Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τσιμεντενια ψησταρια στο μπαλκονι


Sakisbax

Recommended Posts

Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω το εξης. Εχω αγορασει μια ψησταρια τσιμεντενια σε κομματια και την οποια θα στησω στο μπαλκονι. Το βαροσ της ειναι περιπου στα 300 κιλα. Η οικοδομη ειναι μελετημενη και χτισμενη μετα το 2005. Θα εχω καποιο προβλημα με αυτο το βαρος στο μπαλκονι?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα το μπαλκόνι και την προβολή που έχει. ανάλογα την στατική μελέτη που έχει γίνει για αυτό. Οπότε καλό είναι μιας και πλήρωσες για να αγοράσεις την τσιμεντένια ψησταριά να δώσεις τα σχέδια σε έναν μηχανικό και αφού τα δει μαζί με το μπαλκόνι, να σου απαντήσει υπεύθυνα.

 

Μη ξεχνάς ότι τα μπαλκόνια έχουν σχεδιαστεί για αρκετά κινητά φορτία στα οποία δεν θα είναι μόνο η ψησταριά σου αλλά κι εσείς εκεί, όπως και άλλα αντικείμενα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το βάρος είναι αστείο, αντιστοιχεί σε βάρος 4 ατόμων. Οι πρόβολοι (μπαλκόνια) υπολογίζονται για μόνιμο φορτίο 200 kp/m2 και κινητό φορτίο 500 kp/m2.  Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία.

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά αναφέρεις τα φορτία σχεδιασμού ενός εξώστη και μάλιστα λαμβάνουν και συντελεστές ασφαλείας πέραν της ονομαστικής τιμής τους, πλην όμως θα συμφωνήσω με την άποψη του Κώστα και θα πω στο φίλο μας να καλέσει τον μηχανικό του για αυτοψία. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας και εξώστες να καταρρέουν.

Με ένα σύνηθες πλάτος εξώστη της τάξης των 1.5-1.8 μ με σωστή όπλιση και καλή κατασκευή το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει πρόβλημα. Αυτό όμως δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνος του ο ιδιοκτήτης. Είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε την κατάσταση του εξώστη λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη του, διάφορες ενδείξεις και γενικά όλες τις ειδικές συνθήκες που μπορούμε να αξιολογήσουμε ανά περίπτωση. 

Με μεγάλη επιφύλαξη θα πω στο φίλο μας να μη τοποθετήσει τη βαριά ψησταριά του στο άκρο του εξώστη, αλλά προς τη μεριά του τοίχου, ώστε να φορτώσει όσο το δυνατόν λιγότερες μόνιμες ροπές στη στήριξη. Μην επαναπαυτεί όμως με αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα καλέσει μηχανικό να του πει υπεύθυνα.

Ξεχάσαμε βεβαίως να προσθέσουμε, ότι μια τέτοια κατασκευή απαιτεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις λεπτομέρειες θα τον ενημερώσει ο μηχανικός του.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε αν για 300 kp επιβάρυνσης σε όποιο πρόβολο γίνεται αυτή η διαδικασία, τότε όλες οι μελέτες είναι άχρηστες ? Τι να πώ. Σκεψου μόνο τις γλάστρες και τα φυτά και υπολόγισε τα φορτία τους. Σε πληροφορώ οτι είναι πολαπλασια των 300 kp. Δηλ. θα ωθήσουμε το κόσμο να απευθύνεται σε μηχανικό για κάθε γλάστρα που προσθέτει?

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα διαφωνήσω για το φορτίο, αλλά εμείς το ξέρουμε να το κρίνουμε διότι είναι η δουλειά και η επιστήμη μας. Ο ιδιώτης δεν το ξέρει και δεν πρέπει να κάνει τέτοιες κινήσεις χωρίς να ρωτήσει. Οφείλει να ρωτήσει εμάς, όπως αντίστοιχα θα ρωτήσει το γιατρό του για ένα πρόβλημα υγείας του.

Επιπλέον, αν στην απόφαση περί ΕΕΜΚ για την εν λόγω εργασία, ένα από τα δικαιολογητικά που απαιτεί είναι βεβαίωση επάρκειας από μηχανικό. Άρα έτσι και αλλιώς δεν την γλυτώνει την αυτοψία.

κε. Για την κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών 
κατατίθεται βεβαίωση του μηχανικού ότι αυτά δεν επη−
ρεάζουν τη στατική επάρκεια του φέροντος οργανι−
σμού και ότι η καμινάδα είναι σύμφωνη με τις διατάξεις 
του «Κτιριοδομικού Κανονισμού», υπουργική απόφαση 
3046/304/1989 (Δ΄59), όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περιο−
χές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παρα−
δοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, 
αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι ή/και σε κτίρια 
χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις 
ζώνες προστασίας αυτών για την κατασκευή εστιών, 
φούρνων και τζακιών κατατίθενται συμπληρωματικά 
και όψεις του κτιρίου.
Επιπλέον αν είναι σε πολυκατοικία το θεωρώ ανέφικτο να βγάλει άδεια λόγω της καμινάδας αφού θα πρέπει να λάβει συναίνεση για να την περάσει από την όψη της οικοδομής προς τα πάνω
Επίσης, σε πολλούς κανονισμούς πολυκατοικιών απαγορεύουν (και πολύ σωστά) την ύπαρξη πολύ μεγάλων γλαστρών στους εξώστες  για λόγους φορτίων αλλά και έκπλυσης προς το σκυρόδεμα στη διάρκεια του χρόνου. Άρα, ούτε αυτή η πρακτική των πολύ μεγάλων γλαστρών σημαίνει ότι είναι σωστή και όσοι βάζουν κακώς το κάνουν κατά τη γνώμη μου. Φυσικά δε μιλάμε για τις συνηθισμένες γλάστρες έτσι; Μην περάσουμε στην υπερβολή.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δώσαμε στο φίλο να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω πολυ ολους για τις απαντησεις σας. Κατατοπιστικες αν και αντικρουομενες. Να συμπληρωσω οτι το μπαλκονι στο σημειο που θα τοποθετηθει εχει προβολη 1.20μ και οτι η οικοδομη ειναι 2οροφη ιδιοκτητη οποτε δεν υπαρχουν αλλοι ενοικοι για να διαμαρτηρηθουν, οπως δεν υπαρχουν και οικοδομες κολλητα για να τους ενοχλει ο καπνος. Τωρα οσον αφορα την αντοχη του μπαλκονιου, δεν υπαρχει νομοθεσια η οποια να καθοριζει το ελαχιστο βαρος που πρεπει ν αντεχουν , ή ο καθε μηχανικος κανει εκτιμηση αναλογως του οικηματος? με την ιδια λογικη θα πρεπει να ζηταμε εγκριση μηχανικου εαν προκειται να καλεσουμε δεκα φιλους για ενα τραπεζι στη δροσια του μπαλκονιου...

Link to comment
Share on other sites

....δεν υπαρχει νομοθεσια η οποια να καθοριζει το ελαχιστο βαρος που πρεπει ν αντεχουν ,...

Σαφέστατα και υπαρχει. 500kg/m2 για κινητά φορτία, είναι ο υποχρεωτικός υπολογισμός που πρέπει να έχει γίνει.

 

Αν πρόσεξες όμως στην αρχική μου απάντηση αρκετά πράγματα είναι εξαρτώμενα και από πόσο πρόβολο έχεις (δηλώνεις 1.2 μ και όχι πχ 2.5) άρα δεν το βάζεις σε άκρο των 2.5 μέτρων. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι άλλα κινητά φορτία είχε ή έχεις που στην πράξη είναι μόνιμα (ζαρντινιέρες κλπ)….

Κατά κανόνα λοιπόν και με πρόβολο μόνο 1.2μ κι αν δεν είναι φορτωμένο με πολλά ακόμα το μπαλκόνι σου δεν έχεις πρόβλημα….

Κατά κανόνα όμως και χωρίς να ξέρουμε τίποτα άλλο για αυτό. Ορισμένες φορές υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και σκοτώνονται άνθρωποι.

 

Ήταν λογικό για εσένα να πληρώσεις για ένα όμορφο τσιμεντένιο μπάρμπεκιου αλλά θεωρείς πεταμένα λεφτά να ζητήσεις σε κάποιο μηχανικό στη περιοχή σου να έριχνε μια μάτια.

Εγώ αν δεν ήξερα θα ρωτούσα συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα όπως μπορούμε να διαγνώσουμε από ένα φόρουμ.

Λαβε υπόψη σου και τις σωστές επισημάνσεις του Παύλου.

 

Καλή διασκέδαση και καλά ψησίματα σε κάθε περίπτωση.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστω για την απαντηση σου didonis. Εχεις δικιο σχετικα με το αν υπαρχουν αλλα φορτια η οχι στο μπαλκονι.  Η απαντηση ειναι οχι, τα μονα που υπαρχουν ειναι ενα τραπεζι και 4 καρεκλες ξυλινες συν μια γλαστρα 20 κιλων. Αρα θεωρητικα, δεδομενου των προδιαγραφων που υπαρχουν για την κατασκευη των μπαλκονιων και βαση των υπολοιπων παραγοντων (μηκος προβολης, μη υπαρξη αλλων φορτιων) δε θα υπαρχει προβλημα εκτος αν ο μηχανικος ή ο εργολαβος εκαναν του κεφαλιου τους. 

Edited by Sakisbax
Link to comment
Share on other sites

...ή/και ο χρονος ή/και η φύση (πχ σεισμοι στο παρελθόν) ή/και πιθανες αστοχιες που υποβοσκουν και σαν μη ειδικός-γνωστης δεν μπορεις να εντοπίσεις και ορθα δεν μπορεις ... ή/και ... ή/και ...

Σε κάθε περίπτωση κάνε αυτό που γράφει λίγο παραπάνω ο Didonis ... είναι μακράν η ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ._

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.