανάγκες σου. Θα σου πω λοιπόν ένα πολύ γενικό λόγο που έιναι και επίκαιρος. Από οικολογική άποψη η στέγη με ξύλο έιναι προτιμότερη γιατί εμπεριέχει λιγότερη πρωτογενή ενέργεια από αντίστοιχη κατασκευασμένη με σκυρόδεμα. Πολύ απλά στην μεν πρώτη χρησιμοποιούμε κυρίως ξυλεία η οποία είναι φυσικό και ανανεώσιμο προϊόν ενώ στη δεύτερη τσιμέντο και χάλυβα που είναι τεχνητά προϊόντα, μη ανανεώσιμα, απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για τη δημιουργία, μεταφορά και κατασκευή τους - η οποία ενέργεια επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Απλά στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει το τσιμέντο, έχουν εκλείψει οι γνώσεις πάνω στις ξύλινες κατασκευές (λίγα και εξειδικευμένα τα συνεργεία που κάνουν ξύλινες κατασκευές) και έχει καταντήσει σχεδόν λόγω ανάγκης το μεγαλύτερο ποσοστό στεγών να έιναι από πλάκα και η κεκλιμένη στέγη (με ξύλο& κεραμίδι) απλά μια εξωτερική "επένδυση" κυρίως αισθητικής λογικής που επιβλήθηκε από την ελληνική νομοθεσία. Για μία στέγη φτιάχνουμε δύο! Πιστεύω αυτή η εξήγηση να δώσει σε σένα και τους πελάτες σου περισσότερα ερείσματα για την επιλογή ξύλινης στέγης.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας. Όταν λέτε ξύλινη στέγη ενοείτε να στηρίζεται σε επίπεδη πλάκα από σκυρόδεμα αντί για κεκλιμένη ή να μην κατασκευάζουμε πλακα από σκυρόδεμα και να στηριζουμε την στέγη σε μεταλλικα δοκάρια ή σε ξυλινα; Αυτό το ρωτάω γιατί σε πρόσθήκη καθ΄ύψος, για παράδειγμα, για να πετύχουμε μικρότερα φορτία είναι μία καλή λυση όπου βέβαια έχουμε πρόβλημα από το βάρος της προσθήκης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.