Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάψιμο Μ/Σ


E.T

Recommended Posts

Αγαπητοί κύριοι,

σήμερα συνάντησα το εξής. ένας μετασχηματιστής 230/230 ισχύος 300VA  μετά από βραχυκύκλωμα κάηκε. Αυτό που με προβλημάτισε είναι πως και το πρωτεύον και το δευτερεύον ήταν ασφαλισμένα, όχι μόνο η φάση αλλά και ο ουδέτερος. από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το βραχυκύκλωμα γιατί δεν έπεσε η ασφάλεια είτε από το πρωτεύον είτε από το δευτερεύον; το φορτίο δεν ξεπερνούσε τα 5Α. παρακαλώ τη γνώμη σας :confused:

Link to comment
Share on other sites

Πόση είναι η ισχύς των λαμνπτήρων που έχεις συνδέσει στο δευτερεύον και κυρίως τι λαμπτήρες είναι ? Η ασφάλεια που είχες ασφαλίσει το δευτερεύον , πόσα Α είναι? Αν έβαλες στο δευτερεύον 10Α , είναι σα να του είχες βάλει ένα διακόπτη. .

Link to comment
Share on other sites

Οπως λέει ο antloukidis στο #5
Αν ο Μ/Τ ήταν 300VA τότε το ρεύμα που θα παρέχει (ή θα τραβάει) να μην ξεπερνά τα 1.3Α.
Εγώ θα ασφάλιζα με το πολύ 1.5AF αλλά καλύτερα με 1.2Α για σιγουριά και με λίγο derating.

5A απο Μ/Τ 300VA είναι πολλά. Θα τον δώσεις για επισκευή. (περιέλιξη)
 

edit: Μιας και τό'φερε η κουβέντα, έχει κανένας τους κανονισμούς και την λειτουργία των ασφαλειών τήξεως?
Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν κάμποσες κατηγορίες στο F (fast) και στο T (timed ή αλλιως slow blow) και ισχύουν διαφορετικά πράγματα αν θα είναι πορσελάνης και με 'σκόνη' ή γυάλινη και άδεια με το απλό σύρμα κλπ.

Είχα κάποτε αρχείο για όλα αυτά αλλά έχω χάσει χαρτιά και .pdf
Τι ισχύει και πότε.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Ο Μ/Τ 1 προς 1 πρέπει στο δευτερεύον να ασφαλίζεται με ασφάλεια 2φάσεων γιατί στην έξοδο δεν βγάζει φάση και ουδέτερο αλλά μια διαφορά δυναμικού 230V και πρέπει και οι δύο πόλοι να ασφαλίζονται κοντά στο φορτίο με ασφάλεια τηξεος (προτιμο τις τηξεος γιατί έχουν καλύτερη αντίδραση στο βραχυκύκλωμα σε σύστημα IT )

Link to comment
Share on other sites

το δευτερεύον όντως ήταν ασφαλισμένο με 10αρες ασφάλειες και το φορτίο δεν ξεπερνούσε τα 2Α μιας και ήταν λάμπες led μικρής ισχύος. Να κοιτάξω για μικρό μικροαυτόματο πλέον ή για γυάλινη; τι προτείνετε? 

Link to comment
Share on other sites

Για να πέσει η 10Α καμπύλης C πρέπει το βραχυκύκλωμα στο δευτερεύον του Μ/Τ να φτάσει τουλάχιστον 5 φορές την ονομαστική ένταση της ασφάλειας άρα 50Α για να την διεγείρει άρα έχει προλάβει για μένα να βραχυκυκλωσει ο Μ/Τ και να "αρπάξει".

Εγώ θα έβαζα ασφάλεια στην είσοδο του Μ/Τ 2*6Α L+N καμπύλης Β και θα γειωνα το πρωτεύον και η γραμμή θα την προστάτευα με RCD στα 30mA και στο δευτερεύον θα έβαζα ασφάλεια τηξεος 2Α και στους δύο πόλους του Μ/Τ.

Το δευτερεύον κύκλωμα του Μ/Τ δεν πρέπει να γειωνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.