Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμότητα εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης έτους 1972


karikis

Recommended Posts

Έχω αναλάβει την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικία τριών ορόφων (ισόγειο, Ά όροφος και ΄Β όροφος) με υπόγειο η οποία κατασκευάσθηκε το έτος 1972. Το 1972 ίσχυε ο ΓΟΚ 55 ο οποίος δεν αναφέρει τίποτα για κεντρικές θερμάνσεις. Ο ΓΟΚ 73 αναφέρει τις κεντρικές θερμάνσεις όμως η θέρμανση που εξετάζω κατασκευάσθηκε το 1972. Στο υπόγειο είναι εγκατεστημένο το λεβητοστάσιο. Στο ισόγειο ο ιδιοκτήτης έχει τοποθετήσει αυτόνομη θέρμανση το ίδιο και ο ιδιοκτήτης του Ά ορόφου. Ο ιδιοκτήτης του Β΄ορόφου θέλει να χρησιμοποιεί την κεντρική θέρμανση (επειδή δεν μένει ο ίδιος μέσα - τον έχει ενοικιάσει και δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα για να βάλει ατομικό λέβητα) και έτσι κατέληξαν στα δικαστήρια. Στα δικαστήρια κατέληξαν επειδή υπάρχουν διαρροές λόγω διάβρωσης στο δάπεδο του ισόγειου διαμερίσματος. Υποψιάζομαι ότι όλο το παλιό δίκτυο θέλει αντικατάσταση. Δυστυχώς οι κοινόχρηστες σωληνώσεις θέρμανσης έχουν τοποθετηθεί μέσα στο δάπεδο του ισογείου πριν οδεύσουν για τους πάνω ορόφους επειδή το υπόγειο δεν καταλαμβάνει όλο το περίγραμμα του ισογείου (είναι το μισό). Μπορεί κάποιος να μου πει το έτος 1972 αν υπήρχε νομοθεσία για την κατασκευή συστήματος κεντρικής θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου και αν ναι ποια είναι αυτή η νομοθεσία;Για κάποιον που αποφάσιζε να εγκαταστήσει κεντρική θέρμανση πριν το έτος 1973 υπήρχαν κάποια πρότυπα που ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει;  Αν χρησιμοποιήσω τον κτιριοδομικό κανονονισμό του έτους 1989 για να αποδείξω κακοτεχνίες στην εγκατάσταση  της κεντρικής θέρμανσης σίγουρα ο ιδιοκτήτης του Β΄ορόφου θα το αμφισβητήσει επειδή αυτός δεν ίσχυε το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας.

 

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας.

 

Ότι παρατυπία και αν βρείτε, μετά από 40+ χρόνια, ποιόν μπορείτε να κατηγορήσετε και να αναγκάσετε να πληρώσει?

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα συνάδελφε είναι αν ζητήσω να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο σύστημα της κεντρικής θέρμανσης που θα στηρίζονται στον οικοδομικό κανονισμό που είναι σε ισχύ μπορεί να αρνηθούν να τις κάνουν υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση έγινε με τα δεδομένα του έτους 1972 που δεν γνωρίζω και εκεί είναι το πρόβλημά μου. Τι ίσχυε το έτος 1972 για τις κεντρικές θερμάνσεις. Η νομοθεσία που μπόρεσα να βρω είναι από το 1973 και μετά η οποία δεν καλύπτει την εγκατάσταση του έτους 1972. Εγώ δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα μετά από 40 χρόνια. Απλά επειδή μου έχει τεθεί το ερώτημα από το δικαστήριο αν μπορεί η εγκατάσταση να καταστεί νόμιμη γ' αυτό το ψάχνω.

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που οι σιδηροσωλήνες είναι τρύπιες (και προφανώς δεν μπορείς και δεν είναι λογικό να ξηλώσεις πατώματα για να τις μπαλώσεις) δεν υπάρχει εγκατάσταση (ούτε νόμιμη ούτε παράνομη).

 

Πρέπει να γίνει νέα με ότι ισχύει σήμερα προφανώς.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλωσόρισες συνάδερφε.

 

Το ζήτημα το έχεις πιάσει λίγο λάθος αν πας να τεκμηριώσεις σωλήνες και μηχανισμούς με βάση πολεοδομικούς κανονισμούς.

Οι πολεοδομικοί κανονισμοί (όχι μονο το 72) κατά βάση έχουν κανονιστικό χαρακτήρα για όγκους, επιφάνειες, καλύψεις κλπ δομημάτων και όχι σωλήνων από πού θα περάσουν και πως.

Εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο και στο ζητούμενο σου εκεί που προβλέπει δομηματα για να στεγαστούν εγκαταστάσεις (λεβητοστάσια κλπ)

Πιθανά εκ της ειδικότητας σου έχεις μικρή εμπειρία σε θέματα ΓΟΚ και λογικό είναι, Πιο καλά θα είναι να αναζητήσεις τα περί υποχρεωτικών μελετών ανάλογα το μέγεθος του κτιρίου. Μετά να δεις προδιαγραφές μελετών για κεντρική θέρμανση.

Εκ της ειδικότητας μου όπως καταλαβαίνεις σε αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν θα έχει κανονισμούς εκεί για διαδρομές σωληνώσεων κλπ που σε απασχολούν αλλα για το πώς θα είναι κατασκευασμένοι αυτές οι σωληνώσεις, πιέσεις κλπ.

 

Μια άλλη παράμετρο που δεν καταλαβαίνω. Ο ιδιοκτήτης του Β ορόφου όπως λες δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα για να βάλει ατομικό λέβητα να ξεμπερδεύει. Του περισσεύουν όμως χρήματα να έχει δικαστήρια (με λιγότερο από 3 δεν θα τελειώσει) να πληρώνει δικηγόρους και μηχανικούς??

Πιθανά με τα χρήματα που έχει έως τώρα πληρώσει και χάσει με την προσωπική του ενασχόληση με το ζήτημα θα είχε βάλει και ατομικό λέβητα και θα είχε πληρώσει για 2 με 3 χρόνια το καύσιμο θέρμανσης.

 

 Πέρα απ αυτό το επιχείρημα υπέρ να γίνει κεντρική θέρμανση από τεχνική άποψη θα μπορούσε να έχει μια πιο ισχυρή βάση αν συνδυαστεί με τις απαιτήσεις και από την ευρωπαϊκή ένωση για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων. Όπου σίγουρα ένας κεντρικός λέβητας με σωστή μελέτη και εφαρμογή θα έχει μικρότερο από έναν λέβητα ξεχωριστά και αλλα επιχειρήματα σαν αυτά.

 

Και μετά για τις διαδρομές με βάση βέλτιστο κόστος για βέλτιστη απόδοση οπότε αναγκαίες και οι βέλτιστες διαδρομές, αλλα αυτό είναι δικός σου τομέας.

 

Ένα ζήτημα που ναι θα εμπλέξει πολεοδομικούς κανονισμούς είναι αν δεν έχει αέριο η περιοχή και χρειαστεί θέση για πετρέλαιο που θα μπει η δεξαμενή (κοινόχρηστο χώρο)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

προσθετοντας και τον δικο μου προβληματισμο

στα σωστα που προανεφεραν οι φιλοι μας

 

δλδ ο γ' οροφος αντι να ξοδεψει "κατι" γιαν να συνδεθει με φυσικο αεριο και να τελειωνει..

 

[ολο κι ολο που χρειαζεται ειναι να  ζητησει την επεκταση του υπαρχοντος δικτυου  προς τον γ' οροφο,  αφου ολη η προεργασια εχει γινει  απο τους αλλους δυο οροφους]

[ξαναδιαβαζω την αρχικη ερωτηση...μαλλον δεν εχει γινει εγκατασταση φυσικου αεριου  απο τους αλλους δυο,....αλλα αυτονομη με πετρελαιο...]

 

ψαχνει να βρει τροπο να παει στα δικαστηρια επικαλουμενος σαπιες σωληνωσεις και να ζητησει την αντικατασταση τους

 

ξηλωνοντας μια ολοκληρη οικοδομη...

 

και  ξεχνωντας οτι και αυτος θα πρεπει να συμμετασχει  στα σχετικα εξοδα..

 

 

 

 

ωρες-ωρες.... :mrgreen:

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

...

 

[ολο κι ολο που χρειαζεται ειναι να  ζητησει την επεκταση του υπαρχοντος δικτυου  προς τον γ' οροφο,  αφου ολη η προεργασια εχει γινει  απο τους αλλους δυο οροφους]

 

...

 

Δημήτρη στα σωστά που λες μια μικρή επισήμανση που πιθανά σου διαφεύγει ως δικηγόρος.

 

Δίκτυο για αέριο σε κτίρια εκείνης της περιόδου δεν υπαρχει στο 99% των περιπτώσεων. Οπότε θα χρειαστεί κάποια συνεννόηση ή συναίνεση ή πρόβλεψη για την διαδρομή σωλήνων παροχής. (δεν έχουν μεγάλο αποτύπωμα σε όγκο όμως οπότε εύκολο αν δεν ψάχνουν με το ζόρι καβγά όλοι τους)

 

Μετά τα μέσα του 80 (αν θυμάμαι καλά) έγινε υποχρεωτική η μελέτη και κατασκευή σε κτίρια το δίκτυο αερίου.

Link to comment
Share on other sites

φιλε διδονη

σωστα, αλλά,

 

δεν ειναι μονον αυτο

 

ηδη διορθωσα την αναρτηση μου

 

διοτι δεν φαινεται να εχει γινει εγκατασταση φυσικου αεριου αλλα εχει γινει αυτονομη με πετρελαιο απο το ισογειο και τον α΄ οροφο....

 

Αρα, πιθανον να ηθελε να επικυρωσει  το δικαστηριο  την υποχρεωτικη συμμετοχη  και χρηση  στα κοινοχρηστα  και  να παρει αποφαση να ανεχθουν οι υπόλοιποι  στο να ξηλωθουν δαπεδα και τοιχοποιιες...και να αντικατασταθουν οι σωληνωσεις κλπκλπ

 

ειναι περιπου αυτο που λεμε..

"πονηρος ο τυπος...γκρεμισε την πολυκατοικια  για να πουλησει ευκολα το οικοπεδο...] :smile: :-)

 

καλημερα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, άλλο η παροχή αερίου ή πετρελαίου στον λέβητα κι άλλο η διαδρομή άλλων σωλήνων με ζεστό νερό από τον λέβητα προς τα διαμερίσματα.

Αν οι σωλήνες μέσα στα δάπεδα έχουν διαρροές ή είναι τρύπιες δεν συμφέρει καμία αποκατάσταση τους ή ξήλωμα τους αλλα να γίνουν νέες διαδρομές σωλήνων και πιθανά πιο καλές διαδρομές.

 

Αλλα ξεφεύγουμε με τις υποθέσεις και θα το δει ο ίδιος αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.