Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@maria arabatzi Η υπαγωγή αυθαιρέτων δεν έχει να κάνει με το αν το οικόπεδο ή το γήπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Για τα ακίνητα προ 83, κατηγορίες 1 και 2 η ύπαρξη ή μη, Ο.Α δεν αποτελεί κριτήριο για την υπαγωγή. Μπορείς να δεις τα απαιτούμενα για τις δυο αυτές κατηγορίες. Για τα ακίνητα κατηγορίας 4, εκεί χρειαζόμαστε την Ο.Α διότι ένα ακίνητο μετά το 83 χωρίς Ο.Α θα μεταβεί στην κατηγορία 5 και από τον 9/2020 και μέχρι σήμερα η υπαγωγή στην κατηγορία 5 δεν επιτρέπεται (με εξαίρεση τις λίγες περιπτώσεις που έχουν εισαχθεί μετά τον 4759, λ.χ κληρονομική διαδοχή, ακίνητα από πλειστηριασμό κλπ). Επομένως, αντιλαμβάνομαι ότι ο προβληματισμός σου αφορά την μη έκδοση Ο.Α και όχι το αν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Δεν έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα και μπορείς να προχωρήσεις στην υπαγωγή κατηγορίας 1.

Edited by Pavlos33
  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο προβληματισμός μου ηταν αν σε μη αρτιο και μη οικοδομίσιμο μπορώ να κάνω τακτοποίηση,ευχαριστώ παρα πολυ για την απάντηση!

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε
On 27/1/2026 at 11:26 ΠΜ, folampa said:

Πως θα προσδιοριστεί ότι η επικρατούσα χρήση είναι κατοικία?

Στο Λειτουργούν Κτηματολόγιο, αναγράφεται ως κύρια χρήση Εμπόριο.

Εφόσον, λοιπόν:

1. Έχω στα χέρια μου τις επίσημες (υπογεγραμμένες από την Πολεοδομία) Κατόψεις και την στατική μελέτη με τους ξυλότυπους, και

2. Οι υλοποιημένες επιφάνειες των ιδιοκτησιών είναι σχεδόν ίσες με αυτές που φαίνονται στα επίσημα σχέδια της άδειας,

Σκέφτομαι να εντάξω τις ιδιοκτησίες στην Κατηγορία 2 (προ του 1983), αναγράφοντας στις αυθαίρετες επιφάνειες "0 τ.μ." ή έστω 2-3 τ.μ. για να είμαι απόλυτα καλυμμένος.

Ποια είναι η γνώμη σας?

Καλημέρα!

Παρακαλώ, αν κάποιος μπορεί, απαντήστε μου στα παραπάνω, που είναι συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσής μου από 26/1

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

@folampa Δεν υπάρχει κάποια επίσημη μεθοδολογία για να τεκμηριώσεις την επικρατούσα χρήση. Επιλέγεις αυτό που μπορείς να τεκμηριώσεις εάν και εφόσον υπάρξει ενδεχόμενο να προκύψει έλεγχος στη δήλωση. Άρα, οι επιλογές που έχεις είναι:

(α) Λαμβάνεις τις χρήσεις από τα εγκεκριμένα σχέδια και το στέλεχος της άδειας (στο οπισθόφυλλο συνήθως υπάρχουν δυο στήλες με την μια να αφορά ειδικά κτίρια , καταστήματα γραφεία κλπ και την άλλη χρήση κατοικία.

(β) Κτηματολόγιο (αν και συνήθως από το Κτηματολόγιο βλέπεις τις οριζόντιες ιδιοκτησίες και όχι τις χρήσεις)

(γ) Από την υφιστάμενη κατάσταση εγκατεστημένων χρήσεων. Πχ ένα κτίριο γεμάτο με ιατρεία μάλλον παραπέμπει σε ειδικό κτίριο.

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.