Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπαταρίες ΑΑ & ΑΑΑ κλασικές vs επαναφορτιζόμενες


ilias

Recommended Posts

Οι καλές αλκαλικές ΑΑ βγάζουν κάπου 2000 mah σε χαμηλό φορτίο ενώ σε υψηλό φορτίο βγάζουν 1000-1500 mah. Μπορείς να δεις αναλυτικές μετρήσεις εδώ. Για μένα οι καλύτερες επαναφορτιζόμενες είναι οι eneloop. Προσοχή στις μαϊμούδες που κυκλοφορούν στο ebay. Στην Ελλάδα μπορείς να τις βρεις σε συμπαθητικές τιμές στο eshop. Επίσης, αρκετά συχνά βγάζει σε προσφορά τις Varta High Energy και τις Duracell Industrial, τόσο σε ΑΑ όσο και σε ΑΑΑ, τις οποίες χρησιμοποιώ σε συσκευές που δεν αξίζει να επενδύσω σε επαναφορτιζόμενες (παιχνίδια της μικρής).

 

Όσον αφορά το θέμα του φορτιστή, αρκετά συχνά βγάζει το Lidl έναν επιτραπέζιο ο οποίος κάνει και εκφόρτιση πριν την φόρτιση ο οποίος μου έχει βγει καλός.

Edited by GriGaS
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο λόγος που οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες  δεν είναι  1,5 V το κάθε  στοιχείο είναι τεχνικός και έχει να κάνει με τις φυσικοχημικές ιδιότητες των υλικών κατασκευής .

 

Οκ, αλλά μου κάνει εντύπωση το ότι μπορούν να κατασκευαστούν μπαταρίες των 1.2 και των 1.6 Volt και να μη μπορεί να επιτευχθεί μια ενδιάμεση τάση.

Link to comment
Share on other sites

η τάση που αναπτύσσει ένα στοιχείο οφείλεται στα δυναμικά οξειδοαναγωγής των υλικών που χρησιμοποιεί, δεν υπάρχουν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί για να έχουμε όλες τις τάσεις, όμως την 1.5 την έχουμε

Link to comment
Share on other sites

1,5 V σε επαναφορτιζόμενα στοιχεία ; !!!

 

Ποια διαδεδομενη τεχνολογία επαναφορτιζόμενων στοιχείων δίνει καθαρά 1,5 V στα άκρα του στοιχείου χωρίς χρήση συνδιασμού στοιχείων ή ηλεκτρονικών διατάξεων step-up / step-down ;

 

Από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω η μόνη τεχνολογία που δίνει 1,5 V ανά στοιχείο είναι οι μπαταρίες τεχνολογίας Vanadium Redox με ονομαστική τάση στοιχείου 1,15 ~ 1,55 V οι οποίες όμως λόγω υψηλού κόστους και εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας δεν χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά αλλά :

( α ) Σε διατάξεις αποθήκευσης ενέργειας δικτύου.

( β ) Σε διατάξεις όπου οι μπαταρίες χρειάζεται να μείνουν έως και χρόνια χωρίς φορτίο άνευ κινδύνου καταστροφής.

( γ ) Σε διατάξεις που απαιτούν πλήρες φορτίο σε χρόνους msec πχ σε ειδικές περιπτώσεις UPS.

 

Τελευταία έχουμε και ερευνητικές εξελίξεις σε Ιαπωνικά εργαστήρια σε κβαντικές μπαταρίες ( oxide semiconductor ) με ονομαστικές τάσεις στοιχείων 1,5~3 V αλλά φυσικά δεν έχουμε εμπορικό προϊόν ακόμη.

Edited by CybEng
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να δοθεί κάποια εξήγηση στο πώς προκύπτουν αυτά τα Volts? Ποιό είναι το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο για κάθε υλικό?

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο, η τάση ενός στοιχείου προκύπτει από το άθροισμα των δυναμικών της ανόδου και της καθόδου, διάβασε οποιοδήποτε βιβλίο ηλεκτροχημείας (πχ εδώ)

 

1,5 V σε επαναφορτιζόμενα στοιχεία ; !!!

Ποια διαδεδομενη τεχνολογία επαναφορτιζόμενων στοιχείων δίνει καθαρά 1,5 V στα άκρα του στοιχείου χωρίς χρήση συνδιασμού στοιχείων ή ηλεκτρονικών διατάξεων step-up / step-down ;

 στο #9 γράφω καθαρά δυο τύπους επαναφορτιζόμενων στα 1.5V, προφανώς δεν είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί κύκλωμα υποβιβασμού αλλά ο δεύτερος

Link to comment
Share on other sites

 

 

...

στο #9[/url] γράφω καθαρά δυο τύπους επαναφορτιζόμενων στα 1.5V, προφανώς δεν είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί κύκλωμα υποβιβασμού αλλά ο δεύτερος

Τότε εάν καταλαβαίνω σωστά αναφέρεστε στις μπαταρίες τύπου Rechargeable Alkaline Manganese (RAM).

Link to comment
Share on other sites

Θα γράψω την εμπειρία που μου μετέφερε καλός φίλος,επαγγελματίας φωτογράφος που χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ σε battery packs καθημερινά και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες (πάνω από 64 μπαταρίες σε 8 φορτιστές)

 

1. Οι καλές μπαταρίες είναι το βασικότερο. Μη κοιτάξετε τίποτα άλλο πέρα από eneloop, οι ΑΑ κυκλοφορούν σε δύο τύπους, ο ένας είναι οι λευκές των 1900mAh (~10 ευρώ η τετράδα) και ο άλλος οι μαύρες των 2450mA (~16 ευρώ η τετράδα). Γενικά οι λευκές συμφέρουν καλύτερα σε σχέση απόδοσης/τιμής. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα μεταξύ των eneloop και άλλων κατασκευαστών, κυρίως στο κράτημα της τάσης μέχρι την αποφόρτιση και στον χρόνο αποφόρτισης σε μικρά φορτία (πχ ποντίκια, τηλεκοντρόλ κλπ). Μπορεί να βρείτε επώνυμες μπαταρίες με 1-2 ευρώ φθηνώτερα, όμως πιστέψτε με δεν αξίζει να πάρετε κάτι διαφορετικό από eneloop. 

 

2. Εξίσου πολύ βασικός παράγοντας είναι ο φορτιστής. Θα πρέπει να κάνει σωστή φόρτιση χωρίς να ζεσταίνει την μπαταρία. Είναι πολύ συνηθισμένο φτηνοί φορτιστές να "ψήνουν" τις μπαταρίες είτε γιατί δεν σταθεροποιούν το ρεύμα σωστά είτε γιατί φορτίζουν με πολύ μεγάλο ρεύμα, οπότε γρήγορα ακόμα και καλές μπαταρίες υποβαθμίζονται. Ο κορυφαίος φορτιστής για ΑΑ/ΑΑΑ είναι ο MAHA-C9000, κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά αξίζει, μη ξεχνάτε ότι οι μπαταρίες κοστίζουν. Υπάρχουν και φθηνώτεροι, αρκετά καλοί φορτιστές όπως οι intellichargers i4/d4 της Nitecore οι οποίοι φορτίζουν και μπαταρίες Li-ion/LiFePO4 όμως δεν έχουν τις δυνατότητες του MAHA (ακριβής ρύθμιση ρεύματος φόρτισης, ανάλυση στοιχείων, refresh κλπ), κάνουν όμως την δουλειά εύκολα και καλά.

Edited by slammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

χρησιμοποίησε eneloop (sanyo-panasonic) τις παίρνω από ebay και έχουν το πλεονέκτημα να μην αποφορτίζονται αν δεν τις χρησιμοποιείς 

 

Οι συγκεκριμένες γράφουν "StayCharged up to 12 months when not in use"

Είναι λοιπόν enellop και αυτές;;;;

 

Επίσης πως πρέπει να αποφορτίζονται - φορτίζονται οι NiΜΗ για να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο της μνήμης;;;

 

ZyAJjT.jpg
k6GFBS.jpg
Gwr3zv.jpg
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.