Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατολίσθηση σε πρανές


blazar

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Σε οικόπεδο που με ενδιαφέρει (θα το αναφέρω σαν ιδιοκτησία μου), βρίσκεται σε πλαγία βουνού.Το σύνορό του, είναι μέχρι το πόδι του πρανούς. Από εκεί και μετά ξεκινάει η ιδιοκτησία του γείτονα με μια απότομη κλίση γύρω στο 5% και υψομετρική διαφορά +8μ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει, να πέφτουν τα νερά και τα  χώματά του στην ιδιοκτησία μου. Με αποκορύφωμα την προχτεσινή βροχή, όπου έγινε κατολίσθηση της πλαγιάς του και έπεσε τόσο χώμα στην ιδιοκτησία μου, με αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο τμήμα της να ανασηκωθεί κατά 1μ. από τη φυσική της στάθμη. Θα πρέπει να φέρω μπουλντόζα και φορτηγό για να τα πάρει.

Υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλει την κατασκευή τοιχίου και επιπλέον τα νερά του με δημιουργία κλίσεων να φεύγουν σε κάποιο παρακείμενο αυλάκι;

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

αφορά οικόπεδο εντός σχεδίου? ή γενικά γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλης?

υπάρχουν δρόμοι ασφάλτου πρόσβασης στα ακίνητα σας ή είναι βουνά και χωμάτινα μονοπάτια εκεί?? 

Σε Μηχανικό της περιοχής σου έχεις κάνει έστω μια αρχική κρούση τι πρέπει να γίνει?

 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Αφορά χωριό. Είναι εντός οικισμού. Όλοι οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι και τα οικόπεδα έχουν πρόσωπο σε αυτούς. Δεν αφορά τυφλά οικόπεδα ή δουλείες.

Μηχανικός είμαι εγώ. Αν εννοείς κατασκευαστικά το τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα, το γνωρίζω.

Είναι όμως εργασίες που θα πρέπει να κάνει ο γείτονας στην ιδιοκτησία του και όχι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που με ενδιαφέρει.

Γι'αυτό θέλω να μάθω αν από την νομοθεσία υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλει την κατασκευή τοιχίου όπως ανέφερα και διαφυγής των υδάτων.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ενημέρωση, όσον αφορά όμως το ερώτημα του θέματος, γνωρίζεις κάτι για να με κατατοπίσεις;

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 θα δεις αυτα

https://www.michanikos.gr/forums/topic/32572-πρόβλημα-με-γείτονα/?do=findComment&comment=538686

 

και θα μιλησεις με τον δικηγορο σου

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

 θα δεις αυτα

https://www.michanikos.gr/forums/topic/32572-πρόβλημα-με-γείτονα/?do=findComment&comment=538686

 

και θα μιλησεις με τον δικηγορο σου

 

Σ'ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή. Αυτή αφορά τα ύδατα. Όσον αφορά την κατασκευή τοιχίου, που είναι το βασικό μου ερώτημα και πρόβλημα, δεν αναφέρεται κάτι

To ότι θα πρέπει να απευθυνθώ σε δικηγόρο για τα χώματα - μπάζα, εφόσον δεν τα απομακρύνει οικειοθελώς, αυτό το γνωρίζω. Νόμο που να ορίζει τις περιπτώσεις υποχρεωτικής κατασκευής τοιχίου ζητάω εξ'αρχής. Υπάρχει;

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

αντιμετωπιζεις το ιδιο προβλημα που αντιμετωπιζουν οι ιδιοκτητες της Μαντρας οταν ερχονται τα νερα απο την παραπανω περιοχη.

Δεν γνωριζω αν υπαρχει νομος, εγω αν επεφτε κατι τετοιο στο χωραφι μου, θα εφτιαχνα τον τοιχο μου θα ενημερωνα τον γειτονα που μπορει να εχει εγκαταστασεις να του καταρευσουν, με το χωμα που φευγει οτι θα επρεπε να επωμισθει μερος του κοστους. Το προβλημα φαινεται να υπαρχει σε εσενα, οποτε πρεπει να το δεις, αναλογα και ποσο σε βιαζει. Νομος δεν ξερω, αν υπαρχει, η κοινη λογικη λεει ετυχε να βρισκεται πιο πανω το οικοπεδο του, και να σου πεφτουν τα υδατα. Ο ιδιος του μιλησες για να μοιραστειτε κοστος τοιχειου, τι σου ειπε?

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που με ενδιαφέρει, έχει προβεί στην λύση που αναφέρεις παραπάνω (διάλογος μαζί του, κατασκευή τοιχίου, μισό μισό), αλλά ο γείτονας είναι μεγάλος σε ηλικία, παιδιά - σκυλιά - γυναίκα δεν έχει, οπότε το τι θα απογίνει η περιουσία του δεν τον ενδιαφέρει. Το σπίτι του έχει ήδη μετακινηθεί από την αρχική του θέση λόγω βροχών, γύρω στα 8 μέτρα και πλέον ένα μέρος του έχει βγει κατά μισό μέτρο στον γκρεμό ουσιαστικά και έχει φανεί μέρος της υποτυπώδους θεμελίωσής του. Δεν είναι πρόθυμος για την κατασκευή τοιχίου και ούτε να κάνει κάτι γενικά. Οπότε ουσιαστικά μου λες πως νόμος δεν υπάρχει που να ορίζει τις περιπτώσεις υποχρεωτικής κατασκευής τοιχίου και πως θα πρέπει είτε να κατασκευάσω εγώ (ο ιδιοκτήτης) τοιχίο είτε να λυθεί δικαστικά το θέμα.

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

δεν έχω ιδέα αν σου είπα ότι Νόμος δεν υπάρχει, εγώ την άποψη μου σου είπα, μπορείς να την ακούσεις και να συνεχίσεις να ψάχνεις. Μόνο μια άποψη δικιά μου είπα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.