Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άσυλο ή όχι το σπίτι;


sakistsalikis

Recommended Posts

Προσφατα κλεισαμε το φακελο του σπιτιου μας στο ΙΚΑ. Ο υπαλληλος λοιπον μας ενημερωσε (δεν τον ρωτησαμε) οτι ανα πασα στιγμη εχουν δικαιωμα να κανουν αυτοψια στο εσωτερικο του σπιτιου να δουν μηπως καναμε καμια αλλαγη και θα μας βαλει προσθετα μεροκαματα.

Σε ερωτηση αν θα ερθουν με ενταλμα απο εισαγγελεα για να μπουν στο σπιτι η απαντηση ηταν οτι δεν θελουν ενταλμα, ειμαστε υποχρεωμενοι να τους αφησουμε κι αν δε τους αφησουμε τρωμε προστιμο.

 

Συγνωμη αλλα εγω μεχρι σημερα ηξερα οτι το σπιτι καποιου ειναι ασυλο και μονο ο εισαγγελεας εχει δικαιωμα να δωσει εντολη για "εισβολη" σε ειδικες περιπτωσεις. Δηλαδη για να καταλαβω ειναι ασυλο αλλα αν δεν αφηνουμε τον οποιονδηποτε να μπαινει οτι ωρα θελει τρωμε προστιμο; Απο που προκυπτει αυτο;

 

Δεν με φοβιζει το ΙΚΑ (εξαλου μετα την προσφατη αποφαση του ΣτΕ για τα μεροκαματα των οικοδομων γραμμενο εντελως το εχω για την καινουρια οικοδομη που φτιαχνω) αλλα με φοβιζει η ασυδοσια του ιδιου του κρατους ακομα και απεναντι στο ασυλο του σπιτιου.

Σκεψου να λειπεις 5 χρονια στην Αμερικη και οταν γυρισεις πισω να διαπιστωσεις οτι θα πρεπε να ησουν σπιτι σου 2 χρονια πριν για να ανοιξεις στο ΙΚΑ να κανει αυτοψια την ωρα που ηρθε του υπαλληλου.

Link to comment
Share on other sites

Στο εσωτερικό γιατί να κάνει αυτοψία?

Τι είναι αυτό που μπορεί να βρεί δηλαδή μέσα και να σου χρεώσει παραπάνω ένσημα.

Άπαξ και τηρείτε το περίγραμμα είσαι οκ. Τα ένσημα βγαίνουν με τα τ.μ.

Δε νομίζω να έρθει κανείς , και αυτές οι απειλές με τα προσθήματα και κάτι άλλα τέτοια είναι μπούρδες.

 

Αν το σπίτι κατοικείται ειδικά δεν μπορεί να μπει μέσα με τίποτα. Και αν παρόλαυτα έρθουν, ζητά χαρτί από εισαγγελέα, μην τον συνοδεύεις μέσα στο σπίτι, αστον να μπει μέσα μόνος του, πες μετά ότι σου λείπει ένα εκατομμύριο ευρώ και μην υπογράφεις πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό είναι μία περίπτωση όταν υπάρχει μονοκατοικία ή εάν είσαι τελευταίο όροφο θα θέλει πάλι να μπεί, να δεί εάν υπάρχει σκάλα για σοφίτα.

Σε όλα τα άλλα γιατί να θέλουν να μπούν?

Το πρόβλημα για μένα είναι ο τρόπος τους & η συμπεριφορά τους και τώρα που το ταμείο είναι μέιον βγηκαν στην γύρα για λεφτά.

Link to comment
Share on other sites

Ο υπαλληλος ειπε οτι θα κανει στο μελλον αυτοψια για την περιπτωση που προσθεσω καποιο τοιχο που δεν υπαρχει στο σχεδιο ή μηπως εχω κανει αλλαγες χρησης. Επισης μας ειπε οτι ακομα κι αν δεν εχω βαψει καποιον τοιχο, οταν θα ερθουν γι αυτοψια θα το καταγραψουν και θα βαλουν προσθετα μεροκαματα. Η λογικη τους ειναι οτι αφου εχω κλεισει με τα απαιτουμενα απ το Ικα μεροκαματα αλλα δεν εχω βαψει το συγκεκριμενο τοιχο, σημαινει οτι χρειαζονται προσθετα μεροκαματα για να βαφτει κι αυτος ο τοιχος.

 

Το ΙΚΑ ειναι η μεγαλυτερη ληστρικη επιχειρηση. βαζει 80 ευρω το μεροκαματο στην οικοδομη. Σκεφθειται ποσα εισπρατει. Με 5 μεροκαματα το μηνα ο οικοδομος εχει πληρωσει τις εισφορες που αλλα ταμεια ζητουν για 1 μηνα.

Επισης στην επαρχια υπαρχουν χιλιαδες ιδιοκτητες που χτιζουν τουβλα μονοι τους, χρωματιζουν τα σπιτια τους μονοι τους κτλ. ολοι αυτοι μεχρι την αποφαση 1545/2008 του ΣτΕ ηταν υποχρεωμενοι να βαζουν τα μεροκαματα υπερ αγνωστου (στατιωτη; ) αφου τυχαινε συνηθως οι ιδιοι να εχουν ηδη ασφαλεια.

 

Τα λεφτα που εφαγε ο Βαρθολομαιος με τις γκομενες τα πληρωνει ο κοσμακης.

Link to comment
Share on other sites

Μεταφέρω απόσπασμα από το Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους

 

Μέρος Δεύτερο- ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

'Αρθρο 9 - ('Ασυλο της κατοικίας)

1. H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.

2. Oι παραβάτες της προηγούμενης διάταξης τιμωρούνται για παραβίαση του οικιακού ασύλου και για κατάχρηση εξουσίας και υποχρεούνται σε πλήρη αποζημίωση του παθόντος, όπως νόμος ορίζει.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστός ο CostaV. Τύπωσε το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος της Ελλάδας που θα το βρεις σε μορφή pdf ΕΔΩ και πήγαινε το στον εν λόγω υπάλληλο του ΙΚΑ να το διαβάσει.

Link to comment
Share on other sites

Πιο συγκεκριμένα:

 

Στην ελληνική έννομη τάξη δεν υφίσταται ένταλμα ερεύνης σε σπίτι ή οπουδήποτε αλλού.

Η κατ'οίκον έρευνα μπορεί να γίνει είτε εκουσίως (δηλ. χωρίς να προβάλει αντιρρήσεις ο διαμένων στην οικία) είτε ακουσίως, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (Ειρηνοδίκης ή Εισαγγελέας συνήθως, χωρίς να αποκλείεται άλλος δικαστικός λειτουργός - πχ ο Ανακριτής).

Η κατ'οίκον έρευνα γίνεται για τη διαλεύκανση αδικημάτων είτε αυτοφώρων είτε μη αυτοφόρων. ΔΕΝ υφίσταται κανένα χαρτί, όπως το "ένταλμα ερεύνης" που βλέπουμε στην τηλεόραση. Κάτι τέτοια ισχύουν στο εξωτερικό (και πάλι, όχι παντού) και στις ταινίες/σειρές. Στην Ελλάδα δεν ισχύουν και δεν υφίστανται ούτε προβλέπονται από το νόμο.

 

Με λίγα λόγια εάν έρθει το ΙΚΑ για αυτοψία και τους αρνηθείς την είσοδο επικαλούμενος άσυλο, θα επιστρέψει αργότερα παρουσία δικαστικού λειτουργού και θα αναγκαστείς να τον αφήσεις να κάνει την αυτοψία. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να πάει για κανένα καφέ! :P

Link to comment
Share on other sites

Μπααα.. Αν εχουν βγαλει κανενα μπονους για οποιους φερνουν προστιμα, θα γυρισει, θα βγαλει το προστιμο και μετα θα παει για καφε.. αλλα σε κανενα νησακι..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.