Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση οριζοντίας και αυθαιρεσία στο υπόγειο


George_topo

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους

Μου έτυχε πρόσφατα μια περίπτωση που με βασανίζει στην οποία πρέπει να γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησιας σε 8οροφη οικοδομή με garage στην οποία υπάρχει αδεια του 91

Βάση νόμου τότε επρεπε να υπηρχαν 7 θέσεις. Στα σχέδια της αδείας (διάγραμμα κάυψης, κατόψη υπογείου και πυρασφάλεια) φαινονται 15 ,16 και 22 θέσεις!!!!

Στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρονται 7 θέσεις (αλλά σε θέσεις που δεν μπορεί να υπάρχει τεχνικά parking). Επίσης έχει γίνει επέκταση του υπογείου πέραν του ισογείου.

 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χωρέσουν περισσότερες από 7 θέσεις με βάση τις προδιαγραφές.

Επισης στο υπόγειο έχουν κατασκευασθεί αποθήκες που δεν προβλέπονταν από την άδεια (14 στον αριθμό).

 

Το ερώτημα: Στα σχέδια των κατόψεων τι να δείξω και τι να βάλω στον πίνακα χιλιοστών?

Να δείξω τις αποθήκες ως είναι και να σχεδιάσω 7 θέσεις parking σωστές και λειτουργικές?

Πάλι όμως φοβάμαι πως δεν θα καλύψω το 40% της κάτοψη του υπόγειου κάτω από το ισόγειο να είναι παρκινγκ

 

Σας κούρασα και ευχαριστώ πολύ

Για νέα άδεια δεν νομίζω ότι γίνεται γιατί τότε θα απαιτηθούν 16 θέσεις που δεν χωράνε με τίποτα..

Link to comment
Share on other sites

xa

 

ίδια περίπτωση ακριβώς με δικιά μου.

 

Μετά από βασανισμό μου 2 μήνες κατηγορηματικά σου λέω :

 

1) ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΔΕΙΑ. Αλλιώς αν θες κάτι άλλο θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση.

 

2) Υπάρχει ένα τρικ που όμως δεν είναι "νόμιμο". Βέβαια τι είναι νόμιμο στην Ελλάδα είναι σχετικό. Το τρικ λέγεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των συνιδιοκτητών.

Link to comment
Share on other sites

Μετά τον 1337/83 άρθρθ 17 παρ 10α, αν δεν κάνω λάθος η σύσταση που συμπεριλαμβάνει αυθαίρετα θεωρείται αυτοδίκαι άκυρη με ποινικές ευθύνες.

Πολλοί συμβολαιογράφοι ζητάνε την οικ άδεια και τα εγκεκριμμένα σχέδια

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συμφωνω εν μερει με τον συναδελφο Theo,

Δεν διευκρινιστηκαν ομως οι "αυθαιρεσιες" στο υπογειο επακριβως.

Εαν δεν εχει γινει υπερβαση ογκου και εμβαδου (δηλαδη εαν η επεκταση που αναφερθηκε προβλεποταν απο την Ο.Α.) τοτε τα πραγματα ειναι σχετικα πιο απλα.

Σε αυτην την περιπτωση μπορεις να επισυναψεις στην Σ.Ο.Ι. σχεδιο κατοψης το οποιο να εχει ακομα και αρκετα διαφοροποιημενη εσωτερικη διαταξη απο αυτην της Ο.Α.

Τυπικα εισαι "φαουλ" διοτι ενδεχομενως δεν θα τηρουνται πολεοδομικοι κανονισμοι [π.χ. 40% της κανονικης καλυψης του υπογειου χρηση ως γκαραζ (ενω στην Σ.Ο.Ι. μπορει να φαινονται αποθηκες), χωρος επεκτασης αποκλειστικα για χρηση γκαραζ (ενω στην Σ.Ο.Ι. μπορει να φαινονται αποθηκες), χωροι ελιγμων που δεν τηρουν τους κανονισμους και ειναι πολυ μικροτεροι ...κλπ].

Ουσιαστικα ομως τις περισσοτερες φορες ολες αυτες οι αλλαγες γινονται δεκτες απο συμβολαιογραφους οι οποιοι συντασουν κανονικα την Σ.Ο.Ι. διοτι δεν προκυπτει υπερβαση ογκου - εμβαδου του υπογειου, και απο τους ιδιοκτητες του κτιριου δεδομενου οτι την υπογραφουν. Δεν λεω οτι ειναι σωστο αλλα το εχω δει απειρες φορες!!!

Στην περιπτωση που διαπιστωσεις υπερβαση ογκου - εμβαδου αντι των προβλεπομενων στην Ο.Α. ....... εχεις προβλημα! Γενικα σε αυτες τις περιπτωσεις εαν εμφανιστουν τα αυθαιρετα ειναι διοτι θα ακολουθησει διαδικασια νομιμοποιησης. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση δεν εμφανιζονται διοτι αν περιγραφουν σε τιτλο, αυτος οντως θα πασχει ακυρωτητας.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχει υπέρβαση όγκου ή Σ.Δ απλά εκεί που η άδεια έδειχνε θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο (και επειδή δεν χώραγε Ι.Χ) κατασκευάσθηκαν αποθήκες.

Στην επέκταση δεν έχει κατασκευασθεί τίποτα. Επιπλέον θέμα είναι ότι στην άδεια εμφανίζεται στο διάγραμμα κάλυψης αλλού 15 και αλλού 16 θέσεις (στα πινακάκια), ενώ στην κάτοψη υπογείου 16 και στην κάτοψη υπογείου για την πυρασφάλεια 22!!!!

Στο συμβόλαιο στάθμευσης αναφέρονται 7 θέσεις υποχρεωτικές (που στην πραγματικότητα βάση προδιαγραφών μόνο αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν) και αναφέρεται ότι θα φτιαχτούν συνολικά 22, ενώ αυτό βάση διάταξης είναι αδύνατον!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.