Μετάβαση στο περιεχόμενο

mararchitect

Members
  • Περιεχόμενα

    51
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by mararchitect

  1. Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Πράγματι αυτό γράφει, αλλά είχα σκοπό να εφαρμόσω το άρθρο 94 παρ. 3β του ν. 4495 που αφορά στα αυθαίρετα μετά την 28-7-'11, συνδυαστικά με το άρθρο 28 όπως τροποποιήθηκε με τον 4759/'20, πληρώνοντας τα "τσουχτερά" πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Η 6ε άρθρου 11 αναφέρεται μόνο στα κλιμ/σια και δεν καταλαβαίνω πως συνδυάζεται όταν η νομιμοποίηση αυθαιρέτων πάει είτε με τις διατάξεις έκδοσης της άδειας είτε με τις νυν ισχύουσες. Δηλαδή στο διάγραμμα κάλυψης που θα συνταχθεί με ΝΟΚ θα μετρήσω στη δόμηση τα κλιμ/σια; Σημειώνω ότι η άδεια έκλεισε με υπ. δηλώσεις μηχανικών (δεν είχα σχέση με την άδεια) το '18, άρα θεωρείται ότι οι αυθαιρεσίες έγιναν μετά. Κάθε γνώμη και βοήθεια πολύτιμη.
  2. Καλησπέρα σας, σε ερώτημα που έθεσα στην αρμόδια ΥΔΟΜ για αυθαίρετες κατασκευές σε μονοκατοικία εκτός σχεδίου με νόμιμη άδεια 7/2011 που έχει εκδοθεί με το ειδικό διάταγμα της περιοχής -σημειώνω ότι η περιοχή ανήκει στις εξαιρέσεις του 4759/'20 και μπορεί να εκδοθεί άδεια- και με διατάξεις ΓΟΚ '85, αν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης με διατάξεις ΝΟΚ συνολικά, κάνοντας χρήση του άρθρου 28, και συγκεκριμένα αφαίρεση επιφανειών εσωτερικού κλιμ/σίου, νομιμοποίηση επιφάνειας ως "πατάρι", επιφάνειας στο υπόγειο κλπ και καταβολή του αναλογούντος προστίμου ανέγερσης και διατήρησης, μου είπαν ότι θα πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο δόμησης 10,00τ.μ. συγχέοντας τη νομιμοποίηση με την προσθήκη. Ισχύει κάτι τέτοιο; Επίσης στα πλαίσια της νομιμοποίησης θα εκτελεστούν και εργασίες αναδιαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την απόκτηση της νόμιμης στάθμης διαμορφωμένου εδάφους
  3. Καλημέρα. Το αν απαιτείται διόρθωση τίτλου ή ό τι άλλο είναι θέμα της συμβολαιογράφου. Στην ΗΤ θα αναγραφεί η σωστή επιφάνεια 10,00τ.μ. σύμφωνα με την άδεια. Κανονικά οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να ζητούν αυτοψία και εμβαδομέτρηση από μηχανικό πριν κάνουν τις αποδοχές κληρονομιάς, διότι οι εκ των υστέρων διορθώσεις τείνουν να γίνουν κανόνας.
  4. Καλημέρα. Είναι θέμα συμβολαιογράφου να δει πώς θα το αντιμετωπίσει, μάλλον διόρθωση τίτλου/αποδοχής.
  5. Καλημέρα Για την ΗΤΚ έχεις δύο ιδιοκτησίες, μην σκέφτεσαι διαμερίσματα. Η ιδιοκτησία ισογείου αποτελείται από δύο διαμερίσματα που προέκυψαν από διαφορετική διαμερισμάτωση που συντελέστηκε χωρίς άδεια. Η πολεοδομική παράβαση ρυθμίστηκε. Ιδιοκτησιακά/νομικά η ιδιοκτησία παραμένει αδιαίρετη χωρίς αυτό να είναι παράνομο. Εξάλλου υπάρχει η δυνατότητα συνένωσης και διαχωρισμού ιδιοκτησιών πολεοδομικά, χωρίς αυτό να οδηγεί κατ' ανάγκη σε τροποποίηση σύστασης. Είναι το ίδιο με ένα κτήριο που έχει π.χ. 5 διαμ/τα και δεν έχει σύσταση, οπότε έχει ένα ΚΑΕΚ. Αν θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνει σύσταση θα κάνει μία ΗΤΚ και στη συνέχεια σύσταση, οπότε με τη μεταγραφή της στο κτήριο θα υπάρχουν 5 ΚΑΕΚ. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η δική σου. Μία ΗΤΚ για την ιδιοκτησία ισογείου και πλήρη περιγραφή.
  6. Καλησπέρα, κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο ιδιοκτησίες στο κτήριο, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο, που έχουν την παράβαση της διαμερισμάτωσης, την οποία έχουν ρυθμίσει. Επομένως πρέπει να γίνουν δύο καταχωρήσεις Στην καταχώρηση της οριζόντιας ισογείου, θα γίνει κανονικά η περιγραφή της διαμερισμάτωσης, βάσει της δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών και στην επιφάνεια θα προστεθεί η επιφάνεια κοινοχρήστων που έχει ενσωματωθεί στην ιδιοκτησία. Ομοίως στο διαμέρισμα ορόφου. Στη συνέχεια γίνεται τροποποίηση της σύστασης, ώστε να αποκτήσει χιλιοστά το 2ο διαμέρισμα ισογείου και ενδεχομένως το διαμέρισμα ορόφου να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση δώματος (εξαρτάται από τι θέλει ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχουν ηλιακοί στο δώμα κλπ.) Με την μεταγραφή στο κτηματολόγιο της νέας πράξης, το νέο διαμέρισμα θα αποκτήσει ΚΑΕΚ, ενώ θα πρέπει να ενημερωθεί και η ηλεκτρονική ταυτότητα των ιδιοκτησιών.
  7. Και για την τροποποίηση της σύστασης θα πρέπει να προηγηθεί η ΗΤΚ. Υπόλοιπο υπάρχει πάντως, που αναλόγως της εφαρμογής του ΝΟΚ μπορεί να είναι και 30,00τ.μ.
  8. Κάποια απάντηση στο ερώτημα που είχα θέσει και παραπάνω; Σε διπλοκατοικία με σύσταση δύο συνολικά οριζοντίων ιδιοκτησιών, το ισόγειο διαμέρισμα για το οποίο κάνω ΗΤΚ αποτελεί ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία με το δικαίωμα υψούν πάνω από τον 1ο όροφο, με συνολικό ποσοστό 800ο/οο. Το διαμέρισμα 1ου ορόφου αποτελεί τη 2η οριζόντια ιδιοκτησία με ποσοστό το υπόλοιπο 200ο/οο. Πως δηλώνω το δικαίωμα υψούν που είναι αδόμητο και δεν αποτελεί διακριτή ιδιοκτησία; Να σημειώσω ότι από την εποχή της σύστασης έχει μειωθεί ο Σ.Δ. και το υπόλοιπο δόμησης είναι πολύ λίγα τετραγωνικά και βασικά απροσδιόριστο.
  9. Άρα η δήλωση ήταν για όλο το κτίριο συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων; Αν ναι, οι αποθήκες (και εφόσον δεν είναι σε χώρο αποκλειστικής χρήσης αλλά στον κοινόχρηστο περιβάλλοντα χώρο) δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΗΤΚ της κάθε μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας.
  10. Με την ίδια λογική που αν μέσα σε ένα διαμέρισμα που αποτελεί διακριτή οριζόντια ιδιοκτησία υπάρχει μία αποθήκη και ενώ βάσει Κτιριοδομικού είναι βοηθητικός χώρος, δεν την διαχωρίζουμε από την κύρια χρήση στην ΗΤΚ.
  11. Και μία ερώτηση από εμένα σε περίπτωση που το έχετε αντιμετωπίσει. Σε διπλοκατοικία με σύσταση δύο συνολικά οριζοντίων ιδιοκτησιών, το ισόγειο διαμέρισμα για το οποίο κάνω ΗΤΚ αποτελεί ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία με το δικαίωμα υψούν πάνω από τον 1ο όροφο, με συνολικό ποσοστό 800ο/οο. Το διαμέρισμα 1ου ορόφου αποτελεί τη 2η οριζόντια ιδιοκτησία με ποσοστό το υπόλοιπο 200ο/οο. Πως δηλώνω το δικαίωμα υψούν που είναι αδόμητο και δεν αποτελεί διακριτή ιδιοκτησία; Να σημειώσω ότι από την εποχή της σύστασης έχει μειωθεί ο Σ.Δ. και το υπόλοιπο δόμησης είναι πολύ λίγα τετραγωνικά και βασικά απροσδιόριστο. Αν η ιδιοκτησία είναι μία και αδιαίρετη η ΗΤΚ θα είναι μία και όχι δύο. Αν υπάρχουν δύο συνιδιοκτήτες στο κτίριο από 50% π.χ. έκαστος, θα είναι συνιδιοκτήτες και στο ισόγειο και στον 1ο όροφο. Επίσης δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι αφού δεν έχουν προσδιοριστεί από κάποια σύσταση. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει παλαιό συμβόλαιο (π.χ. προικοσύμφωνο) που να αποτελεί κάποιου είδους άτυπη σύσταση και πως αυτό φαίνεται στο κτηματολόγιο.
  12. Καλησπέρα Υπάρχει σύσταση στο κτίριο; Το διαμέρισμα ισογείου αποτελεί διακριτή οριζόντια ιδιοκτησία;
  13. Η απορία μου αφορά στο αν καλύπτεται από το νόμο η πράξη της ενημέρωσης όταν από τη μη υλοποίηση επιφάνειας επέρχεται μείωση της κάλυψης της δόμησης και του όγκου, δηλαδή αλλαγή του εγκεκριμένου διαγράμματος κάλυψης. Το ότι τροποποιούνται οι επιμέρους μελέτες είναι παρεπόμενο.
  14. Καλημέρα, καλό μήνα Στο άρθρο 42 παρ. 10, αναφέρεται σαφώς ότι ενημέρωση γίνεται όταν δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους, επομένως πως κάνουμε ενημέρωση για τμήμα που δεν κατασκευάστηκε και που διαφοροποιεί το διάγραμμα κάλυψης;
  15. Μια απάντηση θα ήταν να "εφεύρεις" κάποια παράβαση για να δηλωθεί εμμέσως η μη υλοποίηση της αποθήκης όπως ας πούμε η διαφορετική διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με μία λοιπή ή η παραβίαση πλάγιας απόστασης αν βέβαια συντελούνται λόγω της μη υλοποίησης. Στο ΤΕΕ έχεις κάνει ερώτημα;
  16. Ναι βέβαια, ωστόσο η παρ. 2θ άρθρου 82 εξαιρεί παραβάσεις που "εμπίπτουν στις περιπτώσεις παρ. 3 άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ, δ" , που αφορούν σε αλλαγές χρήσεις και μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών του διαγράμματος κάλυψης (κάλυψη, δόμηση, ύψος) έως 10% και έως 50τ.μ. Δεν έχω τέτοια περίπτωση. Υπάρχει μια αντίφαση εδώ. Έλεγα μήπως αποφύγω τη δήλωση!
  17. Καλημέρα, αν η μικρότερη επιφάνεια προκύπτει από απόκλιση/μείωση < 5% που αποτελεί παράβαση κατ. 3 βάσει του άρθρου 81 παρ. 3ζ και που βάσει του άρθρου 82 παρ. 2θ εξαιρούνται από την απαγόρευση δικαιοπραξίας τι κάνουμε; Έχω περίπτωση ΗΤΚ για μεταβίβαση θέσεων στάθμευσης σε επέκταση υπογείου όπου ο μεσότοιχος με το όμορο οικόπεδο είναι λιθόκτιστος με αποτέλεσμα το τοιχίο υπογείου να κατασκευαστεί πέραν αυτού και να μειωθεί το πλάτος των θέσεων κατά το πάχος του μεσότοιχου. Στη βεβαίωση μηχανικού του πιστοποιητικού πληρότητας αναφέρεται ότι δεν λαμβάνονται υπ' όψη οι αποκλίσεις έως 2% και "οι αποκλίσεις που καθορίζονται αναλόγως της κατηγορίας και χρήσης του ακινήτου ως ανοχές από επιμέρους ειδικούς κανονισμούς καθώς και οι μη εμφανείς αυθαίρετες κατασκευές". Πρέπει να αναφέρω τη μείωση της επιφάνειας κι αν ναι με ποια διοικητική πράξη θα μπορούσε να αποτυπωθεί αυτή η μείωση; Σημειώνω ότι ενημέρωση φακέλου γίνεται μόνο για αποκλίσεις έως 2%. Πως αντιμετωπίζετε τέτοιες περιπτώσεις;
  18. Δηλαδή στην αρχική επιφάνεια θα βάλω τα 113,80τ.μ. της σύστασης και όχι τα 116,70τ.μ. της άδειας; Αν το κάνω έτσι ποια θα είναι η αιτιολογία στις "παρατηρήσεις", ότι έχει λάθος εμβαδομέτρηση η σύσταση παρά το ότι τα αρχικά όρια είναι ορθά υλοποιημένα και σύμφωνα με την άδεια;
  19. Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Η επιφάνεια της άδειας είναι 116,70τ.μ. και ορθά υλοποιημένη, πλην των παραβάσεων που περιέγραψα που προσθέτουν περίπου 1,80τ.μ. στα 116,70τ.μ. Η διαφορά των 2,90τ.μ. που αναφέρω, προκύπτει από τη σύσταση, όπου ενώ η κάτοψη είναι ίδια ως προς τα όρια του διαμ/τος με αυτήν της άδειας, η αναγραφόμενη επιφάνεια στον πίνακα χιλιοστών και στους τίτλους είναι 113,80τ.μ. Δηλαδή δύο όμοιες κατόψεις παράγουν διαφορετική επιφάνεια. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα απομείωση της επιφάνειας της άδειας. Εν ολίγοις πάσχει η σύσταση. Καμμιά ιδέα για το πως μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μην τεθεί το διαμέρισμα εκτός πώλησης;
  20. Καλημέρα σας, Σε Ο.Ι. που ελέγχω για ΗΤΚ και μεταβίβαση, διαπιστώνω ότι ενώ η κάτοψη ορόφου της άδειας (1970) ταυτίζεται με την κάτοψη της σύστασης ως προς το συγκεκριμένο διαμέρισμα, η επιφάνεια διαμ/τος που αναγράφεται μέσα στην κάτοψη της άδειας είναι μεγαλύτερη από την επιφάνεια του πίνακα χιλιοστών και των τίτλων κατά 2,90τ.μ. που δεν καλύπτονται κατά τι από την απόκλιση του 2%. Από την αποτύπωση προκύπτει ότι η ορθή επιφάνεια είναι της άδειας, πέραν των αποκλίσεων έως 5% δύο διαστάσεων και μιας επέκτασης στον κοινόχρηστο διάδρομο -όμοια σε όλους τους ορόφους- που θα τακτοποιηθούν και θα γίνει μονομερής τροποποίηση της σύστασης. Η κανονική οδός είναι η τροποποίηση της σύστασης με συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών, πρακτικά ανέφικτη λόγω του μεγέθους της πολυκατοικίας. Η συμβολαιογράφος του αγοραστή θεωρεί ανυπέρβλητο το πρόβλημα. Πως θα μπορούσα να αιτιολογήσω που "χάθηκαν" τα 2,90τ.μ. ώστε να γίνει δεκτό από συμβολαιογράφο και υποθηκοφύλακα; Έχετε αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα και πώς;
  21. Τελικά υπάρχει δυνατότητα για on Line παραγγελία; Προσπαθώ να επικοινωνήσω με το αρμόδιο τμήμα για να ρωτήσω και φυσικά δεν απαντούν, τα δε άλλα τμήματα δεν γνωρίζουν...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.