Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδρορροή για δυνατούς λύτες


Pianist

Recommended Posts

Αγαπητοί/ές συμπολίτες και επαγγελματίες,

καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ προκαταβολικά, αφού δαπανάτε χρόνο από τη ζωή σας για να σχολιάζετε/συμβουλεύετε αλληλέγγυα ιδιώτες. Βοηθάτε τους ανθρώπους να δομούν και να διαμορφώνουν ένα καλύτερο οικιστικό περιβάλλον, επιτελείτε στην ουσία κοινωνικό έργο.

Το δικό μας ιδιωτικό πρόβλημα έγκειται σε μία ιδέα/κακοτεχνία κάποιου κάπου στο τέλος της δεκαετίας του ´60, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει τις 2 υδρορροές της επίπεδης στέγης της πολυκατοικίας να φέρουν τα όμβρια ύδατα στην αποκάτω...βεράντα, χωρίς να τις ενώσει με την υπάρχουσα κεντρική υδρορροή που αφορά σε όλα τα αποκάτω μπαλκόνια. Έχετε λοιπόν μια βεράντα, η οποία απολαμβάνει τα όμβρια ύδατα που πέφτουν σε αυτή, αλλά και όλα τα όμβρια ύδατα που πέφτουν στην αποπάνω ταράτσα, έκτασης (της ταράτσας) περίπου 110 τ.μ. Σε κάθε καταιγίδα ή έντονη βροχόπτωση η μία ειδικά υδρορροή από την ταράτσα "ξερνάει" στην βεράντα απίθανες ποσότητες νερού, οι οποίες αδυνατούν να αποστραγγιστούν από την οπή της υδρορροής που ξεκινά και αφορά στη βεράντα, με αποτέλεσμα  την υπερχείλιση της ..βεράντας, την καταστροφή της πρόσοψης του κτηρίου (μαυρίλα, λειχήνες και βρύα) και συχνά πλημμυρικά επεισόδια μες στο σπίτι.

Βρήκαμε το θάρρος και τα χρήματα να αναθέσουμε σε κάποιον καλό κύριο να ανακαινίσει/αναδιαμορφώσει τη βεράντα, να γκρεμίσει "άχρηστες" ζαρντινιέρες, να τη μονώσει και να διορθώσει τα διάφορα προβλήματά της. Ο καλός αυτός κύριος όμως δεν έχει μέχρι στιγμή βρει μία πειστική λύση για το πρόβλημα αυτής της υδρορροής, και για το πως θα καταφέρει να την "ενώσει" με την κεντρική υδρορροή που αφορά στην υπόλοιπη πολυκατοικία και τα υπόλοιπα μπαλκόνια της. Μπορεί φυσικά να μην υπάρχει "πειστική" λύση. Το θέμα είναι το ουσιαστικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10.07.2017.

Κι έτσι απευθύνομαι σε εσάς.

Ελπίζω οι ακόλουθες φωτογραφίες να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μία εντύπωση του προβλήματος.

Στις πρώτες 2 φωτογραφίες με τον τοίχο βλέπετε σε ποιό ύψος βγαίνει η υδρορροή στον τοίχο της βεράντας.

 

Στις 2 τελευταίες φωτογραφίες βλέπετε την εκβολή της κακής υδρορροής στη βεράντα και την οπή αποστράγγισης της βεράντας.

Μία από τις λύσεις που προτείνει ο καλός κύριος είναι, αφού γκρεμίσει εξολοκλήρου την άχρηστη ζαρντινιέρα, να "προεκτείνει" την κακή υδρορροή περιφερειακά και να την ενώσει απευθείας με την οπή αποστράγγισης της βεράντας. Επειδή δεν είναι ωραίο να βλέπεις μια επίπεδη, γυμνή υδρορροή τόσα μέτρα πάνω στην ανακαινισμένη βεράντα, προτείνει κάποιο είδος καμουφλάζ, π.χ. "γυψοσανίδα". Ο καλός κύριος φυσικά θα μεγαλώσει την οπή αποστράγγισης της βεράντας, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.

 

Μία άλλη λύση θα ήταν θεωρητικά, την υδρορροή αυτή να την προεκτείνουμε και να την τραβήξουμε πάνω από το παράθυρο που φαίνεται στη 2η φωτογραφία, και να τη φέρουμε να εκβάλει προς τα κάτω και πάλι στη βεράντα, αυτή τη φορά όμως με κατεύθυνση κάθετη προς τη βεράντα και στο "ύψος" της οπής αποστράγγισης της βεράντας.

Δηλαδή το πρόβλημα θα παραμένει, αλλά επειδή θα είναι η καινούρια υδρορροή πιο κοντά στην οπή αποστράγγισης, και αφού η επιφάνεια της οπής θα μεγαλώσει, τα νερά θα αποστραγγίζονται πιο γρήγορα/ πιο σωστά.

Μια άλλη λύση θα ήταν να σκαφτεί εσωτερκό αυλάκι στο δάπεδο της βεράντας, αφού έτσι κι αλλιώς θα ξηλωθούν όλα τα παλιά πλακίδια, το δάπεδο θα μονωθεί και θα μπουν καινούρια πλακίδια από επάνω. Όμως αυτή η λύση ενέχει κινδύνους, αφού στην παραμικρή διαρροή στην "υπόγεια" υδρορροή θα δημιουργηθεί υγρασία, η οποία θα βγαίνει κατευθείαν στην οροφή του αποκάτω διαμερίσματος. Σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να σκαφτούν και πάλι τα καινούρια πλακίδια, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα...

Ποιές είναι οι σκέψεις σας βλέποντας αυτό το γρίφο; Ίσως να υπάρχει μία καλύτερη λύση, την οποία ακόμα κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν σκέφτηκε.


Σας είμαι ειλικρινά υπόχρεος.



 

post-5334-0-00592700-1499429220_thumb.jpg

post-5334-0-68842100-1499429320_thumb.jpg

post-5334-0-66203300-1499430015_thumb.jpg

post-5334-0-54484900-1499430048_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα pianist.

Η θέση της κεντρικής  υδρορροής του κτιρίου σε σχέση με την "προβληματική" υδρορροή ποιά είναι ?
Το πλακόστρωτο που βλέπουμε είναι εξώστης ( μπαλκόνι )  ή ρετιρέ ?
 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συντονιστή, σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Η θέση της κεντρικής υδρορροής του κτηρίου είναι στην ουσία η θέση της οπής στο δάπεδο του πλακόστρωτου. Ο λόγος είναι ότι από "εκεί και κάτω" ξεκινούν τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας.

Το πλακόστρωτο που βλέπετε είναι βεράντα, η βεράντα στην οποία καταλήγουν τα όμβρια ύδατα της ταράτσας μέσω της "κακής" υδρορροής.

Ελπίζω να σας βοήθησα να συμπληρώσετε το παζλ.

Link to comment
Share on other sites

Η έξοδος της "κακής" υδροροής είναι πολύ κοντά στην άκρη της βεράντας. Οπότε μπορείτε να βάλετε μια γωνιακή, να την επεκτείνετε ως την άκρη της βεράντας, μετά κάτω από την πλάκα και να ενώσει με την κεντρική υδρορροή όπως φαίνεται στο σκαρίφημα πρόσοψης που ανεβάζω...

Θα μπορούσατε να κάνετε και μια οπή στο δάπεδο της βεράντας και να κάνετε μια πολύ απλή ένωση πάλι με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτό ως πολιτικός μηχανικός δεν θα το συνιστούσα σε καμία περίπτωση χωρίς αυτοψία και έλεγχος των φερόντων στοιχείων.

Ελπίζω να κατάλαβα καλά το πρόβλημα...

IMG_20170707_194452.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και πάλι ειλικρινά.

Ο καλός κύριος που θα ανακαινίσει και θα μονώσει το δάπεδο της βεράντας, θα ακυρώσει τις ζαρντινιέρες. Θα τις γκρεμίσει, θα πάψουν απλά να υπάρχουν και στη θέση τους θα μείνει απλά κενό δάπεδο. Έτσι η "κακή" υδρορροή θα εκβάλλει τελικά, εκεί που είναι και ο ...τοίχος στον οποίο εφάπτεται. Ο στόχος είναι από εκεί να βρεθεί τρόπος να ενωθεί, όσο το δυνατόν πιο "πειστικά" με την κεντρική υδρορροή ομβρίων της πολυκατοικίας.

Όπως επισημάνατε, η υδρορροή είναι πολύ κοντά στην (πλευρική) άκρη της βεράντας, και γενικά του κτηρίου. Φαντάζομαι, δεν θα είναι πρόβλημα να επεκταθεί αρχικά "πλευρικά", εκεί που θα δημιουργηθεί το "κενό" από τη γκρεμισμένη ζαρντινιέρα, ως εφαπτόμενη στον κοντό πλευρικό τοιχάκι της βεράντας. Το πρόβλημα που απομένει είναι, να βρει ο καλός κύριος από εκεί έναν πειστικό τρόπο να την ενώσει με την κεντρική. Θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει από το μικρό τοιχάκι της βεράντας, που είναι πιο μακριά από την τωρινή έξοδό της υδρορροής στη ζαρντινιέρα.

Ίσως να πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό που προτείνετε εσείς, απλά από "πιο μακριά".

Υπάρχει και κάτι που δεν κατάλαβα στην απάντησή σας:

Αφού είστε επιφυλακτικός στο να γίνει καινούρια οπή στη βεράντα (και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, από την "αδαή" μου θέση), πώς εννοείτε να γίνει τελικά η ένωση με το κόκκινο στο σκαρίφημά σας; Τι εννοείτε "κάτω από την πλάκα"; Εννοείτε να βγει η υδρορροή "εξωτερικά" στην πρόσοψη του κτηρίου και από εκεί εφαπτόμενη στην πρόσοψη του κτηρίου να συνδεθεί "εξωτερικά" με την υπάρχουσα, προβλεφθείσα υδρορροή για τα μπαλκόνια;

 

Edited by Pianist
Link to comment
Share on other sites

αφου θα ακυρωσετε τις ζαρντινιερες

θα παρετε απο την πρωτη κατεβασια την γωνια πιο ψηλα και θα συνεχισετε υπο κλιση προς τα δεξια μεχρι τα καγκελα

και συνεχιζοντας υπο κλιση να φτασει απο την εξω μερια των καγκελων μεχρι το σημειο που ειναι η τρυπα

εκει να κατεβει προς το σιφωνι

σκαβοντας την πλακα μονον οσο ενα πλακακι..για να "συνδεθεις με την κεντρικη καθετη απορροη

 

αν θυμαμαι καλα

 

-θα φαινεται

 

- ας φαινεται..κι ό,τι δεν μπορεις να κρυψεις το "επιδειχνεις" βαφοντας το με οποιο χρωμα θελεις.

 

εδιτ

νομιζω οτι αυτο λεει και ο αυγουστος,

[με τις καλησπερες μου]

που απαντησε ενω εγραφα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ avgoust, η κεντρική υδρορροή είναι μεν εξωτερική, αλλά περνά από την ...εσωτερική πλευρά των αποκάτω μπαλκονιών. Είναι δηλαδή εφαπτόμενη στην εξωτερική πλευρά του τοίχου των διαμερισμάτων, στα οποία ανήκουν τα μπαλκόνια. Οπότε θα χρειαστεί ένα περίπλοκο ζιγκ ζαγκ, σε περίπτωση που θελήσουμε να συνδεθεί από την πλευρά της πρόσοψης. Θα προσπαθήσω αύριο να βγάλω και να ανεβάσω φωτογραφία από την πρόσοψη της πολυκατοικίας, για να καταλάβετε που και πως είναι η κεντρική υδρορροή σε σχέση με την οπή στη βεράντα.

Επίσης μάλλον θα χρειαστεί σκαλωσιά για 3 ορόφους, πράγμα που κάνει την εξωτερική σύνδεση με την αδαή μου αντίληψη οικονομικά δυσβάσταχτη.

Ίσως η λύση που προτείνει ο dimitris GM με το "σπάσιμο μόνο ενός πλακιδίου", να είναι η μέχρι στιγμής πιο εύκολα υλοποιήσιμη.

Και πάλι ευχαριστώ, ήδη έχετε βοηθήσει πολύ.

Αύριο θα ανέβει φωτό από την πρόσοψη.

Link to comment
Share on other sites

Ανεβάζω 2 φωτογραφίες από την πρόσοψη της πολυκατοικίας.

 

Η πρώτη δείχνει τη βεράντα από κάτω, καθώς και τα μπαλκόνια του 2ου και 1ου ορόφου, ενώ η δεύτερη δείχνει τα μπαλκόνια και το ισόγειο.

 

Δυστυχώς δεν είναι καλός ο φωτισμός: Η κεντρική υδρορροή της πολυκατοικίας ξεκινά από την οπή στο δάπεδο της βεράντας, συνεχίζει εντός του τοίχου ευθεία προς τα κάτω και "βγαίνει" "μέσα" στα μπαλκόνια, στην εσωτερική τους δεξιά γωνία, όπως τα βλέπουμε εμείς στις φωτό.  Η ίδια υδρορροή εξέρχεται στο ισόγειο, μετά από μια μικρή στροφή και γίνεται πλέον καλά ορατή. Μπορείτε να διακρίνετε την υδρορροή και να "φανταστείτε" την πορεία της;

Συμφωνούμε ότι μία εξωτερική σύνδεση δια μέσου της πρόσοψης καθίσταται στην ουσία αδύνατη;

post-5334-0-81896400-1499523098_thumb.jpg

post-5334-0-49126600-1499523121_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πιστέυω ότι έχω φανταστεί καλά την "πορεία" της υδρορροής. Για δείτε το παρακάτω. Αυτό που είναι στον κύκλο λέω να προστεθεί και είναι πολύ πιο εύκολο απ'ότι είχα φανταστεί βλέποντας και την πρόσοψη (το βεραντάκι σταματάει ακριβώς δίπλα στην υδροροή!!)

ydroroh1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.