Μετάβαση στο περιεχόμενο

ηχομόνωση δωματίου από ομιλίες


bobptz

Recommended Posts

Τα αφρώδη υλικά σαν τη φωτογραφία που έβαλες στην αρχή και το ρικοφον προσπαθούν να απορροφήσουν τον ήχο (για αυτό είναι αφρώδη, έχουν αέρα μέσα τους που δρα σαν αποσβεστήρας) και όσο ήχο δεν μπορούν να απορροφήσουν να τον "σκορπίσουν" στον χώρο (για αυτό και δεν είναι επίπεδα αλλά έχουν την λεγόμενη αυγουλιέρα).

 

Αν βάλεις την επίπεδη επιφάνεια προς την πηγή του ήχου θα έχει μειωμένη απόδοση.

 

Αν διπλασιάσεις τη μάζα του τοίχου ΔΕΝ διπλασιάζεις την ηχομονωτική του ικανότητα.

 

Δες το παρακάτω βίντεο, είναι αρκετά κατατοπιστικό

http://www.steelconstruction.info/CPD_Acoustics

 

Σε βιομηχανικές εφαρμογές χρησιμοποιούν πετροβάμβακα, συνήθως 50 ή 100 χιλιοστά πάχους για απόσβεση.

 

Επίσης δες τις φωτογραφίες, είναι από βαριά βιομηχανική εφαρμογή (μετασχηματιστής υψηλής τάσης).

 

Εκεί μιλάμε για πάνελ από 1.5mm στρατζαριστή λαμαρίνα με 100mm πετροβάμβακα πυκνότητας 45kg/m3 και στην επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με την πηγή διάτρητη γαλβανιζέ λαμαρίνα 0,7mm.

 

Ο ήχος έρχεται σε επαφή με τον πετροβάμβακα και έτσι επιτυγχάνεται η απόσβεση. Επίσης δεν δημιουργείται αντίλαλος μέσα στον χώρο. Όσος ήχος καταφέρει να διαφύγει "χτυπάει" στη λαμαρίνα και, λόγω μάζας της λαμαρίνας, δεν περνάει στον εξωτερικό χώρο αλλά γυρνάει προς τα πίσω όπου ξανασυναντάει τον πετροβάμβακα.

 

Όπως σου είπαν οι συνάδελφοι παραπάνω θα χρειαστείς ΜΗΧΑΝΙΚΟ με ειδίκευση σε ακουστικές μελέτες και ηχομόνωση και όχι έμπορο. Εσένα σε νοιάζει να μπλοκάρεις ΟΛΟ τον ήχο από τα παιδιά. Οι υψηλές συχνότητες μπλοκάρονται πολύ πιο εύκολα, αλλά οι χαμηλές (μπάσα) είναι πολύ πιο δύσκολο να τις κόψεις. Για αυτό χρειάζεσαι μηχανικό που θα έρθει να κάνει μέτρηση του χώρου, θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά του ήχου που έρχεται από το δωμάτιο των παιδιών και θα σου προτείνει την κατάλληλη λύση.

post-44472-0-87505300-1448061995_thumb.jpg

post-44472-0-82592900-1448062074_thumb.jpg

post-44472-0-51063200-1448062287_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@rootbreaker

 

Δεν καταλαβαίνω το ρόλο του ηχοαποροφητικού. Ο ήχος είναι ενέργεια. Ο αφρός (ρικιφον) κρατάει μεγάλο ποσοστό του ήχουν και τον μετατρέπει σε θερμότητα?

 

Γιατί να μη βάλω ρικοφόν από τη μεριά του γραφείου, ώστε να αποροφά τον ήχο που θα έρχεται από το παιδικό δωμάτιο και θα περνάει τον τοίχο?

 

rootbraker, λες ότι “Αν διπλασιάσεις τη μάζα του τοίχου ΔΕΝ διπλασιάζεις την ηχομονωτική του ικανότητα.”. οκ αλλά δε τη βελτιώνω πάρα πολύ?

 

Σε αυτό το λινκ που μου είχες δώσει λέει ότι η μεγάλη μάζα κάνει ηχομόνωση:

 

http://www.acousticalsurfaces.com/blog/soundproofing/sound-proofing-vs-sound-absorbing-the-difference-between-blocking-and-absorbing/

 

“Products that are designed to block sound from entering or leaving a space are almost always found inside the wall construction. These products are heavy, dense, cumbersome, ...”

 

“..it would be a better option to use 9 layers of 5/8″ sheetrock on either side of the wall. Nine layers on the inside, nine layers on the outside. You send your help to the other side again and have them start talking. I would be willing to bet that you can not hear much of what they are saying because you have added so much mass into that wall...”

 

Το ίδιο άρθεο παραπέμπει εδώ:

http://www.acousticalsurfaces.com/soundbreak/soundbreak.htm?d=14

Increasing the mass of a wall partition increases the amount of sound transmission loss.

 

>>>>

Δες το παρακάτω βίντεο, είναι αρκετά κατατοπιστικό

http://www.steelcons...o/CPD_Acoustics

<<<

To link δε δουλεύει.

 

Εγώ στην έρευνά μου βρήκα μόνο τεχνικούς, δε ξέρω που να βρω μηχανικούς.

 

PS: βρε παιδιά, γιατί το forum δε μου στέλενει ειδοποίηση για τις καινούριες αναρτήσεις?

Edited by bobptz
Link to comment
Share on other sites

Μια καλη και οικονομικη λυση ειναι να τοποθετησεις(αυτοκολλησεις) στον εσωτερικο τοιχο των παιδιων μοκετα ή καπιτονε και στην δικη σου καθετη επιφανεια(μαζι και η πορτα) το αυτοκολλητο αφρωδες υλικο ή φυλλα φελλου(πιο ομορφο αισθητικα).

Σου επισυναπτω και μια φωτο να δεις πως περιπου διανεμεται ο ηχος μεσα απο την τοιχοποιια.

 

post-26182-0-26983000-1448133976_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

το χαμηλότερο κόστος το έχει να δουλευεις οταν δεν παίζουν τα παιδιά, ή τα παιδιά κάποιες συγκεκριμμένες ώρες να απασχολούντε με κάτι που δεν κάνει φασαρία.
Το άλλο εμπεριέχει αναγνώριση "από που και πόσο από κάθε πηγή", μπαίνει ο ήχος, παρουσίαση βέλτιστων λύσεων με κόστος και επιλογή λύσεων...

Link to comment
Share on other sites

pallaks ευχαριστώ για τη φωτο.  Φαντάζομαι ότι κουρτίνες, κουβέρτες, αφρώδη υλικά κτλ λειτουργούνε περίπου όπως το ρικοφον, σωστά?

 

Τυχαία βρήκα ένα παλικάρι που έχει studio ηχογραφήσεων και κάνει ηχομονώσεις σε μαγαζιά.  Μου είπε λοιπόν τα εξής :

1) Το ρικοφον είναι για να αποροφά (άρα και να μονώνει?) συχνότητες πάνω από 4000 Hz.  Η ανθρώπινες ομιλίες είναι 100-300 Hz, άρα δε με εξυπηρετεί.

2) Η καλύτερη λύση ειναι γυψοσανίδα + πετροβάμβακας.  Όσο πιο πυκνός ο πετροβάμβακας (μεγαλύτερη μάζα) τόσο καλύτερα.  Στην αγορά κυκλοφορεί η πυκνότητα 75 kg/m3.  Αυτός έχει και δίνει 150 kg/m3 (ή 300 kg/m3, δε θυμάμαι καλά).  Η κάθε πλάκα είναι περίπου 0.7 m2 επιφάνεια.  Μου την πουλάει 15 ευρώ.

 

Για πόρτα μου είπε να βάλω βαριά μοντέρνα αλουμινένια μπαλκονόπορτα με διπλό τζάμι και λάστιχα γύρω γύρω.  Τέτοια ακριβώς είχε στο δικό του θάλαμο ηχογράφησης.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές παρατηρήσεις :

 

1- Υλικά τύπου ricofon δεν αποροφούν πάνω από τα 4KHz, απλά κάπου εκεί έχουν την τυπική μέγιστη απόδοση για πάχος υλικού της τάξεως των 25mm. Στους 1~1.25 KHz μπορούν να έχουν μια τυπική απόδοση 70~75%. Αν το πάχος αυξηθεί στα 40~50mm έχουμε ικανοποιητική απόδοση ακόμη και στα 500Hz. Σε πολύ υψηλές ή σε πολύ χαμηλές συχνότητες όμως η απόδοση πέφτει αρκετά.

 

2- Η ανθρώπινη φωνή έχει τυπικό εύρος 300Hz ~ 3.4KHz ( στην πράξη μεγαλύτερο ), οι δε φωνές παιδιών και γυναικών εστιάζονται κυρίως στην ανώτερη ζώνη του εύρους.

 

3- Καλό είναι εφ'όσον πρόκειται για χώρο με παιδιά και για πολύωρη παραμονή στον χώρο να ερευνηθούν τα MSDS των υλικών διότι έχουν αναφερθεί πιθανά προβλήματα τόσο από τα θρυμματισμένα αιωρούμενα σωματίδια από υλικά τύπου ricofon όσο και από τις ίνες πετροβάμβακα εφ"όσον δεν καλυφθούν επαρκώς.

 

4- Θα συμφωνούσα με την πρόταση που αναφέρθηκε να απευθυνθείτε σε ειδικευμένους μηχανικούς για έλεγχο/μετρήσεις του χώρου και μελέτη/εφαρμογή.

Edited by CybEng
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Γεια σας,

Θα ήθελα να ηχομονώσω μεσοτοιχία με διπλανό διαμερισμα. Μου έχουν πει για δύο ειδών συστήματα.

Το ένα να κολλήσω soundbar 5χιλιοστών στον τοίχο και μετά σκελετός γυψοσανίδας, υλικό silsonic 40, 1η γυψοσανιδα, μετά ξανά soundbar 2,5χιλ. και 2η γυψοσανίδα.

Το άλλο σενάριο είναι να κολλήσω αυγουλιέρες στον τοίχο και μετά σκελετός γυψοσανίδας και πετροβάμβακας 100ρης μεγάλης πυκνότητας και μετά 1η γυψοσανίδα και isoflon και 2η γυψοσανίδα.

 

Ποιό θεωρείται το καλύτερο σύστημα για να καλυφθούν οι ομιλίες από το διπλανό διαμέρισμα της μεσοτοιχίας??

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.