Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία Ε.Π.Α.Ε


Recommended Posts

Δεν είμαι μηχανικός και έχω μερικές απορίες για την διαδικασία της ΕΠΑΕ,διότι έχω καταθέσει τις μελέτες για οικοδομή εκτός σχεδίου από 15/11/08 και ακόμα περιμένω.

- Υπάρχει ανώτατο χρονικό διάστημα για να περάσει μια άδεια από ΕΠΑΕ ?

- Σε κάθε νομό υπάρχει μια ΕΠΑΕ ?

- Οι μελέτες πρέπει να περνάνε ΕΠΑΕ με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου ?

- Αν ο νομός έχει 2-3 πολεοδομίες οι συνεδριάσεις της ΕΠΑΕ είναι για όλο το νομό , και οι μελέτες που έχουν κατατεθεί στις διάφορες πολεοδομίες εξετάζονται στην ίδια συνεδρίαση ανάλογα με τον αριθμό πρωτοκόλλου τους ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν είμαι μηχανικός
έχω καταθέσει τις μελέτες για οικοδομή εκτός σχεδίου

 

Πώς γίνεται αυτό;

Τις μελέτες ποιός τις εκπόνησε;

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το (τεράστιο) χρονικό διάστημα δεν ρωτήσατε τί γίνεται? Είναι υποχρέωση του μηχανικού να παρακολουθεί την πορεία μιας οικοδομικής άδειας. Η αργοπορία είναι αδικαιολόγητη και υποψιάζομαι ότι ο φάκελος γεμίζει σκόνη ξεχασμένος σε μια γωνιά. Αλλά και πάλι...

 

Όσον αφορά στα ερωτήματα:

- Είχανε κάποτε ανακοινωθεί γενικότερα χρονικά όρια από το ΥΠΕΧΩΔΕ (νομίζω) αλλά οι Πολεοδομίες αντέδρασαν θεωρώντας τα ανέφικτα. Δεν ξέρω αν καταργήθηκαν ή ισχύουν.

- Νομίζω ότι ναι, κάθε νομός έχει και μια ΕΠΑΕ - στην περιφέρεια συνήθως συνεδριάζουν στις Νομαρχίες.

- Προφανώς βάσει πρωτοκόλλου. Εννοείται ότι ο μηχανικός πρέπει να την παραλάβει ώστε να του πουν τις διορθώσεις - μάλιστα μαθαίνουμε τις ημερομηνίες της συνεδρίασης και πολύ συχνά έχουμε φάει ολόκληρα πρωινά περιμένοντας να δουν το δικό μας φάκελο. Ο μηχανικός σας τί έκανε?

- Οι Πολεοδομίες δεν στέλνουν φακέλους στις ΕΠΑΕ. Η διαδικασία είναι: έλεγχος των Αρχιτεκτονικών για ΓΟΚ από Πολεοδομία, έγκριση των (θεωρημένων από Πολεοδομία) σχεδίων από την ΕΠΑΕ (η οποία κρατάει μία σειρά σχεδίων για το αρχείο της) και η άδεια τελικά ελέγχεται για τα υπόλοιπα από την Πολεοδομία. Δυστυχώς αν στα Αρχιτεκτονικά η ΕΠΑΕ κάνει διορθώσεις το γραφειοκρατικό είναι να προηγηθεί (πάλι) έλεγχος ΓΟΚ από Πολεοδομία - εκτός αν οι διορθώσεις δεν είναι εκτεταμένες οπότε η Πολεοδομία δεν κάνει φασαρία.

 

Στην ΕΠΑΕ το φάκελο τον πηγαίνει ο μηχανικός (ίσως στο μέλλον κάποτε να γίνονται όλα υπηρεσιακά). Ανάλογα με τον αριθμό των μελετών η ΕΠΑΕ μπορεί να προλάβει να τις δει σε μια μέρα μπορεί και όχι (αν θυμάμαι καλά συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα...ή κάθε 15?)..

Link to comment
Share on other sites

Αν και το χρονκό διάστημα φαίνεται μεγάλο εν τούτοις πρέπει να λάβουμε υπ'όψη και τα εξής :

 

1. Oι ΕΠΑΕ συχνά αναβάλλονται λόγω ελλείιψεως απαρτίας.

 

2. Οι συνεδριάσεις τους αρκετές φορές είναι μικρότερης διάρκειας από ότι θα έπρεπε καθώς (εντελώς αντισυναδελφικά) τα μέλη που δεν είναι υπάλληλοι :

α. προσέρχονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

β."την κάνουν" από ένα σημείο και μετά καθώς "έχουν και τις δουλειές τους".

 

(Αμα η συνεδρίαση ξεκινά στις 11:00 , στις 12:00 κάνει διάλειμμα και τελειώνει στις 13:00 πόσες μελέτες να δει ? Βέβαια είναι και θέμα σύνθεσης και προέδρου)

 

3. Οταν ακούμε ότι οι μηχανικοί του Δημοσίου στα πλαίσια κινητοποιήσεων δεν συμμετέχουν σε επιτροπές και "ματαιώθηκαν διαγωνισμοί προυπολογισμού Χ ΕΥΡΩ" , όπως λένε στις ειδήσεις , η αποχή αυτή περιλαμβάνει και τις ΕΠΑΕ (που δεν το ακούμε στις ειδήσεις).

 

Αρα , άμα σου λάχει μπορεί να κάνεις και 3 μήνες να περάσεις ΕΠΑΕ.

 

4. Η ΕΠΑΕ ανάλογα την πολεοδομία μπορεί να συνεδριάζει κάθε 15 , κάθε εβδομάδα , καμμιά φορά και 2 φορές την εβδομάδα. Δεν υπάρχει στάνταρ.

 

5. Αυτό με τον έλεγχο βάσει πρωτοκόλλου δεν ξέρω αν ισχύει παντού. Διότι σε άλλες πολεοδομίες αυτό ισχύει και ο έλεγχος γίνεται είναι δεν είναι παρών ο μηχανικός , (και μόνο αν υπάρχει ανάγκη τον βάζουν στην συνεδρίαση) αλλά σε άλλες ελέγχονται οι μελέτες μόνο όσων είναι παρόντες.

 

6. Τα ίδια με την μετακίνηση φακέλλων από και προς τις ΕΠΑΕ. Αλλού με το χέρι , αλλού υπηρεσιακά.

 

7. Το πότε είναι η σειρά πάντως είναι αρμοδιότητα μάντη , καθώς το πινάκιο (αν βγαίνει) βγαίνει την ίδια μέρα , άντε την προηγούμενη.

 

8. Από την άλλη για μικρές αλλαγές , η ΕΠΑΕ (αν θέλει) μπορεί να το κάνει δεκτό με παρατήρηση οπότε δεν χρειάζεται εκ νέου συνεδρίαση αλλά έλεγχος των διορθώσεων από τον πρόεδρο της μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι έχω ρωτήσει τον μηχανικό μου.

Δεν φταίει αυτός , είναι θέμα της πολεοδομίας.

Υπάρχουν τελικά χρονικά περιθώρια για να κάνει η πολεοδομία την δουλειά της ?

Εστω και στα χαρτιά.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε δυο χρόνια αλλάζουν τα μέλη των επιτροπών και γίνεται νεα σύσταση με νομαρχιακή απόφαση. Κάθε φορέας (τεε, σαδας, οικείος οτα) στέλνει το δικό του ορισμό, μαζεύονται όλοι, ορίζει κι ο νομάρχης τους δικούς του (δλδ τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή του) και βγάζει συνολική απόφαση. Φέτος είναι χρονιά αλλαγής. Από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο γίνονται οι αλληλογραφίες ορισμών και συνήθως η απόφαση νομάρχη εκδίδεται περί τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι προ τινος γινόταν δεκτό άτυπα να ελέγχονται οι μελέτες από την "ληγμένη" επιτροπή ώσπου να οριστεί η καινούργια για να μην υπάρχει κενό. Καποιος σε κάποια νομαρχία το πρόσβαλε κι έγινε το ελα να δεις με τις άδειες που είχαν εκδοθεί στη βάση άκυρων γνωμετεύσεων. Έτσι, τώρα υπάρχει νεκρό τρίμηνο, και, pit, υποψιάζομαι πως θύμα της υποχρεωτικής αναμονής είναι κι η άδειά σου.

Και κάτι ακόμα: Οι επιτροπές μπορεί να συνεδριαζουν στα γραφεία των πολεοδομιών, όπως και οι υπάλληλοι των πολεοδομιών μπορεί να είναι μέλη των επιτροπών, αλλά καμία σχέση διαδικαστική, διοικητική, υπηρεσιακή κλπ. δεν υπάρχει ανάμεσα στα πολεοδομικά γραφεία και τις ΕΠΑΕ πέρα απ΄ το πρωτόκολλο.

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιέμαι αν γινόταν έγγραφη ερώτηση στην Πολεοδομία, η οποία θα ζητούσε και έγγραφη (με τη βούλα) απάντηση, μήπως οι υπάλληλοι αναγκάζονταν να το ψάξουν περισσότερο. Τα γραπτά μένουν και πλέον τα ''φοβούνται'' όλο και περισσότερο. Για να μη μένουν μετέωρες οι απορίες - ελλοχεύουν παρεξηγήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Παντως για να μην αισθανεσαι "μοναδικος" θα σου πω οτι σε δικη μου αδεια που περναγε ΕΠΑΕ εκανε να εξεταστει περι τους 4-5μηνες.. Ειχα πεσει στην απεργια που εκαναν πριν 1 - 1.5 χρονο.. Ειχα φαει και ενα 2μηνο πριν στο τοπογραφικο (με μια κανινουργια υπαλληλο υπο εκμαθηση) για κατι περιεργα με τις χρησεις γης, αποτελεσμα να παρω την αδεια 15μερες πριν το 9μηνο... Καρδιακος σε εκεινη την αδεια..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.