Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία;


TakisNik

Recommended Posts

2 αδελφια εχουμε ενα οικοπεδο εντος σχεδιου 360 τ.μ. με φατσα στο δρομο 18 μετρα. Αυτο εχει μεταβιβαστει στα αδελφια με 2 συμβολαια και κανενα κομματι αυτη τη στιγμη δεν ειναι οικοδομησιμο, απαιτειται συνενωση του οικοπεδου και συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας ή καθετης. Εμεις εχουμε το αριστερο τμημα και 240 τ.μ. και δεξια ο αλλος αδελφος το αλλο 120 τ.μ. Θελουμε να κανουμε συσταση οπως ειναι στα τετραγωνικα του οικοπεδου, αλλα ο αδελφος με το μικρο οικοπεδο να μπορει να χτισει 20 τετραγωνικα παραπανω απο οτι του δινει ο συντελεστης δομησης (1,2) απο εμας αριστερα και εμεις συμφωνουμε διοτι εχει και τη μεγαλυτερη φατσα. Θελουμε επισης το καθε κομματι οικοπεδου μελλοντικα για τα παιδια μας, να μην εχει σχεση με το αλλο, δηλ. κατι σαν 2 αυτονομα οικοπεδα και κτισματα. Πως μπορει να γινει αυτο, με οριζοντια ή καθετη ιδιοκτησια? και πως θα οριστουν τα ποσοστα δομησης? (Στο 240 τ.μ. κομματι υπαρχει παλιο κτισμα που μενουν οι γονεις και θα παραμεινει. Αυτο συνορευει ακριβως με το μικρο κομματι οικοπεδου)

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς που θέλεις να σου πούμε μόνο αυτά και δεν θέλεις να σου παραδώσουμε και τα σπίτια κτισμένα με το κλειδί στο χέρι δωρεάν.

Μηχανικοί δεν υπάρχουν στην περιοχή σου;

Το μόνο που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι όλα όσα λες μπορούν να γίνουν με μηχανικό τον οποίο θα πληρώσεις._

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς που θέλεις να σου πούμε μόνο αυτά και δεν θέλεις να σου παραδώσουμε και τα σπίτια κτισμένα με το κλειδί στο χέρι δωρεάν.

Μηχανικοί δεν υπάρχουν στην περιοχή σου;

Το μόνο που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι όλα όσα λες μπορούν να γίνουν με μηχανικό τον οποίο θα πληρώσεις._

 

Δεν πιστεψα ποτε οτι αν μου απαντουσε καποιος εδω θα γλιτωνα την πληρωμη μηχανικου. Εν' τουτοις ομως ρωτησα 2 μηχανικους και πηρα 2 διαφορετικες απαντησεις, μαλλον καποιος δεν καταλαβε καλα ή καποιος δεν γνωριζε καλα. Μηπως πρεπει να ρωτησω αλλους 2 και αναλογα στατιστικα να ακολουθησω αυτους που θα συμφωνησουν στα περισσοτερα? Γνωμη ζητησα, η οποια αν ωστοσο κοστιζει κατι, να πληρωσω, να ξερω ομως οτι ειναι και σωστη.

Link to comment
Share on other sites

TakisNik

 

Οριζόντια σημαίνει ιδιοκτησία διαμερισμάτων σε ΕΝΑ κτίριο ανάλογα με τα χιλιοστά και κάθετη σημαίνει 2 κτίρια.

Διαλέγεις και παίρνεις.

Προσοχή μήπως με λανθασμένη απόφαση απαγορεύσεις συνθήκες αρτιότητας για ανέγερση οικοδομής.

 

 

Γι' αυτό και άκουσες διαφορετικές γνώμες.Από εκεί και πέρα οι ιδιαίτερες απαιτήσεις σχετικά με το ποιος παίρνει παραπάνω τετραγωνικά και για ποιο λόγο ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ σκέψης για το μηχανικό.

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Αφού θέλετε τις έννοιες περί οριζοντίων και καθέτων διαβάστε εδώ:

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=391

 

και εδώ:

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=323

Link to comment
Share on other sites

Κατα την αποψη μου το θεμα εδω ειναι λιγο πιο πολυπλοκο απο την απλη συνταξη της οποιας συστασης ιδιοκτησιας. Εφοσον εχουμε 2 ομορα οικοπεδα τα οποια μεταβιβαστηκαν σε 2 διαφορετικα προσωπα με 2 ξεχωριστους τιτλους ιδιοκτησιας, δεν μπορουμε να ισχυριστουμε φυσικη συνενωση και κατα συνεπεια θα πρεπει να συνταχθει τιτλος συνενωσης.

Για να εχει ισχυ ενας τετοιος τιτλος θα πρεπει να μεταγραφει στο υποθηκοφυλακειο και για να γινει κατι τετοιο πρεπει να προκυπτει μεταβιβαση εστω και ενος χιλιοστου οικοπεδου.

Στην συνεχεια με τον ιδιο τιτλο συνενωσης (προσωρινη ιδιοκτησια εξ'αδιαιρετου των 2 αδελφων στο ενιαιο οικοπεδο προφανως αναλογικα με την οικοπεδικη εκταση που κατεχουν σημερα) μπορει να συσταθει καθετη ιδιοκτησια στην οποα θα προσδιοριζεται το οικοπεδικο τμημα που θα ανηκει στον καθενα, το ποσοστο συνιδιοκτησιας επι του ενιαιου και η αναλογουσα δομηση που θα μπορει να πραγματοποιησει ο καθενας. Συνηθως η αναλογουσα δομηση προκυπτει απο το ποσοστο συνιδιοκτησιας (π.χ. αυτος που εχει 30% ποσοστο συνιδιοκτησιας μπορει να εκμεταλευτει το 30% του Σ.Δ.). Αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να δωσουμε επιπλεον δικαιωμα δομησης σε αυτον που εχει το 30% (υπαρχουν τροποι να γινει αυτο).

Αυτο που πρεπει να γνωριζεις ειναι οτι μετα απο αυτη τη διαδικασια, και τα 2 αδελφια θα ειστε κατοχοι ενος ενιαιου οικοπεδου και οχι 2 ξεχωριστων, γεγονος που απο πολεοδομικης αποψεως αποφερει διαφορους περιορισμους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.