Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημείο βρασμού και σχετική υγρασία


nab

Recommended Posts

Νομίζω ότι ανοίγω το ασκί του αιόλου, αλλά η σχετική υγρασία επηρρεάζει το σημείο βρασμού? Έχω μπερδευτεί! Δηλαδή για παράδειγμα σε χώρο 25 C με σχετική υγρασία 40% μια κατσαρόλα χωρίς καπάκι με νερό σε πίεση P=Patm=1 Bar θα βράσει σε θερμοκρασία λιγότερη από Τ=Τsat=100 C?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Μία φορά κ ένα καιρό ήταν ένας άνθρωπος,που θεωρούσε ότι οι μηχανικοί είναι τρελλοί πανεπιστήμονες και παντογνώστες........

 

Ο Καμπουράκης-σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κου Θ.Αναστασιάδη πάντα-μπορεί να γνωρίζει πάντως......

 

Επίσης είχα ακούσει τον καιρό που είχαμε dial-up και για ένα φόρουμ των πανεπιστημιακών σχολών,αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτό άραγε,ή όλοι μετακόμισαν στο michanikos.gr??

Link to comment
Share on other sites

Ναι, θα βράσει σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία από τους 100 deg C.

H μερική πίεση της ατμοασφαιρικής υγρασίας για θερμοκρασία 25 deg C και σχετική υγρασία 40% είναι κάτι λίγα (έστω χ) mbar. Αυτά τα mbar έχουν ήδη "καταληφθεί" από υγρασία. Αρα μας μένουν εννιακόσια ενενήντα και κάτι ακόμα (1013-χ) mbar. Kαι η θερμοκρασία όπου θα βράσει τελικά το νερό είναι η θερμοκρασία που αντιστοιχεί σε αυτή την πίεση.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα νομίζω ότι δεν έχεις δίκιο.

 

Θα έχουμε βρασμό όταν η τάση ατμών γίνει ίση με την ατμοσφαιρική πίεση. Και τότε θα αρχίσουν να δημιουργούνται ατμοί μέσα στη μάζα του νερού, δηλαδή θα έχουμε ατμούς με μερική πίεση 1013mbar, που μόνο σε θερμοκρασία >100C μπορούν να διατηρηθούν. Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 100C δεν μπορεί να δημιουργηθεί φυσαλίδα ατμών στη μάζα του νερού. Ο βρασμός δεν είναι επιφανειακό φαινόμενο.

 

Κώστα η αφαίρεση που έκανες (1013-x) έχει νόημα μόνο αν ψάχναμε για την ποσότητα του νερού που μπορεί να εξατμιστεί σε ορισμένο χώρο, όταν η τάση ατμών είναι 1013mbar. Αυτό θα είχε εφαρμογή αν είχαμε νερό 100C υπό πίεση με συγκεκριμένη ελεύθερη επιφάνεια από πάνω του, που αρχικά περιείχε ατμούς με μερική πίεση x

Link to comment
Share on other sites

Ετυχε και μιλησα με καποιον φιλο φυσικο, αφου ειχα διαβασει το θεμα αυτο.. Χωρις να εχει προχειρα στο μυαλο του τυπους και θεωρειες, μου ειπε πως η επιρροη της υγρασιας στο σημειο βρασμου του νερου ειναι παρα πολυ μικρη,πρακτικα απειροελαχιστη.. Μεγαλυτερη ειναι η επιρροη της πιεσης στο σημειο βρασμου του νερου (βλεπε χυτρα ταχυτητας).. Αν λοιπον εχεις οπως λες πιεση 1bar, τοτε εχεις πρακτικα μηδενικη αποκλειση.. Το θεμα αλλαζει αν δεχτεις οτι η υγρασια αλλαζει και την πιεση.. Μεσα απο την κουβεντα αυτο που καταλαβα ειναι οτι αν θεωρησεις οτι η υγρασια επιρρεαζει μονο την πιεση και η πιεση το σημειο βρασμου τοτε ισως να εχεις αξιολογη διαφορα.. Αν ομως εκτος των παραπανω θεωρησεις οτι η υγρασια επιρρεαζει και το σημειο βρασμου τοτε το προβλημα γινεται πολυ ποιο συνθετο και απαιτητικο..

Link to comment
Share on other sites

αν ειχαμε υγρασια 100% πιεση μια ατμοσφαιρα ΚΑΙ ανοιχτο δωματιο ή αλλιως ανοιχτο δωματιο ή αλλιως χωρο με μεταβαλομενο ογκο, ναι, θα βρασει κανονικα και ανεξαρτητα απο την σχετικη υγρασια. αυτο που θα γινει ειναι αν δεν χωραει αλλος ατμος στον αερα (100% υγρασια) ή θα "βγει" απο το δοματιο μια ποσοτητα αερα για να χωρεσει ο ατμος ή θα εχουμε καπου υγροποιηση. με απλα λογια μεσα στο δωματιο θα βρασει κανονικα.

η σχετικη υγρασια επιρεαζει μονο την περιπτωση σταθερου χωρου. δηλαδη αν εχουμε ενα κουτι κλειστο και ακαμπτο με μεσα ενα υγρο που το ζεστενουμε θα βρασει στους 100βαθμους μεχρι η σχετικη υγρασια να γινει 100% μετα για περετερο βρασμο αναγκαστικα θα ανεβαινει και η θερμοκρασια και η πιεση.

(περασα θερμοδυναμικη με 7 πριν 1 μηνα. ημουν τυχαιρος ή κατι καταλαβα???)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

 

Ισχύει:

 

Pw/Psat@Τ=φ

 

με Pw τάση ατμών

Psat@T πίεση κορεσμού του νερού στην θερμοκρασία Τ και

φ η σχετική υγρασία.

 

Για το παράδειγμα που ανέφερα έχουμε Τ=25 C, φ=40%=0,4 και Psat@25=0,0317 bar, Patm=1013,4 bar (1 atm).

 

Άρα Pw=0,4*0,0317 bar=0,01268 bar=12,68 mbar.

 

Επομένως σύμφωνα με τον CostasV το νερό θα βράσει στην θερμοκρασία κορεσμού εκείνη που αντιστοιχεί σε P=1013,4-12,68=1000,72 mbar

 

Άρα το νερό θα βράσει στους Τsat@1000,72=99,64 C.

 

Φυσικά και είναι απειροελάχιστη η διαφορά, αλλά εμένα με ενδιαφέρει εάν ο παραπάνω τρόπος είναι ΣΩΣΤΟΣ.

Miltos είπες διαφωνείς με τον CostasV, η δική σου εκδοχή ποια είναι?

CostasV αυτό που έλυσα παραπάνω δεν είχες κατά νου όταν μου απάντησες?

pk10gr κάτι τέτοιο φαντάζομαι είχε ο φίλος σου ο φυσικός στο μυαλό όταν σου μίλησε για μηδενική απόκλιση. 100 με 99,64 C είναι όντως πολύ μικρή διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.