Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσχέδιο Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα Αποφοίτων ΤΕΙ


Recommended Posts

Αγαπητέ Χάρη, θέλω να επισημάνω το εξής. Καταρχήν ας μην λέμε περί αναβάθμισης υφιστάμενων δικαιωμάτων διότι αυτά δεν υπάρχουν, ουδέποτε εκδόθηκαν για τα ΤΕΙ. Επίσης, δεν είναι ότι επιλέγω, εγώ ή κάποιος άλλος, τον "εύκολο" δρόμο. Απλά ΔΕΝ έχουμε άλλο δρόμο. Η λύση στην οποία αναφέρεσαι δεν είναι εφικτή και δεν είναι και σωστή. Εφικτή δεν είναι διότι δεν μπορεί ένας συνάδελφος πτυχιούχος μηχανικός σε μια ηλικία 30-40-50 ετών με επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογένεια κλπ. να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις για να ξαναγίνει φοιτητής στο 2ο έτος σε ένα πρόγραμμα σπουδών που δεν θα τον βοηθήσει να βελτιώσει τις επαγγελματικές του δεξιότητες απαξιώνοντας 4 χρόνια σπουδών. Δίκαιη δεν είναι διότι θεωρώ τελείως λάθος τι λογική ότι για να έχεις επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να σπουδάσεις αποκλειστικά και μόνο στο πολυτεχνείο και πουθενά αλλού. Δηλ. 4 χρόνια στα ΤΕΙ για πιο λόγο τα κάναμε ? . Ξέρεις σε τι θα μπορούσα να συμφωνήσω ? Αν υπήρχε ένα ειδικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο που να απευθύνεται σε μηχανικούς ΤΕΙ. Ένα πρόγραμμα δηλαδή παρόμοιο με εκείνα που πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό προσφέρουν για εργαζόμενους ή ειδικές κατηγορίες. Σε αυτό προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση. ΟΜΩΣ, ακόμα κι έτσι, οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ με τη κτήση του πτυχίου τους θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα όπως προβλέπει ο Νόμος και όπως είναι το σωστό. Πιθανόν η επέκταση αυτών των δικαιωμάτων (που ακόμα δεν έχουν) θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω κάποιου τέτοιου προγράμματος "προχωρημένων σπουδών" είτε σε συνδυασμό με εμπειρία.

 

Επίσης να θυμίσω ότι το πρόβλημά μας δεν είναι οι διπλωματούχοι ως συνάδελφοι. Το πρόβλημά μας είναι δεν μπορούμε να εργαστούμε στην ίδια μας τη χώρα τη στιγμή που είμαστε απόφοιτοι ανωτάτων σχολών, ενίοτε και με μεταπτυχιακά αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως λαθρομετανάστες χωρίς καμιά κατοχύρωση. Και πίσω από αυτή τη κατάσταση κρύβεται η ακραία επιθετική και προσβλητική στάση του γνωστού φορέα απέναντί μας, κι αυτό το ξέρουν όλοι.

 

Τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε ότι έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το λέτε γιατί είστε επιστήμονες άνθρωποι και το εξηγώ αμέσως. Μην βλέπετε που εσείς έχετε ΑΠΕΙΡΑ επ. δικαιώματα για το οτιδήποτε, οπότε το πέρασμα των αιώνων δεν σας επηρεάσει, καθώτι ΑΠΕΙΡΑ τα δικαιώματα. Τι να είμασταν στο 1910 τι στο 2010. Το ΑΠΕΙΡΟ παραμένει ΑΠΕΙΡΟ. Σε μας τους ηλεκτρολόγους που το 1950 τα σπίτια είχαν 2 λάμπες και μας έδιναν το δικαίωμα για 2 λάμπες, σήμερα εν έτη 2009 που όλα τα σπίτια έχουν 100 λάμπες, εμείς να έχουμε δικαίωμα πάλι για 2 λάμπες όπως το 1960 ???. Δεν άλλαξε τίποτα από τότε ? Ελεος ρε παιδιά, και είστε και επιστήμονες, πως τα λέτε αυτά τα πράγματα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ ουδέποτε εκδόθηκαν μέχρι σήμερα. Αυτά που λέτε ήταν για τις σχολές και την πραγματικότητα του 1960 που καμιά σχέση δεν έχει με το σήμερα.

 

Επίσης αγαπητέ Χάρη, τα επαγγελματικά δικαιώματα ανώτατων σχολών, όταν δεν είναι άπειρα αλλά συγκεκριμένα πρέπει κατά καιρούς να επαναξιολογούνται και να επικαιροποιούνται όπως αλλάζουν και τα προγράμματα σπουδών αλλά και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν είναι σωστό αυτό ? Εμείς δηλ. γιατί πρέπει να έχουμε τα αναχρονιστικά δικαιώματα της εποχής του Βασιλιά ? δεν το καταλαβαίνω.

 

Υ.Γ. Συμφωνώ μαζί σου Χάρη στο να μην χαλάμε τις καρδιές μας στο φορουμ που είναι ένα κοινό "στέκι" για όλους μας και ειλικρινά δεν νομίζω να τις χαλάμε. Απλά συζητάμε αυτό το σημαντικό θέμα και σε ότι με αφορά ειλικρινά δεν έχω πρόβλημα με κανέναν συνάδελφο ακόμα κι όταν διαφωνεί πλήρως με τις απόψεις μου. Αν είχαμε όλοι την ίδια άποψη εε δεν θα υπήρχε κανένα θέμα να συζητήσουμε. Αν πάντως υπήρξε κάποιος που προσβλήθηκε ανακαλώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν τα επιχειρήματα ,υπάρχουν και τα σοφίσματα.Πώς είναι δυνατόν να μας δώσουν δικαιώματα ανώτερης εκπαίδευσης,αφού τα ΤΕΙ είναι Ανώτατης Εκπαίδευσης.Αυτό και αν είναι η αποθέωση του υποκειμενισμού.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είπα κ πριν, τι πρέπει να γίνει είναι υποκειμενικό. Έχω κάποιες προσδοκίες αλλά δε τις βαφτίζω με ευκολία ως "σωστό". Με ευκολία όμως ακούγεται η άποψη πως τα πράγματα έτσι ήταν, έτσι πρέπει να είναι. Να μην αλλάξει τίποτα ποτέ (αφού μας βολεύει) γιατί αυτό είναι το "σωστό", κ άλλα τέτοια, αγνοώντας ότι τόσες χιλιάδες κόσμος είναι ΗΔΗ σε απίστευτα δύσκολη θέση κ αύριο με την έλευση των 3ετών διπλωματούχων, ακόμα κ από ΚΕΣ, η κατάσταση καταντάει ανυπόφορη. Αλλά μακριά από τον **** μας κ όπου θέλει ας μπει, λένε στο νησί μου...

Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν τα επιχειρήματα ,υπάρχουν και τα σοφίσματα.Πώς είναι δυνατόν να μας δώσουν δικαιώματα ανώτερης εκπαίδευσης,αφού τα ΤΕΙ είναι Ανώτατης Εκπαίδευσης.Αυτό και αν είναι η αποθέωση του υποκειμενισμού.

 

Οπότε μας λες οτι αφού είναι ανώτατα θέλουν δικαιώματα ανώτατων Ωραίαέστω οτι το δεχόμαστε το 75% των αποφοίτων πχ σχεδόν 20 από τα 25 χρόνια που λειτουργούν τα ΤΕΙ ήταν ανώτερα άρα οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι τους θα έχουν δικαιώματα για ανώτερες σπουδές σύμφωνα με την λογική σου

Για να προλάβω τυχόν απαντήσεις ΔΕΝ με νοιάζει τι έγινε με τους τοπογράφους με τους παραγωγής κλπ καλώς η κακώς αλλά τι θεωρώ σωστό

 

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνετε προσφυγή στην δικαιιοσύνη αφού πιστεύετε οτι έχετε δίκιο (Ελληνική και ευρωπαική ) .Είσαστε τόσα χιλιάδες άτομα που το κόστος δεν θα είναι ούτε καν αστείο.

 

Για να μην ακούσω υπόννοιες για την δικαιοσύνη να θυμίσω απλώς την υπόθεση Μπόσμαν στο ποδόσφαιρο

Link to comment
Share on other sites

Τα σημερινά ΤΕΙ που είναι ανώτατα θεωρούνται συνέχεια των παλιών ανώτερων ΤΕΙ, των ΚΑΤΕΕ, ΚΑΤΕ και σχολών υπομηχανικών. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που ΕΧΟΥΝ σήμερα (είναι μύθος ότι δεν έχουν), άσχετα αν δεν εκδόθηκαν ειδικά ΠΔ, είναι αυτά που είχαν οι απόφοιτοι των ανώτερων ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ κ.λπ. Κάντε μια βόλτα σε μια πολεοδομία, ανοίξτε 10 φακέλους και θα βρείτε και κάποιες μελέτες που τις υπογράφουν συνάδελφοι των ΤΕΙ. Αν δεν είχαν καθόλου δικαιώματα δεν θα μπορούσαν να τις υπογράψουν. Επομένως το ζητούμενο από εσάς είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επαγγελματικά δικαιώματα απ' αυτά που ΗΔΗ έχετε.

 

GeorgeS

Δεν είπα ότι είναι εύκολο να συνεχίσεις τις σπουδές στα 30 σου ή στα 40, υπάρχουν βέβαια συνάδελφοι που τα καταφέρνουν και κάποιοι απ' αυτούς και σ' αυτό εδώ το forum, αλλά τι να κάνουμε, "τα αγαθά κόποις κτώνται".

Εξάλλου όταν εισήχθηκες στο ΤΕΙ γνώριζες ή όφειλες να γνωρίζεις πώς έχει η κατάσταση με τα επαγγελματικά δικαιώματα και πήρες τις αποφάσεις σου. Ακόμα και αν δεν γνώριζες, στην πορεία των σπουδών σου θα έμαθες αλλά θεώρησες πώς δεν χρειάζεται να συνεχίσεις τις σπουδές σου σ' ένα ΑΕΙ πριν ακόμα πας στο στρατό, κάνεις οικογένεια, αρχίσεις να εργάζεσαι. Άλλοι αντιθέτως συνέχισαν και πήραν και το δίπλωμα από το πολυτεχνείο και απέκτησαν τα "άπειρα" επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία τόσος ντόρος γίνεται. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι επιλογές υπάρχουν και ο καθένας μας κάνει τις δικές του.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι η δικη σου λογική Η λογική η δική μου είναι αυτή που λέει ο νόμος του 2001 που εξομοιώνει τους παλιούς με τους νέους αποφοίτους ΤΕΙ.Τον πολεμήσατε τότε τον νόμο αυτόν αλλά πέρασε.Και για τις προσφυγές,όσοι κάνανε δικαιώθηκαν και θα συνεχιστούν μαζικά αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι οι οποίοι είναι όλοι υπέρ μας και είναι πλέον πολλοί.

Link to comment
Share on other sites

Και για τις προσφυγές,όσοι κάνανε δικαιώθηκαν και θα συνεχιστούν μαζικά αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι οι οποίοι είναι όλοι υπέρ μας και είναι πλέον πολλοί

Άρα σύμφωνα με όσα λες έχουν δικαιώματα διπλωματούχων , δεν το πιστεύω αλλά αφού είναι έτσι κάντε και οι υπόλοιποι και λύθηκε το πρόβλημα

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα δεν είναι τα περισσότερα ή τα λιγότερα,αυτό δεν θέλετε να καταλάβετε,αλλά αυτά που αντιστοιχούν σε Ανώτατα Ιδρύματα σύμφωνα με το περιεχόμενο και τον τίτλο σπουδών και αυτά τα δικαιώματα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είτε αρέσει είτε όχι.Και αυτοί οι νόμοι είναι πιο ισχυροί από τα βασιλικά και τα χουντικά διατάγματα.

Link to comment
Share on other sites

Ελληνικά τα γράφω από πάνω ΠΡΟΣΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θα πάρεις κα ι διαφυγόντα κέρδη αφού έχεις δίκιο ,ρώτα τους συναδέλφους σου που έχουν πάρει τα δικαιώματα όπως λες να σου πουν τον τρόπο .

 

Καλά αυτός ο φορέας σας τι κάνει ?Το ΤΕΕ είναι ο φορέας των διπλωματούχων και αυτούς θα προασπίσει

 

Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια σε ένα φόρουμ

Link to comment
Share on other sites

Χάρη ξέρεις ότι οι θέσεις αυτές είναι ελάχιστες. Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή πλέον για εμάς και δεν μπορώ να δεχθώ αυτό το σύστημα των κατατακτήριων ως μονόδρομο. Το θεωρώ τελείως άδικο και απαράδεκτο. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι πτυχιούχοι ΤΕΙ θα έπρεπε να έχουν αφενός μεν επαγγελματικά δικαιώματα (αυτά που περιμένουν 25 χρόνια) αφετέρου το ΔΙΚΑΙΩΜΑ, το στοιχειώδες δικαίωμα ως απόφοιτοι τριτοβαθμιας εκπαίδευσης να μπορούν να συνεχίσουν όσοι θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις σε ειδικά προγράμματα είτε στα ίδια τα ΤΕΙ είτε στα Πολυτεχνεία. Εδώ μιλάμε ρε παιδιά για "δια βίου εκπαίδευση" και εσύ βρε Χάρη λες ότι η μόνη λύση είναι οι κατατακτήριες ? Ο οποιοσδήποτε πτυχιούχος θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα ακόμα και στα 40του και στα 50του αν εχει όρεξη και θέληση να μπορεί να επεκτείνει τις γνώσεις του. Γιατί δηλ. πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε ανεξαρτήτου ηλικίας να μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει ?

 

Ομως πέρα από αυτό, είπα πριν κάτι αλλά δεν σχολίασε κανείς. Άλλο τα άπειρα δικαιώματα, που, όντας άπειρα, δεν επηρεάζονται από το χρόνο και τις εξελίξεις και άλλο τα επαγγελματικά δικαιώματα που είναι πολύ συγκεκριμένα. Τα τελευταία πρέπει να αναπροσαρμόζονται και να επικαιροποιούνται κάθε φορά με τις αλλαγές και την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ δεν εκδόθηκαν ποτέ από το 1984. Δεν πρέπει κάποτε να εκδοθούν ? και γιατί αντιδρά συνεχώς το ΤΕΕ ? μήπως θέλει να έχουμε τα δικαιώματα του ηλεκτρολόγου λίγο μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο ? Δεν είναι δίκαιο αυτό ρε συνάδελφοι ? Άλλωστε ΤΕΙ δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή. Υπάρχουν σήμερα και είναι Ανώτατες Σχολές 4ετούς φοίτησης αναγνωρισμένες σε όλη την Ευρώπη.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.