Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισπανία: Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατεδαφίζουν ξενοδοχείο


Engineer

Recommended Posts

Διαθέτει 21 ορόφους και 411 δωμάτια το ξενοδοχείο El Algarrobico. Βρίσκεται στη νότια Ισπανία κοντά στο φυσικό πάρκο Γκάμπο ντε Γκάτα και αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα οικοδομικά σχέδια στη χώρα.

 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές κατάφεραν πάντως ένα σπουδαίο βήμα μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες για την προστασία της φύσης στην περιοχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη κήρυξε παράνομη την ανέγερση του ξενοδοχείου. «Επιτέλους άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το γκρέμισμα του ξενοδοχείου», πανηγυρίζει και ο υπ. Περιβάλλοντος της Ανδαλουσίας Χοσέ Φισκάλ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αρχίσει τον αγώνα τους ήδη το 2003 για να προστατεύσουν μια από τις τελευταίες φυσικές παραλίες στην περιοχή της Γκαρμπονέρας.

 

Μια παλιά δικαστική διαμάχη

 

Η ιστορία όμως ξεκινάει πιο παλιά τη δεκαετία του 1980 όταν δόθηκε η πρώτη οικοδομική άδεια. Τότε η παράκτια περιοχή δεν είχε κηρυχθεί ακόμα προστατευόμενη φυσική περιοχή. Το 2003 και την εποχή που είχε αρχίσει να χτίζεται το ξενοδοχείο άλλαξε το νομικό καθεστώς. Το ξενοδοχείο βρισκόταν μέσα στο φυσικό πάρκο Γκάμπο ντε Γκάτα. Τρία χρόνια αργότερα ένα τοπικό δικαστήριο αποφασίζει να σταματήσει η ανέγερση. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες δικαστικές αποφάσεις μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη.

 

Η κατεδάφιση του ξενοδοχείου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 7 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αποζημίωση για τον ιδιοκτήτη ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής στήριζαν την ανέγερση του ξενοδοχείου υποστηρίζοντας πως δημιουργεί θέσεις εργασίας.

 

Καταστροφή για το περιβάλλον ο μαζικός τουρισμός

 

Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κάνει όμως λόγο και η Greenpeace. Για το γκρέμισμα θα απαιτηθούν 400 θέσεις εργασίας ισχυρίζεται ο Πιλάρ Μάρκος, επικεφαλής της καμπάνιας για την προστασία των ακτών από την Greenpeace. «Το 98% των υλικών μπορούν να ανακυκλωθούν ενώ εκτός αυτού προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού» προσθέτει ο Ισπανός ακτιβιστής.

 

Εκτιμάται ακόμα ότι θα παραμείνουν στην περιοχή 60.000 κυβικά μέτρα μπάζα και σκουπίδια ενώ 40.000 κυβικά μέτρα σκουπίδια θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές για να διατηρήσει η περιοχή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Για το μέλλον της συγκεκριμένης ακτής υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε δεν θα γίνει καμία παρέμβαση και θα μείνει μια φυσική παραλία είτε θα γίνουν περιορισμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού.

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί πάντως για την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού και εξηγεί πως είναι μια από τις κύριες αιτίες για την καταστροφή της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο.

 

Πηγή: http://www.dw.com/el...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πολύ μεγάλο το ξενοδοχείο πάντως.

 

Εδώ μερικές φωτογραφίες για την παραλία-πάρκο που αναφερόμαστε.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cabo_de_Gata-N%C3%ADjar_Natural_Park

https://www.google.gr/search?q=gabo+de+gata&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiE-pLwnaPLAhVsMZoKHe8OANMQ_AUIBygB&biw=1440&bih=777

Link to comment
Share on other sites

Η περιοχή λέει κηρύχθηκε ως προστατευόμενη μετά την αδειοδότηση του ξενοδοχείου και αφού είχε αρχίσει η ανέγερση του!

 

Η πρώτη δικαστική απόφαση αναστολής δόμησης λέει βγήκε τρία χρόνια μετά (λογικά δηλαδή αφού κτίστηκε νόμιμα) και τελεσιδίκησε αρκετά αργότερα.....

Εν τούτοις το ξενοδοχείο  λανσάρεται από την  greenpeace ως παράνομο  "ilegal" ..... (???)

Ε!.. και καλά,  αν είναι πράγματι παράνομο

πως προκύπτει και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη και μάλιστα με 70 εκ. euro ????......

 

Πάντως εγώ αν ήμουν ο ιδιοκτήτης και με τις περιβάλλουσες τραγικές οικονομικές συγκυρίες, θα ήθελα ΠΟΛΥ να μου το έβγαζαν "ilegal"  και να με "παρηγορούσαν"  με 70 εκ. euro.... 

(λέω εγώ τώρα......)

Link to comment
Share on other sites

Μετά από μικρή έρευνα βρίσκει κανείς πως η άδεια του ξενοδοχείου βγήκε 1 βδομάδα πριν ψηφιστεί η απαγόρευση δόμησης τόσο κοντά στην θάλασσα (θυμίζει Ελλάδα λίγο;).

Παρόλο που η περιοχή είχε ανακυρηχθεί προστατευόμενη απο την UNESCO και την ισπανική κυβέρνηση 1 χρόνο πριν και υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στο μέγεθος τον παρεμβάσεων στην περιοχή, η άδεια εκδόθηκε.

Όμως το κτίσιμο του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 2003. Πράγμα που με κάνει προσωπικά να πιστεύω πως έγινε σκόπιμα για να αυξηθεί η αποζημίωση του ιδιοκτήτη.

Επίσης τυχαία βρήκα πως εκεί κοντά γυρίστηκε και μια σκηνή του Λώρενς της Αραβίας!

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά δηλαδή έγινε το "κτίζουμε νόμιμα με παράνομες άδειες" ?.......

έχεις κάποιο σχετικό διαφωτιστικό  link ;

Link to comment
Share on other sites

http://www.inlandtraderonline.com/spanish-lawyer/85-construction-legality-at-algorrobicss-beach

http://www.theolivepress.es/spain-news/2007/08/09/algarrobico-the-never-ending-story/

 

Και στα δύο link αναφέρει πως οι εργασίες ξεκίνησαν το 2003, οπότε υποθέτω πως είναι αλήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.