Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαιτούμενες μελέτες σε προσθήκη ορόφου


Recommended Posts

Κάλημερα! Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει αν στην περίπτωση προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο κάνω τη μελέτη θερμομόνωσης μόνο για την προσθήκη σαν νέο ανεξάρτητο όροφο; Και επιπλέον, στην ύδρευση-αποχέτευση στα κατακόρυφα διαγράμματα δείχνω και τους υπόλοιπους ορόφους; Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Θερμομόνωση κάνεις μόνο για την προσθήκη.Υδρευση αποχέτευση δείχνεις και το υπάρχον.Πυροπροστασία,δείχνεις και τα υπόλοιπα.Μέγιστη απόσταση όδευσης κ.λ.π.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Έχω μια αντίστοιχη περίπτωση, μόνο που εδώ το υφιστάμενο κτίριο είναι ισόγειο και ΔΕΝ έχουν γίνει μελέτες ύδρευσης/αποχέτευσης, καθώς δεν απαιτούνταν. Στην προσθήκη καθ' ύψος που ετοιμάζω, θα πρέπει να ετοιμάσω και μελέτες ύδρευσης/αποχέτευσης; Και αν ναι, με ποια λογική; Στον νέο όροφο θα υπάρχει μία βρύση και ένας νιπτήρας (πρόκειται περί βοηθητικού χώρου). Θα πρέπει να ετοιμάσω λοιπόν ύδρευση/αποχέτευση και για όλο το κάτω, με τα δύο μπάνια και την κουζίνα;

Link to comment
Share on other sites

Αφού η προσθήκη δεν είναι ισόγειο απαιτείται μελέτη υδρευσης / αποχέτευσης για αυτήν. Τώρα , σε ότι αφορά το υπάρχον , εγώ σε μια αντίστοιχη περίπτωση , κατέβασα τις σωληνώσεις του νερού και τους οχετούς στο ισόγειο μέχρι εκεί που ενώνονται με τα παλιά και έγραψα σύνδεση με υπάρχον δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (κατά περίπτωση ) ,χωρίς να κάνω αποτύπωση των υπαρχόντων.

 

Η πολεοδομία το δέχτηκε , και λογικό είναι κατά τη γνώμη μου διότι με τι στοιχεία να κάνεις αποτύπωση δικτύων σε υπάρχον κτίριο ? . Αλλά νομίζω ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του μηχανολόγου αν θα στο περάσει ή οχι.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα προσεγγίσω και 'γω το θέμα με αντίστοιχο τρόπο. Όσον αφορά στις αμοιβές, φαντάζομαι πως θα πρέπει να υπολογίσω κανονικά αμοιβές ύδρευσης/αποχέτευσης και για την προσθήκη (για τα 60m² αυτής), και μάλλον θα ενσωματωθεί και η προσαύξηση της προσθήκης. Ίσως το ιδανικό θα ήταν να γίνει με αναλυτικό προϋπολογισμό, αλλά μάλλον αυτό θα έχει πολύ φασαρία...

Link to comment
Share on other sites

thanar, το θέμα των αμοιβών καλύτερα να συζητηθεί στη σχετική κατηγορία γιατί γίνεται δύσκολη η ταξινόμηση των θεμάτων. Στο παρόν ας μείνουμε στη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η μελέτη ισχυρών ρευμάτων απαιτείται για την έκδοση οικ. άδειας προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη ισόγεια μονοκατοικία?

Στο φάκελο της άδειας (έτους 1995) για το υφιστάμενο κτίσμα δεν είδα κάτι τέτοιο και γενικά είναι η πρώτη μου άδεια οπότε τώρα μαθαίνω τα διαδικαστικά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

Παρακαλώ να χρησιμοποιείτε την Αναζήτηση πριν από μια νέα δημοσίευση. Η προηγούμενη δημοσίευσή σας που αφορούσε το ίδιο θέμα είχε μεταφερθεί εδώ:

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=6010

Link to comment
Share on other sites

ΑΡΘΡΟΝ-25.

Τροποποίηση του Αρθρον-25 της υπ' αρ. Αποφ-3046/304/3-2-89 (ΦΕΚ-59/Δ/89) περί Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικοδομικής άδειας για την ανέργερση νέου ή προσθήκης κατ' επέκταση ή καθ' ύψος υφιστάμενου κτιρίου υπάρχει υποχρέωση υποβολής και των κάτωθι μελετών.

Σας γνωρίζουμε οτι στο (ΦΕΚ-380/Δ/16-5-97) δημοσιεύθηκε η υπ' αρ. Οικ. Αποφ-52701/31-3-97 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία γίνεται τροποποίηση του Αρθ-25 της Αποφ-3046-304/89 "Περί Κτιριοδομικού Κανονισμού."

Η ως άνω τροποποίηση ισχύει και εφαρμόζεται για όλες τις οικοδομικές άδειες οι οποίες υποβάλλονται στις Πολεοδομικές Υπηρεσίες από την ημερομηνία δημοσίευσης, ήτοι από 16-5-97.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικοδομικής άδειας για την ανέργερση νέου ή προσθήκης κατ' επέκταση ή καθ' ύψος υφιστάμενου κτιρίου, πέραν των άλλων απαιτουμένων, υπάρχει υποχρέωση υποβολής και των κάτωθι μελετών:

1. ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Εφόσον ο συνολικός όγκος του κτιρίου είναι μεγαλύτερος από οκτακόσια (800) κυβικά μέτρα ή ανεξάρτητα του όγκου εφόσον το κτίριο έχει περισσότερους από ένα (1) ορόφους. Η pilotis είναι όροφος.

2. ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Εφόσον η συνολική επιφάνεια, που υπολογίζεται στο ΣΔ, του προς ανέγερση κτιρίου είναι μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων και ο συνολικός όγκος του είναι μεγαλύτερος των χιλίων τριακοσίων (1300) κυβικών μέτρων ή εφόσον το κτίριο έχει περισσότερους από τρείς (3) ορόφους ανεξαρτήτως επιφανείας και όγκου αυτού. Η pilotis είναι όροφος. Εγκ-52874/24/16-3-98 Εγκ-24/98 Ε-24/98

Παροχή διευκρινήσεων για την τροποποίηση του Αρθρον-25 της Αποφ-3046/304/89 (ΦΕΚ-59/Δ/89) περί Κτιριοδομικού Κανονισμού.

1. Η εφαρμογή της τροποποίησης του Αρθ-25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού ισχύει για άδειες που υποβλήθηκαν από 16-5-97 και έπειτα Εγκ-27/97.

2. Η απαίτηση της υποβολής όλων των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών υφίσταται σε δύο περιπτώσεις:

α. 'Οταν το κτίριο έχει περισσότερους από τρεις (3) ορόφους, ανεξάρτητα από την επιφάνεια και τον όγκο του.

β. 'Οταν για το εξεταζόμενο κτίριο συντρέχουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις δηλαδή η συνολικά πραγματοποιούμενη επιφάνεια που υπολογίζεται στον Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) να είναι μεγαλύτερη των 300 τετραγωνικών μέτρων (τμ) και ο συνολικός όγκος του να είναι μεγαλύτερος των 1300 κυβικών μέτρων.

3. Η έννοια του ορόφου, όπου αναφέρεται περιλαμβάνει τόσο το Ισόγειο όσο και την Pilotis πχ οικοδομική άδεια κτιρίου με ισόγειο και Α όροφο ή Pilotis και Α όροφο πρέπει να περιλαμβάνει μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων.

4. Στον υπολογισμό του όγκου των 800 κυβικών μέτρων ή των 1300 κυβικών μέτρων προκειμένου να απαιτηθούν ή όχι οι υδραυλικές και οι υπόλοιπες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα όγκου υπερυψωμένων υπογείων που μετρούν στον συντελεστή όγκου καθώς και ο όγκος των μπαζωμάτων.

Για τον υπολογισμό του όγκου λαμβάνονται όμως υπόψη:

α. Ο όγκος του ελεύθερου χώρου της Pilotis.

β. Ο όγκος των ημιυπαιθρίων.

γ. Ο όγκος της στέγης και του δώματος.

δ. Ο όγκος των υπαρχόντων κτισμάτων (σε περιπτώσεις προσθήκης) εφόσον οι άδειες των κτισμάτων αυτών, είχαν υποβληθεί μετά την 9-6-73 (ΓΟΚ/73 (ΦΕΚ-124/Α/73), Αρθ-111 - Αρθ-112).

5. 'Οταν αιτείται οικοδομική άδεια συγκροτήματος κτιρίων που δεν βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους ή προσθήκης κτιρίου λειτουργικά και στατικά ανεξάρτητου που βρίσκεται σε επαφή με υπάρχον κτίσμα (περίπτωση προσθήκης σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο), τότε εξετάζεται ο όγκος κάθε κτιρίου χωριστά και για την δεύτερη περίπτωση μόνο της προσθήκης.

Για κτίρια όμως που δεν βρίσκονται σε επαφή αλλά έχουν κοινό υπόγειο, ο όγκος υπολογίζεται από το άθροισμα των όγκων των δύο κτιρίων.

6. Για τις μελέτες που απαιτούνται στα υπάρχοντα τμήματα σε περιπτώσεις προσθηκών, διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις, έχοντας υπόψη και το Αρθ-6 παρ.3α του ΠΔ/8-7-93.

α. Αν η κατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου έχει ολοκληρωθεί δηλαδή έχει θεωρηθεί η οικοδομική άδεια για σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης τότε οι μελέτες θα αφορούν μόνο την προσθήκη.

β. Αν το υπάρχον κτίριο είναι ημιτελές και αιτηθεί αναθεώρηση άδειας για συνέχιση εργασιών τότε δεν απαιτούνται νέες

μελέτες.

γ. Αν το υπάρχον κτίριο είναι ημιτελές και αιτηθεί αναθεώρηση για προσθήκη τμήματος ή ορόφου, τότε διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

ι) Αν η άδεια του υπάρχοντος εκδόθηκε σύμφωνα με τον ΓΟΚ/73 (ΦΕΚ-124/Α/73) τότε δεν απαιτούνται μελέτες για το υπάρχον.

ιι) Αν η άδεια του υπάρχοντος κτίσματος είχε υποβληθεί μέχρι τις 16-5-97 τότε εξετάζεται ο συνολικός όγκος του υπάρχοντος και της προσθήκης καθώς επίσης και ο συνολικός αριθμός ορόφων του κτιρίου και εφαρμόζεται το Αρθ-25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ-59/Δ/89). Δηλαδή αν ο συνολικός όγκος του υπάρχοντος και της προσθήκης είναι μεγαλύτερος των 3000 κυβικών μέτρων τότε θα απαιτηθούν για το υπάρχον κτίριο όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ενώ αν ο συνολικός όγκος είναι μεγαλύτερος των 1500 κυβικών μέτρων θα απαιτηθούν για το υπάρχον οι μελέτες των υδραυλικών εγκαταστάσεων και για την προσθήκη όλες οι μελέτες.

ιιι) Αν η άδεια του υπάρχοντος υπεβλήθη για έκδοση μετά τις 16-5-97, τότε ισχύουν τα αναγραφόμενα στην παραπάνω παράγραφο, με την εφαρμογή όμως των νέων ορίων όγκου και ορόφων της Αποφ-52701/97.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και για να απαιτηθεί η υποβολή υδραυλικών ή ηλεκτρομηχανολογικών μελετών για το υπάρχον κτίσμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο εργασιών που βρίσκεται το υπάρχον, σύμφωνα με τεχνική έκθεση του μελετητή μηχανικού, φωτογραφίες ή αυτοψία της υπηρεσίας. 'Ετσι αν το στάδιο εργασιών του υπάρχοντος κτιρίου επιτρέπει την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (πχ μπετόν - τούβλα), τότε απαιτούνται σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους οι αντίστοιχες μελέτες, ενώ αν το στάδιο εργασιών δεν επιτρέπει τέτοια κατασκευή (πχ σοβάδες - ελαιοχρωματισμοί) τότε απαιτούνται οι μελέτες της προσθήκης μόνο.

7. Σε κτίρια όπου η εγκατάσταση του ανελκυστήρα είναι προαιρετική σύμφωνα με το Αρθ-29 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ-59/Δ/89) και το Αρθ-29 παρ.5 του ΓΟΚ/85 (ΦΕΚ-210/Α/85) αλλά λόγω όγκου ή αριθμού ορόφων απαιτούνται ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, τότε εφόσον στα αρχιτεκτονικά σχέδια προβλέπεται φρεάτιο ανελκυστήρα τόσων ατόμων, όσων προκύπτουν από την επιφάνεια του θαλάμου σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ.

8. Τέλος για τις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων ή για τμήματα κτιρίων με ειδική χρήση για την υποβολή ή όχι μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ισχύουν τα κτίρια του όγκου και των ορόφων της Αποφ-52701/97 με τις διευκρινήσεις του παρόντος, με την πρόσθετη υποχρέωση να υποβάλλεται και κάθε άλλη μελέτη που επιβάλλεται από τις ειδικές διατάξεις που διέπουν την ειδική χρήση (πχ βιολογικός καθορισμός, υποσταθμός μέσης τάσης, ιατρικά αέρια κλπ).

Αποφ-52701/97 (ΦΕΚ-380/Δ/16-5-97)

Τροποποίηση του ΑΡΘ-25 της Αποφ-3046/304/3-2-89 (ΦΕΚ-59/Δ/89) περί Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Υποχρέωση υποβολής μελετών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ,

'Εχοντας υπόψη:.......................................................

Αποφασίζουμε:

Το Αρθ-25 της υπ'αρ.Αποφ-3046/304/3-2-89 "Κτιριοδομικός Κανονισμός" (ΦΕΚ-59/Δ/89) αντικαθίσταται ως εξής:

ΑΡΘΡΟΝ-25.

Υποχρέωση υποβολής μελετών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

1. Σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση νέου ή προσθήκη κατ'επέκταση ή καθ'υψος υφισταμένου κτιρίου, συνολικού όγκου μεγαλυτέρου των οκτακοσίων κυβικών μέτρων (800 κμ), ή ανεξάρτητα του όγκου σε περίπτωση κτιρίου με περισσότερους από ένα (1) ορόφους, απαιτείται η υποβολή μελέτης των υδραυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπονται για την λειτουργικότητα του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

2. Σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικοδομικής αδείας, για την ανέγερση νέου ή προσθήκης κατ'επέκταση ή καθ'ύψος υφισταμένου κτιρίου, συνολικού Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) μεγαλυτέρου των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων (300 τμ) και συνολικού όγκου μεγαλυτέρου των 1300 κυβικών μέτρων και ανεξάρτητα του όγκου σε περίπτωση κτιρίου με περισσοτέρους από τρείς (3) ορόφους, απαιτείται η υποβολή όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

3. Στον συνολικό όγκο του κτιρίου δεν προστίθεται ο όγκος των υπογείων χώρων. Προσμετράται όμως ολόκληρος ό όγκος του ελεύθερου χώρου pilotis καθώς και των ημιυπαιθρίων χώρων του κτιρίου.

4. Για τις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων ή για τμήματα κτιρίων με ειδική χρήση απαιτείται η υποβολή και κάθε άλλης μελέτης η οποία επιβάλλεται από τις ειδικές διατάξεις που διέπουν την ειδική χρήση, καθώς και η σχετική δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 1997.

Εγκ-55481/27/25-6-97 Εγκ-27/97 Ε-27/97 στον κτιριοδομικο κανονισμο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.