Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στήριξη υαλοπετάσματος το 2005


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας.

Έχω αναλάβει μια πραγματογνωμοσύνη που αφορά μια εργολαβία αντικατάστασης υαλοπετασμάτων που έγινε σε ένα κτίριο γραφείων το 2005.

Ο εργολάβος ξήλωσε τα παλιά υαλοπετάσματα , κράτησε τις βάσεις και εκεί πάνω στήριξε το νέο υαλοπέτασμα με ένα σωρό τρόπους ανάλογα το σημείο , οι περισσότεροι πρόχειροι και λάθος.

Επικοινώνησα μέσω γνωστού με το τεχνικό τμήμα μεγάλης εταιρίας αλουμινίων και μου είπαν ότι το 2005 δεν υπήρχε CE και δεν υπήρχε καμία επίσημη προδιαγραφή ή κανονισμός σχετικά με τα αλουμίνια και την στήριξή τους τότε . Η στήριξη γινόταν βάση των υπολογισμών ιδιώτη μηχανικού σαν απλή μεταλλική κατασκευή ή την εκτίμηση του αλουμινά. 

Τώρα εγώ δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία να μελετήσω μία μία την στήριξη και να αποδείξω αν αντέχει ή όχι , γιατί κάθε μία είναι διαφορετική και μιλάμε για εκατοντάδες και εκτός των άλλων ,αν μπω σε αυτήν την λογική ,  ο εργολάβος θα φέρει στο δικαστήριο άλλες δέκα μελέτες που να λένε ότι οι στηρίξεις αντέχουν άνετα.

Περισσότερο πρέπει να βασιστώ στο ότι δεν τήρησε τις προδιαγραφές , αλλά ποιες προδιαγραφές? Η εταιρία αλουμινίου που χρησιμοποίησε δεν διαθέτει προδιαγραφές για τις στηρίξεις. 

Τα φώτα σας , όποιος γνωρίζει κάτι. 

post-13626-0-30602200-1445945648_thumb.jpg

post-13626-0-83839800-1445945743_thumb.jpg

post-13626-0-37637100-1445945806_thumb.jpg

post-13626-0-04001700-1445945881_thumb.jpg

post-13626-0-92379300-1445945929_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

CE υπάρχει από το 1995 (πιο πριν λεγόταν ΕC). Μήπως εννοείς δεν υπήρχε CE για αλουμίνια ειδικότερα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τσιγαρίδας Φραγκίσκος

"Συνάδελφοι γεια σας.

Έχω αναλάβει μια πραγματογνωμοσύνη που αφορά μια εργολαβία αντικατάστασης υαλοπετασμάτων που έγινε σε ένα κτίριο γραφείων το 2005.

Ο εργολάβος ξήλωσε τα παλιά υαλοπετάσματα , κράτησε τις βάσεις και εκεί πάνω στήριξε το νέο υαλοπέτασμα με ένα σωρό τρόπους ανάλογα το σημείο , οι περισσότεροι πρόχειροι και λάθος"..

 

Εισαι πραγματογνωμονας με αποφαση δικαστηριου?

Αν ναι θα "κινηθεις" μεσα στα πλαισια και τα "ζητουμενα" που ζηταει η αποφαση.

 

Αν μιλας για πραγματογνωμοσυνη = τεχνικη μελετη  εν οψει δικαστηριου, για  αυτο το θεμα θα συνεργαστεις με τον δικηγορο του ιδιοκτητη...τι επικαλειται/θα επικαλεσθει  και τι θελει να αποδειξει...

Πιθανον   ο "τροπος στηριξης" να μην ηταν ο "ενδεδειγμένος" μεν

αλλά με ποιές προδιαγραφες θα κριθει αυτο   το "προχειρη "  που ανεφερες...  και με βαση την "κριση" ποίου???

Εκτος αν επικαλεισθε "επικινδυνοτητα"....

υγ..

ασε που η εργασια  εγινε το 2005...αρα μιλαμε για "κεκρυμμενα" ελαττωματα  που δεν φαινονταν και "μετα" εμφανισθηκαν...

 

θα δειξει

 

 

.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η πραγματογνωμοσύνη μου θα χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο , αλλά την εχω αναλάβει σαν ιδιώτης μηχανικός , όχι μεσω του ΤΕΕ ή κατόπιν εντολής του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος θέλει να αναφερθώ στις προδιαγραφές της εποχής (2005) βάση των οποίων έπρεπε να εχει μελετηθεί και κατασκευαστεί κυρίως η στήριξη , γιατι τα αλουμίνια εχουν κακοκτεχνίες αλλά κατά τα άλλα είναι σωστά.

Α) Το 2005 βάση ποιων κανονισμών έπρεπε ενας μηχανικός να μελετήσει την στήριξη?

Β) Το 2005 υπήρχαν προδιαγραφές όπως υπάρχει σήμερα το CE? Μήπως ΕC , Eλοτ κάτι τέτοιο?

 

Δεν πρέπει να μπω στην διαδικασία να αποδειξω αν αντεχουν οι στηρίξεις , γιατί και να αντέχουν είναι κατασκευασμένες με προχειρα υλικά , με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους ανάλογα το σημείο και θα χαθεί η μπάλα , άλλωστε είμαι σίγουρος ότι ο κατασκευαστής θα προσκομίσει μελέτες που θα λένε οτι οι στηρίξεις  αντέχουν. Ο δικαστής δεν μπορεί να ξέρει , δυστυχώς έτσι είναι. Κοιτάξτε την τέταρτη φωτογραφία , είναι ένα τυπικό σημείο. Βλέπουμε 10 στηρίξεις , όλες διαφορετικές μεταξή τους , με βίδες διαφορετικές και σε αλλιώτικα σημεία , βλητρα απο οκταράκια στραβά και καμπύλα κλπ. Τέτοιες στηρίξεις υπάρχουν εκατοντάδες , τι να μελετήσω. Και πως να προσομοιάσω ένα Φ8 στραβό ,κολημένο πρόχειρα , λυγισμένο , πως ένα έλασμα που εχει 5 παλιές τρύπες και χρησιμοποιείται με διαφορους τροπους αναλογα το σημείο ή πως που σε πολλά σημεια έχει κόψει με τροχό σχισμές στα αλουμίνια και τα εχει συρταρώσει στα ελάσματα ? Φυσικά θα τα περιγραψω όλα αυτά και θα επισυναπτω και φωτογραφίες , αλλά μελέτη δεν εχει νόημα να γίνει.  γιατί δεν υπάρχει τίποτα σταθερό που να επαναλαμβάνεται. 

Αυτό που ειναι η ουσία είναι ότι δεν τήρησε τις επίσημες προδιαγραφές ούτε κατα το ελάχιστο , αν υπήρχαν τότε , αυτό ψαχνω να βρω. 

Edited by Τσιγαρίδας Φραγκίσκος
Link to comment
Share on other sites

 Ερωτημα

 

 Εστω οτι βρηκες να λειπουν μερικα παξιμαδια   σε διαφορα σημεια  εκει που  δειχνει θεση για δυο....[οπως στις φωτο...]

ή διαφορες  άλλες  "πρακτικες" λυσεις που εδωσε ο "μαστορας"...για να  "δεσει" την ολη κατασκευη...

που κατα  την  δικη του  γνωμη ηταν σωστες...

 

Εχει συμβει καποια ζημιά, ξεκολλησαν καποια τμηματα???...

 

τι ειναι αυτο που προεκυψε μετα απο 10 χρονια

και τρεχετε στα δικαστηρια...

και τι θελετε να αμφισβητησετε

και τι ζητατε?

 

Μελετη δεν υπηρχε???

 

Ο μαστορας ήταν "εμπειρικος"  ???....δεν συνεργασθηκε με μηχανικο???....

Αλλαξαν ολη την προσοψη ενος κτιριου, εστησαν σκαλωσιες για 10-20  μερες...

Δεν εκδοθηκε  αδεια  για ενα τοσο μεγαλο εργο??...δεν υπηρχε μελετη???

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1. Όχι δεν εχει γινει καποια ζημιά. Ο εργολάβος ζητάει επιπλέον χρήματα και οι πελάτες μου ζητάνε αυτήν την πραγματογνωμοσίνη. Κατά την γνώμη μου εχουν δίκιο οι πελάτες μου , αλλά αυτό δεν εχει τόση σημασία , σημασία έχει ότι γράψω να ισχύει. 

2. Το αν αντέχουν οι στηρίξεις είναι άσχετο με το αν είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές , αν αυτές υπάρχουν.

3. Οι πελάτες τον εχουν πληρώσει τον εργολάβο στο ακαίρεο από το 2005 για δικούς τους λόγους που δεν έχει νόημα να αναφέρω. Αυτό που ζητάνε είναι να μην πληρώσουν επιπλέον της σύμβασης ,για μια κατασκευή που δεν πληρεί καμία προδιαγραφή , επειδή ο εργολάβος ήθελε να βγάλει απο την μύγα ξύγκι. Φαντάζομαι είναι κατανοητό ότι κάποιοι εργολάβοι δεν λειτουργούν βάση ηθικής.

4. Ο μάστορας πάντα είναι εμπειρικός.

5. Ο μηχανικός που συνεργάστηκε , βάση της σύμβασης , ήταν ο ίδιος ο εργολάβος , ο οποίος είχε υποχρέωση και για μελέτη και για κατασκευή.

6. Εκδόθηκε άδεια κανονικά , αλλά η άδεια αντικατάστασης αλουμινίων , όσο αφορά την πολεοδομία , δεν περιλαμβάνει την μελέτη των αλουμινίων και της στήριξής τους.

7. Παρακαλώ μην αναλοθεί το θέμα στο κατά πόσο έχουν δίκιο οι πελάτες μου να ζητάνε πραγματογνωμοσίνη ή κατά πόσο χειριστήκανε σωστά το θέμα το 2005. 

Link to comment
Share on other sites

Αν ο κατασκευαστης ισχυρίζεται ότι "είναι όλα καλα" , γιατι δεν ζητας την μελετη και τα κατασκευαστικα σχεδια λεπτομερειών ( :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: )  προκειμενου να πιστοποιήσεις την "οντως ορθη" εφαρμογή τους...???

 

είμαι σιγουρος ότι μελετη δεν θα φερει οποτε και θα ισχυριστείς γενικα ότι είναι εκτος προδιαγραφων

Edited by MoonLooP
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επικοινώνησα μέσω γνωστού με το τεχνικό τμήμα μεγάλης εταιρίας αλουμινίων και μου είπαν ότι το 2005 δεν υπήρχε CE και δεν υπήρχε καμία επίσημη προδιαγραφή ή κανονισμός σχετικά με τα αλουμίνια και την στήριξή τους τότε . Η στήριξη γινόταν βάση των υπολογισμών ιδιώτη μηχανικού σαν απλή μεταλλική κατασκευή ή την εκτίμηση του αλουμινά.

 

αυτό δεν είναι σωστό. Υπήρχαν και ΕΝ και ISO. Εξετάζεις το σύστημα στήριξης εφόσον το πλαίσιο και ο υαλοπίνακας τηρούν τις προδιαγραφές. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι αν το σύστημα τηρεί τις προδιαγραφές.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ναι πλαίσιο και υαλοπίνακας πληρούν τις προδιαγραφές. 

Edited by Τσιγαρίδας Φραγκίσκος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.