Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος


ΒΑΣ

Recommended Posts

Σε περίπτωση ατυχήματος σε τρίτο πρόσωπο (όχι εργατικό), οι ευθύνες από αμέλεια μέτρων ασφάλειας επιρρίπτονται στον επιβλέποντα μηχανικό; Αν το έργο είναι δημόσιο τι ευθύνες φέρει ο ανάδοχος του έργου (εργολάβος) και ποιές οι απασχολούμενοι στο έργο μηχανικοί;

Link to comment
Share on other sites

Δημόσια:

1.Στον ΚτΕ,που αυτόματα λόγω της σύμβασης μεταβιβάζει το μπαλάκι πιο κάτω.

2.Στον εργοταξιάρχη

3.Στον Συντονιστή Ασφαλείας

4.Στον Τεχνικό Ασφαλείας

5.Στον Μηχανικό Κατασκευής

 

Ιδιωτικά:

1.Στον ΚτΕ

2.Στον Επιβλέποντα Μηχανικό

3.Στον Υπεργολάβο

Link to comment
Share on other sites

Προς ΒΑΣ: Η ευθύνη για κάθε ατύχημα δεν βγαίνει από κάποιο πίνακα που να λέει π.χ. κύριος του έργου = 20%, επιβλέπων=50% και εργολάβος=30%. Η ευθύνη καταλογίζεται από τα δικαστήρια που (συνήθως) παίρνουν υπόψη τους τις πραγματικές συνθήκες.

 

Σαφώς εμπλέκονται αυτοί που ανέφερε ο zavi. Και σαφώς οι πιο εκτεθειμένοι (διότι είναι και οι πιο άμεσοι με την κατασκευή) είναι ο εργολάβος (και οι μηχανικοί του) και ο επιβλέπων (και οι μηχανικοί του). Αλλά όχι ότι και ο κύριος του έργου δεν μπορεί να έχει ευθύνες (αν π.χ. έχει δώσει ρητή εντολή για εκτέλεση ανασφαλούς ενέργειας, παρότι ο επιβλέπων και ο ανάδοχος έχουν ενημερώσει για τον κίνδυνο)

 

Το ερώτημα για μέναν δεν είναι αν έχει την ευθύνη ο επιβλέπων ή ο ανάδοχος, αλλά "Τι πρέπει να γίνει για να εκτελεστεί με ασφάλεια μία δουλειά;"

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Σίγουρα έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης του έργου.

Τα θέμα είναι όπως είπε ο Κώστας να μπορεί η εργασία να εκτελεστεί με ασφάλεια. (Βέβαια στην Ελλάδα δύσκολο έως αδύνατο!)

Link to comment
Share on other sites

ΔΥΣΤΥΧΩΣ (για τη νοοτροπια μαστορων και ιδιοκτητων στη χωρα μας) μετρα ασφαλειας = χρονος+χρημα...οποτε ο ιδιοκτητης σου λεει..."έλα μωρε δεν πειραζει, αφου ο μαστορας ειπε οτι δεν χρειαζονται...)

Link to comment
Share on other sites

Terry, ο ιδιοκτήτης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όπως και μάστορας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά αν είσαι επιβλέπων σε έναν έργο και συμβεί ατύχημα... ούτε ψίλος στον κόρφο σου. Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι, άσχετα από το ιδιοκτήτη, τον εργολάβο, τους τεχνίτες κτλ, ο επιβλέπων είναι ο πρώτος "ύποπτος", ακριβώς επειδή είναι επιβλέπων, και πρέπει να επιβλέπει (είτε πληρώνεται αρκετά είτε όχι).

 

Ανατρέχω συχνά σε κείμενα αποφάσεων δικαστηρίων, (υπάρχουν στο stie της ΕΛΙΝΥΑΕ) και διαβάζω το σκεπτικό. Μετά σκέφτομαι τι θα γινόνταν αν συνέβαινε ένα ατύχημα και ήμουν εγώ ο επιβλέπων...

Link to comment
Share on other sites

Ναι δε διαφωνω καθολου...Αλλα σιγουρα γνωριζεις ποσο δυσκολο ειναι τις περισσοτερες φορες να "επιβαλλεις" μετρα προστασιας και για τους εργατες και για τους περαστικους και για τα γειτονικα κτησματα ..κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Ετσι είναι terry.

Να κάνω μία παρομοίωση. Πώς είναι ο δάσκαλος; Που αν ένα παιδάκι σπάσει το χέρι του στο διάλλειμα ή σε καμιά εκδρομή, θα τα ακούει από τους γονείς και ίσως και από τον διευθυντή; Ε, ο επιβλέπων είναι ακόμη χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Αν η ευθυνη μας περιοριζοταν σε ενα απλο κατσαδιασμα και ενα σπασιμο χεριου, θα αφηνω τους εργατες να κανουν ακροβατικα πανω στις σκαλωσιες....

 

Δυστυχως τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα...Πρεπει να ελαχιστοποιησουμε οσο το δυνατον γινεται την πιθανοτητα ατυχηματος...Αυτες τις μερες σε ενα χωριο που ανελαβα μια δουλεια τους ειπα πως εχουν τα πραγματα..."Ε μα εμεις τοτε δεν καναμε τετοια πραγματα και το σπιτι ειναι ακομα στη θεση του.." Τι να πεις εδω και πως να το καταλαβουν οι ανθρωποι..Φαντασου οτι ειχαν μια εξωτερικα αποθηκη 1μ ποιο χαμηλη απο το υπολοιπο σπιτι και για να γινει η ταρατσα αυτης της αποθηκης μπαλκονι του πανω οροφου την μπαζωσαν 1μ!!!!!! και μετα επειδη οπως ηταν φυσικο η φερουσες τοιχοποιιες δεν αντεξαν, εχτισαν απο μεσα περιμετρικα καινουριες..Για να καταλαβεις μια αποθηκη 5τμ εχει 70εκ παχος τοιχων...Ειναι αρκετα δυσκολα τα πραγματα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.