Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετράει στο σδ το wc και η σκάλα που οδηγεί σε αυτό; Στο υπόγειο καταστήματος;


Recommended Posts

Πρόκειτε για ισόγειο κατάστημα, ενός χώρου 55τμ. Το οποίο έχει υπόγειο ίδιων τετραγωνικών δηλαδή ακολουθεί το περίγραμμα του ισογείου. Η επικοινωνία γίνεται με εσωτερική σκάλα. Το υπόγειο δεν έχει παράθυρα ούτε είναι υπερυψομένο θεωρείται αποκλειστικός βοηθητικός χώρος του ισογείου (δεν μετράει στο σδ).

θέλω να βάλω τα wc του καταστήματος στο υπόγειο για να μην χάσω τμ από το ισόγειο. Γνωρίζω πως για κατοικίες που έχουν wc (στο υπόγειο) το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία της κατοικίας προσμετράται στο σδ. Φαντάζομε λοιπόν ότι κάτι ανάλογο θα ισχύει και στα καταστήματα. Αλλά πως προσμετράται στο σδ; Θα μετρήσει η σκάλα που πηγαίνει στο υπόγειο μαζί με ένα δίαδρομο μεχρί τα wc + το εμβαδόν των wc;;

Δηλαδή σαν Ε_υπογείου_εντός_σδ= σκάλα+δίαδρομος+wc

και η σκάλα θα ξαναμετρήση στο ισογειο κανονικά;;;

δηλαδή η σκάλα μετράει δύο φορές;;;

 

 

(το ύψος υπογείου είναι 2,4μ)

 

Ψάχνω με το λογισμικό Δομική Ενημέρωση να βρώ τι ισχύει αλλά άκρη δεν βρήκα ακόμη...

Αν μπορεί κάποιος να μου πεί ποίος νόμος ισχύει για το παραπάνω θέμα ή έστω την γνώμη του εκ πείρας!

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν μετράει, τουλάχιστον έτσι το έχω περάσει στο παρελθόν. Ο λόγος διότι το wc είναι χώρος βοηθητικής χρήσης και όχι κύριας. Επομένως δεν πρέπει να μετρήσει ούτε η σκάλα στο επίπεδο του υπογείου.

Link to comment
Share on other sites

σε νεα αδεια με καταστηματα υγειονομικου στο ισογειο και wc στο υπογειο, μου ζητηθηκε να τα προσμετρησω, και ναι, μετρησε και η σκαλα, δηλαδη σε καθε καταστημα με ισογειο, υπογειο και παταρι, η σκαλα μετρησε σε υπογειο και ισογειο, ενω κατεβασα στο υπογειο λιγα μετρα για διαδρομο και τουαλετες.

 

αυτα το 2005.

Link to comment
Share on other sites

η σκαλα εφτανε παταρι που ειχα τραπεζοκαθισματα και σ.δ. και εκει. την μετρησαν 2 φορες γιατι ενωνε 3 οροφους εντος συντελεστη. δεν ειχα προβλημα μετρων και δεν επεμεινα ουτε προσπαθησα να "κλεψω" γιατι ηταν σε τοσο ακριβη περιοχη που ο κατασκευαστης ειχε σιγουρες τις υπεραξιες απο περγκολες που θα εκλεινε και πεζοδρομια που θα βρισκοντουσαν εντος του μαγαζιου, που τα μετρα αν θα ηταν 70 η 75 δεν μας ενοιαζε.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση κατοικίας, όπως προαναφέρθηκε, το wc, το κλιμακοστάσιο και ο διάδρομος προς το wc προσμετρώνται στη Δόμηση. Διαβάστε τις παρακάτω Εγκυκλίους:

 

http://www.tee.gr/teeassoc/urban/teelar/law/lpn/egk6189.htm

 

http://www.tee.gr/teeassoc/urban/teelar/law/lpn/egk2390.html

 

Από αυτά προκύπτει το συμπέρασμα ότι για κατοικίες, προσμετρώνται το WC, το κλιμακοστάσιο και ο διάδρομος προς το WC επειδή το WC είναι αναπόσπαστο μέρος της κατοικίας. Θεωρείται, δηλ., ότι η κατοικία συνεχίζεται και προς το υπόγειο, εφόσον επάνω της λείπει ένας απαραίτητος χώρος (άσχετα αν το WC, το κλιμακοστάσιο και ο διάδρομος είναι βοηθητικοί χώροι).

 

Ωστόσο, οι Εγκύκλιοι αναφέρονται μόνο σε κατοικίες. Αλλά επειδή θεωρώ ότι και στα καταστήματα ισχύει το ίδιο, δηλαδή είναι υποχρεωτική η παρουσία WC σε κάθε κατάστημα, νομίζω ότι θα πρέπει αντίστοιχα να προσμετρηθούν.

 

Όμως, αναφορικά με το τμήμα της σκάλας, επειδή ως γνωστόν η οπή του κλιμακοστασίου στον τελευταίο όροφο δεν προσμετράται, αντίστοιχα δεν θα πρέπει να προσμετρηθεί και εδώ. Αλλά αυτό είναι ένα σημείο που σηκώνει τρομερές αμφισβητήσεις από κάθε υπάλληλο ξεχωριστά, οπότε...

Link to comment
Share on other sites

Ισα ισα λεει στην δευτερη εγκυκλιο οτι αν δεν ειναι το ενα και μοναδικο μπανιο τοτε δεν προσμετραει.. Δηλαδη στις κατοικιες αν εχεις ενα στο ισογειο, μπορεις να εχεις και ενα στο υπογειο χωρις να μετρα στο ΣΔ... Αν ομως δεν εχεις στο ισογειο τοτε μετραει το του υπογειου..

Αντιστοιχα φανταζομαι οτι θα λειτουργει και σε καταστημα.. Αν διαφερει κατι θα ειναι προς το χειροτερο (δηλαδη να μετραει και στο υπογειο)

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά κάποιος σε μια κατοικία για παράδειγμα, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το wc του υπογείου δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κατοικίας και συνεπώς να μη μετρήσει στο σδ? αν ας πούμε υπάρχει άλλο μπάνιο/ wc στο ισόγειο. Και να μετρήσει μόνο το κλιμακοστάσιο και ο διάδρομος (οι χώροι διέλευσης στο υπόγειο)?

Link to comment
Share on other sites

Ισα ισα λεει στην δευτερη εγκυκλιο οτι αν δεν ειναι το ενα και μοναδικο μπανιο τοτε δεν προσμετραει...

 

Είναι σωστό για κατοικία. Στα καταστήματα δεν μετράει το wc στο υπόγειο, εφόσον το υπόγειο σαν βοηθητικός χώρος εξυπηρετεί το κατάστημα. Υπάρχει εγκύκλιος αλλά δεν την έχω πρόχειρη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.