Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πληροφορίες για το νέο «εξοικονομώ»: υποχρεωτική η αναβάθμιση κατ’ ελάχιστον στη Β’ ενεργειακή κλάση, αναλόγως εισοδήματος


panos-vicious

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε δικό μου που ξεκίνησε Η και Ζ (δύο διαμερίσματα), με το παλιό εξοικονόμηση, + 3-4Κ το διαμέρισμα, δεν δυσκολεύτηκα να το πάω Γ το καθένα. Και το ένα ήταν ισόγειο με το πάτωμα να μείνει αμόνωτο. Θεωρώ πως με τα 25Κ άνετα βγαίνουν Β, ίσως και Β+ μερικά. Ειδικά αν τους πατήσεις μερικούς αυτοματισμούς κατηγορίας Γ.

Τις περισσότερες δυσκολίες θα έχουν τα ισόγεια, αν δεν μονώσουν τελικά τα πατώματά τους και όσα δεν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ηλιακό.

Link to comment
Share on other sites

Με 25.000€ οικογενειακό εισόδημα (προ φόρων, εισφορών, διάφορων μαμισιάτικων), επιχορήγηση ως και 60% και Δ ζώνη, πως ακριβώς θα πιάσει την Β ενεργειακή κατηγορία, με τις όποιες απαιτήσεις του νέου Κ.Εν.Α.Κ.; Πόσα ίδια κεφάλαια μπορεί αν διαθέσει μια τέτοια οικογένεια. Για δε δανεισμό, ας το αφήσουμε, γιατί δεν ξέρει αν έχει κι αύριο δουλειά.

Ηλιακοί στις πολυκατοικίες, δύσκολο, εκτός κι αν έχουν αποκλειστική χρήση στο δώμα (μέγα λάθος της νομοθεσίας που το επιτρέπει). Η μόνη λύση είναι συστοιχία συλλεκτών στο δώμα και κεντρική παραγωγή ΖΝΧ, πράγμα για το οποίο όμως θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία. Χλωμό λοιπόν και απορώ όταν σε βλέπω πρόταση ατομικού ηλιοθερμικού συστήματος σε σενάριο τμήματος κτηρίου τέτοιου είδους. Έχει εξετάσει ο προτείνων την δυνατότητα υλοποίησης; Κατά 99% όχι. Απλά η εύκολη λύση, ξεπέτα το και πάμε γι' άλλα.

Αλλά ως προς το θέμα της υποχρέωσης ενεργειακής αναβάθμισης σε κάποια κατηγορία, έτσι κι αλλιώς με κριτήρια θα είναι και την τελική μορφή θα την δούμε στον νόμο που θα ψηφιστεί.

 

Αλλά ξαναλέω, ότι το ζητούμενο με οργανωμένες ενεργειακές παρεμβάσεις, δεν θα έπρεπε να είναι η Β (ή όποια άλλη) κατηγορία βάσει ενός φανταστικού κτηρίου, αλλά η πραγματική και σε έκταση ενεργειακή αναβάθμιση του παλιού (μην πω και νεώτερου) κτηριακού δυναμικού και η βελτίωση όλων των συνθηκών άνεσης. Σε επίπεδο γειτονιάς. Έτσι γίνονται σωστές δουλειές κι όχι πασαλείμματα. Υπήρξε ένα παράδειγμα στην Αγία Βαρβάρα. Είναι ευκαιρία για τέτοιες παρεμβάσεις όταν υπάρχουν κονδύλια.

 

Περισσευουν 8χιλ.
Με τα 8 πρεπει σε θερμανση και ψυξη να εισαι επισης πανω απο το ΚΑ. Αν τα χρησιμοποιησεις στο λεβητα τι θα κανεις στην ψυξη; θα πεις εχω θεωρητικο και επιασα Β;

...

Γιατί όχι Β (όπως έχει σήμερα ο Κ.Εν.Α.Κ.), αν επιτυγχάνεται με θεωρητικό σύστημα ψύξης (άλλο που πρέπει να καταργηθεί); Και στους αυτοματισμούς, για κατοικίες λαμβάνεται η κατηγορία αυτών της θέρμανσης.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ποσοστό 89% των φορολογουμένων (5.509.010 στους 6.194.233) δήλωσαν εισόδημα έως 26.000€ για το 2015 (πηγή https://www.taxheaven.gr/pagesdata/statistics_2015.pdf ).

 

Άρα ακόμα και να υλοποιηθεί το (δυσμενές) σενάριο που θέλει το όριο για υποχρεωτική αναβάθμιση σε Β στις 25.000, αυτό θα αφορά λίγους. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το κριτήριο-στόχος για τους πολλούς, π.χ. +1 κατηγορία; +2 κατηγορίες; Υποχρεωτικά Γ; Ή κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν αν γίνει αυστηρότερο ως προς τις ενεργειακές κατηγορίες, να αλλάξει κ το κριτήριο που έχει για κατηγορία Δ ώστε να ενταχθεί ένα ακίνητο. Έχω πελάτες που είναι στη Γ κατηγορία κ θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα. Με το προηγούμενο δεν μπορούσαν. Μένει να δούμε τι θα γίνει με το καινούργιο.

Link to comment
Share on other sites

Στο μεταξύ, στις 28/03/2017, 505 ημέρες μετά την έκδοση του ν.4342/2015 (09/11/2015), εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με θέμα <<Κανονισμός Λειτουργίας Καθεστώτος  Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης>>. Αυτό θα πει ταχύτητα λήψης και έκδοσης αποφάσεων...

 

Καλή Ανάσταση!

Link to comment
Share on other sites

Τι μέχρι το τέλος του μήνα; 12:01 σήμερα, μαζί με το Χριστός Ανέστη, θα βγει ο μίστερ ΥΠΕΝ και θα ανακοινώσει την έναρξή του και την έναρξη ισχύος του νέου ΚΕΝΑΚ :P.

Link to comment
Share on other sites

Aυτό περί κατηγορία Β' για να ενταχθείς στο πρόγραμμα ισχύει ή ράδιο αρβύλα;

 

Και αν ναι, τι γίνεται με τις παλιές οικίες;

Link to comment
Share on other sites

Χριστός Ανέστη, παίδες!

 

Μα πως να ισχύει, έτσι αδιακρίτως κιόλας, αφού το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό επεξεργασία από το Υπουργείο. Όταν δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ τότε θα δούμε τι θα ισχύσει τελικά και πως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.