Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου


Scrooge

Recommended Posts

Σκέφτομαι να προχωρήσω σε αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου σε παλιό διαμέρισμα.

Τα κουφώματα θα είναι ενεργειακά (με θερμοδιακοπή πολυαμιδίου) και με ενεργειακά τζάμια.

 

Έχω καταλήξει στους εξής τύπους, με αύξουσα σειρά τιμής (ανοιγόμενα/ συρόμενα):

- Aluminco 450/ 220

- Elvial EL 4600 i2/ EL 6700 i2

- Exalco 125C/ 227

- Europa Prima 8500/ 6000.

 

Οι προδιαγραφές των ανωτέρω όσον αφορά συντελεστή θερμοπερατότητας, αντοχή σε ανεμοπίεση, υδατοστεγανότητα, αεροδιαπερατότητα, είναι παρεμφερείς.

Εξαίρεση το Aluminco 220 που φαίνεται να υστερεί σε υδατοστεγανότητα καθώς έχει δείκτη μόνο 1Α.

 

Τι θα προτείνατε;

Έχετε κάποια εμπειρία με κάποιον από τους παραπάνω ή άλλους τύπους;

Edited by Scrooge
Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση προηγούμενου σταδίου: τι τοίχους έχουμε, τι είδους μόνωνση έχει το κτίσμα (αν έχει) και τι κουφώματα είναι (ανοιγόμενα, επάλληλα, "χωνευτά");

Link to comment
Share on other sites

Η τοιχοποιία είναι πάχους 20 cm, από διπλό τούβλο.

Δεν γνωρίζω τι μόνωση έχει.

Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές '70.

Τα κουφώματα είναι όλων των ειδών: ανοιγόμενα (μονά & διπλά), συρόμενα χωνευτά (μονά & διπλά), επάλληλα.

Link to comment
Share on other sites

Η τοιχοποιία είναι πάχους 20 cm, από διπλό τούβλο.

Δεν γνωρίζω τι μόνωση έχει.

...

με 20εκ και διπλό τούβλο, δεν έχει μόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Άποψή μου είναι να μην πας σε ακριβές σειρές κουφωμάτων αν δεν έχεις σκοπό να περιορίσεις και από αλλού τις απώλειες, Αντί για θερμοδιακοπτόμενα  δες και τα συνθετικά. Επίσης δεν βρίσκω ιδιαίτερο λόγο να πας σε ενεργειακά κρύσταλλα υψηλών επιδόσεων όταν στην Ελλάδα έχουμε έντονη εποχικότητα: το χειμώνα θέλουμε τη θερμότητα από τον ήλιο ενώ το καλοκαίρι όχι. Σε χώρες που κυριαρχεί η μία κατάσταση (πχ έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη ή χαμηλή ηλιοφάνεια και δριμύ  ψύχος) τα ενεργειακά κρύσταλλα βοηθούν περισσότερο. 

Αν θες να δαπανήσεις παραπάνω χρήματα επένδυσέ τα σε τροποποιήσεις όπως μετατροπή των χωνευτών και συρόμενων σε ανοιγόμενα με τοποθέτηση στην εξωτερική τοιχοποιία και όχι ενδιάμεσα όπως συνηθίζεται. Για την αντιμετώπιση του ήλιου δες κάτι σε εξωτερική σκίαση (αντί ενεργειακών κρυστάλλων).  Μετά επίλεξε μια απλή "σειρά" κουφωμάτων και θα έχεις καλλίτερα αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Αντί για θερμοδιακοπτόμενα  δες και τα συνθετικά.

Αν εννοείς PVC, είναι μεν φθηνότερα αλλά έχω αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή τους στο χρόνο, κυρίως από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ να πάω στα παραδοσιακά αλουμινίου που χρησιμοποιούνται χρόνια και είναι γνωστή η αντοχή τους.

 

Επίσης δεν βρίσκω ιδιαίτερο λόγο να πας σε ενεργειακά κρύσταλλα υψηλών επιδόσεων όταν στην Ελλάδα έχουμε έντονη εποχικότητα: το χειμώνα θέλουμε τη θερμότητα από τον ήλιο ενώ το καλοκαίρι όχι.

Αν δεν κάνω λάθος, τα ενεργειακά τζάμια έχουν χαμηλότερο συντελεστή θερμοπερατότητας από τα απλά.

Κι εγώ θέλω, όσο είναι δυνατό, να μειωθούν οι θερμικές απώλειες το χειμώνα.

 

 

Κάτι ακόμα:

Σε κάποια ανοίγματα θα τοποθετηθούν νέα εξωτερικά ρολά.

Εφόσον τα κουφώματα θα είναι ενεργειακά, δεν θα πρέπει και το κουτί του ρολού να διαθέτει επίσης θερμοδιακοπή;

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν προστατευτικές αντι uv που σου εξασφαλίζουν μακροχρόνια αντοχή. Μη νομίζεις ότι η απλή βαφή του αλουμινίου σου εξασφαλίζει αιώνια αντοχή. Εμφανίζει κι αυτό οξειδώσεις μικρότερης έντασης φυσικά από τον κοινό σίδηρο.

Έννοια των ενεργειακών κρυστάλλων  αναφέρεται κυρίως στην πρόσθετη ιδιότητά τους να "κόβουν" την θερμική ακτινοβολία και όχι τόσο πολύ ως προς την ίδια τη θερμική αντίσταση του υλικού. Παρέχουν κατά κάποιο τρόπο μια αόρατη σκίαση (αδόκιμος όρος , προσπαθώ να το περιγράψω παραστατικά).

Προφανώς και απαιτείται θερμοδιακοπή παντού. Ωστόσο αν το κουτι είναι εξωτερικό (ακουμπάει όλο σε εξωτερικό τοίχο) ειναι η καλύτερη λύση ενεργειακά και ηχομονωτικά αλλά όχι αισθητικά.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά κατέληξα στον τεχνίτη που πρότεινε τα aluminco w450/200 (ανοιγόμενα/συρόμενα). Η διαφορά τιμής από τις άλλες προσφορές ήταν αρκετά σημαντική για να την αγνοήσω. Άλλωστε τα συγκεκριμένα δεν υστερούν γενικά σε προδιαγραφές.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

όσο προλαβαίνω να σου απαντήσω. Γενικά τα ενεργειακά γυαλιά απόφυγε τα. Δείχνει να έχεις μεγαλύτερο πρόβλημα αλλού. Το ότι οι τοίχοι σου είναι 20εκ και η κατασκευή του 1970 μαρτυράει οτι το πιθανότερο δεν έχεις καμία μόνωση. Οπότε λάβε υπόψη οτι, πρέπει να μονώσεις το σπίτι και την οροφή και το δάπεδο αν κάτω έχεις χώρο χωρίς μόνωση. Και μην ρίξεις λεφτά σε πολύ ακριβά αλουμίνια και κυρίως στα ακριβότερα γυαλιά, όπως σου λέει ο παραπάνω που δείχνει να το κατέχει, στην Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος - κάπου, λέω εγώ - να μπαίνουν τα θερμοδυναμικά γυαλιά.

Οι σκιάσεις - και πάλι σωστά είπε ο mastrohalastis - θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Πχ κάθετα σκίαστρα στη δύση. Να το ψάξεις το σπίτι και μάλιστα τις μέρες με μια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού και εξωτερικού να καλέσεις ειδικό να σου μετρήσει τους τοίχους να δεις που έχεις θερμικές απώλειες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.