Μετάβαση στο περιεχόμενο

mararchitect

Members
  • Περιεχόμενα

    51
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Γυναίκα
  • Τοποθεσία
    Πειραιάς
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.336 profile views

mararchitect's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done

Recent Badges

27

Φήμη στην κοινότητα

  1. Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Πράγματι αυτό γράφει, αλλά είχα σκοπό να εφαρμόσω το άρθρο 94 παρ. 3β του ν. 4495 που αφορά στα αυθαίρετα μετά την 28-7-'11, συνδυαστικά με το άρθρο 28 όπως τροποποιήθηκε με τον 4759/'20, πληρώνοντας τα "τσουχτερά" πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Η 6ε άρθρου 11 αναφέρεται μόνο στα κλιμ/σια και δεν καταλαβαίνω πως συνδυάζεται όταν η νομιμοποίηση αυθαιρέτων πάει είτε με τις διατάξεις έκδοσης της άδειας είτε με τις νυν ισχύουσες. Δηλαδή στο διάγραμμα κάλυψης που θα συνταχθεί με ΝΟΚ θα μετρήσω στη δόμηση τα κλιμ/σια; Σημειώνω ότι η άδεια έκλεισε με υπ. δηλώσεις μηχανικών (δεν είχα σχέση με την άδεια) το '18, άρα θεωρείται ότι οι αυθαιρεσίες έγιναν μετά. Κάθε γνώμη και βοήθεια πολύτιμη.
  2. Καλησπέρα σας, σε ερώτημα που έθεσα στην αρμόδια ΥΔΟΜ για αυθαίρετες κατασκευές σε μονοκατοικία εκτός σχεδίου με νόμιμη άδεια 7/2011 που έχει εκδοθεί με το ειδικό διάταγμα της περιοχής -σημειώνω ότι η περιοχή ανήκει στις εξαιρέσεις του 4759/'20 και μπορεί να εκδοθεί άδεια- και με διατάξεις ΓΟΚ '85, αν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης με διατάξεις ΝΟΚ συνολικά, κάνοντας χρήση του άρθρου 28, και συγκεκριμένα αφαίρεση επιφανειών εσωτερικού κλιμ/σίου, νομιμοποίηση επιφάνειας ως "πατάρι", επιφάνειας στο υπόγειο κλπ και καταβολή του αναλογούντος προστίμου ανέγερσης και διατήρησης, μου είπαν ότι θα πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο δόμησης 10,00τ.μ. συγχέοντας τη νομιμοποίηση με την προσθήκη. Ισχύει κάτι τέτοιο; Επίσης στα πλαίσια της νομιμοποίησης θα εκτελεστούν και εργασίες αναδιαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την απόκτηση της νόμιμης στάθμης διαμορφωμένου εδάφους
  3. Καλημέρα. Το αν απαιτείται διόρθωση τίτλου ή ό τι άλλο είναι θέμα της συμβολαιογράφου. Στην ΗΤ θα αναγραφεί η σωστή επιφάνεια 10,00τ.μ. σύμφωνα με την άδεια. Κανονικά οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να ζητούν αυτοψία και εμβαδομέτρηση από μηχανικό πριν κάνουν τις αποδοχές κληρονομιάς, διότι οι εκ των υστέρων διορθώσεις τείνουν να γίνουν κανόνας.
  4. Καλημέρα. Είναι θέμα συμβολαιογράφου να δει πώς θα το αντιμετωπίσει, μάλλον διόρθωση τίτλου/αποδοχής.
  5. Καλημέρα Για την ΗΤΚ έχεις δύο ιδιοκτησίες, μην σκέφτεσαι διαμερίσματα. Η ιδιοκτησία ισογείου αποτελείται από δύο διαμερίσματα που προέκυψαν από διαφορετική διαμερισμάτωση που συντελέστηκε χωρίς άδεια. Η πολεοδομική παράβαση ρυθμίστηκε. Ιδιοκτησιακά/νομικά η ιδιοκτησία παραμένει αδιαίρετη χωρίς αυτό να είναι παράνομο. Εξάλλου υπάρχει η δυνατότητα συνένωσης και διαχωρισμού ιδιοκτησιών πολεοδομικά, χωρίς αυτό να οδηγεί κατ' ανάγκη σε τροποποίηση σύστασης. Είναι το ίδιο με ένα κτήριο που έχει π.χ. 5 διαμ/τα και δεν έχει σύσταση, οπότε έχει ένα ΚΑΕΚ. Αν θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνει σύσταση θα κάνει μία ΗΤΚ και στη συνέχεια σύσταση, οπότε με τη μεταγραφή της στο κτήριο θα υπάρχουν 5 ΚΑΕΚ. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η δική σου. Μία ΗΤΚ για την ιδιοκτησία ισογείου και πλήρη περιγραφή.
  6. Καλησπέρα, κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο ιδιοκτησίες στο κτήριο, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο, που έχουν την παράβαση της διαμερισμάτωσης, την οποία έχουν ρυθμίσει. Επομένως πρέπει να γίνουν δύο καταχωρήσεις Στην καταχώρηση της οριζόντιας ισογείου, θα γίνει κανονικά η περιγραφή της διαμερισμάτωσης, βάσει της δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών και στην επιφάνεια θα προστεθεί η επιφάνεια κοινοχρήστων που έχει ενσωματωθεί στην ιδιοκτησία. Ομοίως στο διαμέρισμα ορόφου. Στη συνέχεια γίνεται τροποποίηση της σύστασης, ώστε να αποκτήσει χιλιοστά το 2ο διαμέρισμα ισογείου και ενδεχομένως το διαμέρισμα ορόφου να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση δώματος (εξαρτάται από τι θέλει ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχουν ηλιακοί στο δώμα κλπ.) Με την μεταγραφή στο κτηματολόγιο της νέας πράξης, το νέο διαμέρισμα θα αποκτήσει ΚΑΕΚ, ενώ θα πρέπει να ενημερωθεί και η ηλεκτρονική ταυτότητα των ιδιοκτησιών.
  7. Και για την τροποποίηση της σύστασης θα πρέπει να προηγηθεί η ΗΤΚ. Υπόλοιπο υπάρχει πάντως, που αναλόγως της εφαρμογής του ΝΟΚ μπορεί να είναι και 30,00τ.μ.
  8. Κάποια απάντηση στο ερώτημα που είχα θέσει και παραπάνω; Σε διπλοκατοικία με σύσταση δύο συνολικά οριζοντίων ιδιοκτησιών, το ισόγειο διαμέρισμα για το οποίο κάνω ΗΤΚ αποτελεί ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία με το δικαίωμα υψούν πάνω από τον 1ο όροφο, με συνολικό ποσοστό 800ο/οο. Το διαμέρισμα 1ου ορόφου αποτελεί τη 2η οριζόντια ιδιοκτησία με ποσοστό το υπόλοιπο 200ο/οο. Πως δηλώνω το δικαίωμα υψούν που είναι αδόμητο και δεν αποτελεί διακριτή ιδιοκτησία; Να σημειώσω ότι από την εποχή της σύστασης έχει μειωθεί ο Σ.Δ. και το υπόλοιπο δόμησης είναι πολύ λίγα τετραγωνικά και βασικά απροσδιόριστο.
  9. Άρα η δήλωση ήταν για όλο το κτίριο συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων; Αν ναι, οι αποθήκες (και εφόσον δεν είναι σε χώρο αποκλειστικής χρήσης αλλά στον κοινόχρηστο περιβάλλοντα χώρο) δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΗΤΚ της κάθε μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας.
  10. Με την ίδια λογική που αν μέσα σε ένα διαμέρισμα που αποτελεί διακριτή οριζόντια ιδιοκτησία υπάρχει μία αποθήκη και ενώ βάσει Κτιριοδομικού είναι βοηθητικός χώρος, δεν την διαχωρίζουμε από την κύρια χρήση στην ΗΤΚ.
  11. Και μία ερώτηση από εμένα σε περίπτωση που το έχετε αντιμετωπίσει. Σε διπλοκατοικία με σύσταση δύο συνολικά οριζοντίων ιδιοκτησιών, το ισόγειο διαμέρισμα για το οποίο κάνω ΗΤΚ αποτελεί ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία με το δικαίωμα υψούν πάνω από τον 1ο όροφο, με συνολικό ποσοστό 800ο/οο. Το διαμέρισμα 1ου ορόφου αποτελεί τη 2η οριζόντια ιδιοκτησία με ποσοστό το υπόλοιπο 200ο/οο. Πως δηλώνω το δικαίωμα υψούν που είναι αδόμητο και δεν αποτελεί διακριτή ιδιοκτησία; Να σημειώσω ότι από την εποχή της σύστασης έχει μειωθεί ο Σ.Δ. και το υπόλοιπο δόμησης είναι πολύ λίγα τετραγωνικά και βασικά απροσδιόριστο. Αν η ιδιοκτησία είναι μία και αδιαίρετη η ΗΤΚ θα είναι μία και όχι δύο. Αν υπάρχουν δύο συνιδιοκτήτες στο κτίριο από 50% π.χ. έκαστος, θα είναι συνιδιοκτήτες και στο ισόγειο και στον 1ο όροφο. Επίσης δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι αφού δεν έχουν προσδιοριστεί από κάποια σύσταση. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει παλαιό συμβόλαιο (π.χ. προικοσύμφωνο) που να αποτελεί κάποιου είδους άτυπη σύσταση και πως αυτό φαίνεται στο κτηματολόγιο.
  12. Καλησπέρα Υπάρχει σύσταση στο κτίριο; Το διαμέρισμα ισογείου αποτελεί διακριτή οριζόντια ιδιοκτησία;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.