Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσχέδιο Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα Αποφοίτων ΤΕΙ


Recommended Posts

Πολύ σωστά. Μόλις το κοίταξα κ εγώ. Απλά είναι ενδιαφέρων να δω, στο πνεύμα του πόσοι μηχανικοί ΤΕ χρειάζονται για να καλύψουν ένα μηχανικό ΠΕ, οι ΠΜ αν έχουν κάποιο περιορισμό κ αυτοί στα τοπογραφικά ή όχι. Κ από το link του ZaXoYs φαίνεται πως δεν έχουν. Άρα δεν φτάνουν μόνο οι Δομικών Έργων κ Έργων Υποδομής (άσχετα με τα Σ3 κτλ) για να καλύψουν το φάσμα εργασιών που λέγαμε. Πρέπει να περιλαμβάνουμε κ τους τοπογράφους.

Link to comment
Share on other sites

link για το προσχέδιο υπάρχει στα πρώτα posts του thread αυτού. Το ίδιο το προσχέδιο το φυλάει ο Σουφλιάς σε 1 συρτάρι γιατί φοβάται μην τον κάνουν ντα. Υπάρχει διαφορά όμως μεταξύ του πολιτικός με @@ κ @@ πολιτικός. Ελπίζω να φανεί στις εκλογές...

Link to comment
Share on other sites

Για κάποιο άγνωστο λόγο, προφανώς καθαρά συντεχνιακό που πηγάζει από την προπαγάνδα του ΤΕΕ, υπάρχει η εξής παρερμηνεία. Οπως σωστά ειπώθηκε οι διπλωματούχοι μηχανικοί εμβαθύνουν σε ορισμένα αντικείμενα περισσότερο. Ομως ποιά είναι η παράνοια της υπόθεσης. Οτι αυτή η εμβάθυνση γίνεται για να προάγουν νέα γνώση και όχι για να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να εφαρμόζουν μόνο αυτοί την ήδη υπάρχουσα. Μιλάμε για επαγγελματικά δικαιώματα και όχι για ακαδημαικά.

 

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει έρευνα, δεν υπάρχει σοβαρή βιομηχανία και δεν υπάρχουν εταιρείες που να ανπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕ θα περιορίσουν το πεδίο δράσης του επειδή το θέλει το ΤΕΕ το οποίο τόσα χρόνια ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας κατάφερε να είναι η χώρα μας τελευταία στην τεχνολογική έρευνα. Οπως έχω ξαναπεί, σε λίγο, για να βιδώσεις μια λάμπα το ΤΕΕ θα απαιτεί να έχεις δίπλωμα πολυτεχνείου και θα το απαγορεύει σε όλους τους άλλους αυτό το δικαίωμα.

 

Οι μελέτες σήμερα αφορούν κατά κύριο λόγο ΕΦΑΡΜΟΓΗ της υπάρχουσας γνώσης και ΟΧΙ ανάπτυξη νέας. Και οι πλέον αρμόδιοι για αυτή τη δουλειά είναι οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕ με 4 χρόνια σπουδών στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας όπως φυσικά και οι διπλωματούχοι. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι άλλο πράγμα απο τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. Δεν μπορείς να λες σε έναν απόφοιτο πτυχιούχο μηχανικό ΤΕΙ ανώτατης σχολής ότι "εσύ δεν θα έχεις ποτέ το δικαίωμα να υπογράψεις πάνω απο 100kW" για να καλύψεις τις δικές σου αποτυχίες (ως δήθεν τεχνικός σύμβουλος) , το φόβο σου μην αποδειχθεί καλύτερος και τις συντεχνιακές σου λογικές.

 

Και εδώ έρχομαι και ρωτώ κάτι άλλο. Γιατί "θίγεσται" βρε maximos75 απο τα επ. δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ και δεν "θίγεσται" από τα απ. δικαιώματα που δίνονται σε αποφοίτους ανώτατων σχολών εξωτερικου, συχνά αμφιβόλου ποιότητος ? Γιατί διαφοροποιείται και φέρεστε τόσο απαξιωτικά (όχι εσυ, το ΤΕΕ) για τον έλληνα συνάδελφός σας πτυχιούχο μηχανικό ΤΕΙ σε σχέση με τον τον ξένο από Βουλγαρία, Ιταλία, Ταζμανία κοκ για τον οποίο έχετε προβλέψει διαδικασίες που θα τον εξομοιώσουν απόλυτα μαζί σας (όπως και συμβαίνει) ? Υπάρχει απάντηση σε αυτό ?

Link to comment
Share on other sites

γνωρίζετε οτι ο προεδρος του ΤΕΕ φοίτησε 3,5 χρόνια στο ΕΜΠ;:shock:

:shock: :shock:

 

κατα τα άλλα, δεν θέλει το ΤΕΕ να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στούς ΑΤΕΙ επειδή έχουν φοιτήσει μόνον 4 χρόνια και όχι 5 όπως οι διπλωματούχοι Μηχανικοί. :evil: :evil:

 

δεν έχω λόγια να πώ.

 

δείτε http://www.anotata-tei.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια θίγομαι ποιός σου είπε το αντίθετο άλλωστε το έχω γράψει σε προηγούμενο post mou αλλά φαίνεται δεν το πρόσεξες. Βέβαια εάν ρωτήσεις και εκείνους για τα προγράμματα σπουδών αυτών στα πανεπιστήμια τύπου Τασκένδης και Καζακστάν και δεν συμμαζεύεται θα σου πούν τουλάχιστον ότι είναι επιπέδου της Grenoble ή του Aachen. Και θίγομαι για τον ίδιο λόγο που θίγεται ο απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του π.χ πανεπιστημίου Αθηνών , Θεσσαλονίκης κτλ τον οποίο εξομοιώνουν με τον απόφοιτο της Βουλγαρίας κτλ. Συμφωνείς εσύ όμως ότι το συγκεκριμένο ΠΔ που απορρίφθηκε ήταν προσπάθεια πλήρους εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών ? ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕ ?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αγαπητέ maximos75 δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι εξίσωνε τα επ. δικαιώματα γιατί δεν ξέρω αυτές τις ειδικές κατηγορίες μελετών των πολιτικών μηχανικών καθώτι ηλεκτρολόγος. Βλέπω όμως ότι και στο πρώτο Π.Δ. για τους μηχανικούς ΤΕΙ χορηγούνται οι άδειες για μελέτη κατηγοριών μετά από Χ χρόνια. Οπότε δεν ξέρω αν εξισώνε. Διότι οι διπλωματούχοι νομίζω ότι έχουν άπειρα δικαιώματα για κάθε αντικείμενο από τη κτήση πτυχίου τους και όχι μετά απο 5 ή 10 ή 15 χρόνια.

 

Και θεωρώ πολύ σωστό κάποια επ. δικαιώματα να δίνονται σταδιακά με εμπειρία ή με εχτρα σπουδές. Αλλά το πρόβλημα ξέρεις πιο είναι ? ότι οι μηχανικοί ΤΕΙ δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι πτυχιούχοι ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας και επαγγελματικά όμηροι 20 χρόνια τη στιγμή που τελικά όσοι ήρθαν απο το Καζακτσάν ή την Ιταλία έχουν το δικαίωμα (υπάρχουν οι διαδικασίες) να ισοτιμηθούν με τους διπλωματούχους. Εμείς δηλαδή που σπουδάσαμε στην Ελλάδα γιατί να μην έχουμε επ. δικαιώματα και να μην μπορούμε έστω υπο προυποθέσεις να τα επεκτείνουμε ?

 

Το θέμα βέβαια όπως το συζητάμε είναι θεωρητικό διότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες της Κοινότητας. Εγώ προσωπικά θα δεχόμουν να είχα κάποια πιο περιορισμένα δικαιώματα και με τον καιρό ή με εχτρα σπουδές να τα αναβαθμίσω. Ομως σήμερα δεν έχουμε τίποτα (και μην πει κανείς για τα Β.Δ., αυτά είναι αστεία).

Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα. Δέχεται το ΤΕΕ το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ή όχι ? Προφανώς το δέχεται γιατί βάσει αυτού ζητάει να ισοτιμηθεί το δίπλωμα με master. Δεν είναι λοιπόν υποκρισία να επικαλείται το ΤΕΕ την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα για να ισοτιμίσει το δίπλωμα με master και να την αππορίπτει για όλους τους άλλους ?

 

Εσένα κατά τη γνώμη σου ποιά θα έπρεπε να είναι τα επ. δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ ? λιγότερα από αυτούς που έρχονται από το εξωτερικό ή από τους ισότιμους με τα ΤΕΙ μηχανικούς της Ε.Ε. ? Να βρεθούμε πιο κάτω και απο τα κολέγια ?

Link to comment
Share on other sites

Το ΠΔ αγαπητέ GeorgeS ανέφερε μόνο περιορισμό στο ύψος της αμοιβής του μηχανικού ΤΕ και μόνο. Κατά τα άλλα μπορούσε να αναλάβει και να υπογράψει οποιαδήποτε είδος μελέτης και βέβαια είχε τη δυνατότητα αναβάθμισης της τάξης του πτυχίου του όπως και οι διπλωματούχοι ΠΜ.

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο Π.Δ που απορρίφθηκε αναφέρεται ο maximos75,μήπως στο παλιό 318 του '94 που πρόβλεπε μέχρι 2ώροφο για τους μηχανικούς ΤΕ ?.Το τωρινό είναι καλύτερο από το προηγούμενο,γιατί αναφέρεται σε ανώτατο ίδρυμα,αλλά πάλι είναι κατώτερο από τις προσδοκίες των αποφοίτων ΑΤΕΙ.Γι αυτό και πολλοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και θα έχομε στο άμεσο μέλλον μαζικές προσφυγές,για να αποκτήσουν οι απόφοιτοι ΑΤΕΙ αυτό που τους αναγνωρίζεται στην Ευρώπη. Δηλαδή την πλήρη ισοτιμία.Δεν είναι δυνατον να σε αναγνωρίζουν στο εξωτερικό ως πτυχιούχο πανεπιστημίου ΙΣΌΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ και στην πατρίδα σου να σε υποβιβάζουν αντίθετα με τους νόμους που ψήφισαν.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ομολογώ ότι δεν το ξέρω καθώτι όπως είπα δεν είναι της ειδικότητάς μου και δεν ξέρω τι προβλέπεται για τους διπλωματούχους πολιτικούς μηχ. Ετσι κι αλλιώς όπως είπε και ο Stayros το Π.Δ. αυτό είναι ιστορία και υπάρχει άλλο το οποίο απ όσο ξέρω έχει περιορισμούς. Ας μας που οι δομικοί και οι έργων υποδομής τη θέση τους. Το θέμα είναι ότι ούτε αυτό αρέσει στο ΤΕΕ ?

 

Το ερώτημα παραμένει. Είναι σωστό οι πτυχιούχοι μηχανικοί των ελληνικών ανώτατων ΤΕΙ να παραμένουν επαγγελματικά όμηροι και να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση από τα κολέγια και όσους έρχονται με παρόμοιες σπουδές απο την Ε.Ε. ?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.