Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικινδυνη πετρα για αρμολογηση


Recommended Posts

Γεια σας. Πρωτη φορα στο φορουμ σας.

Αποφασισαμε να φτιαξουμε το πολυταλαιπορημενο κτιριο μας!
Πετρινο εργοστασιο του 1920 . 
Φτιαγμενο με πετρες, αμμοπετρες, και πλινθες αναμειγμενες με βοτσαλα οι οποιες τριβονται πλεον.
Σωζεται με αρμολογηση ή να βαλω τσιμεντοσοβα +κουρασανι? 

ευχαριστω !

IMG_20180715_204918.jpg

IMG_20180715_205307.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο σας έχει καλά στοιχεία αρχιτεκτονικής ταυτότητας.

Δυστυχώς κάποια στιγμή του διασταυρώσανε την μητέρα (του κτιρίου), με τις άκριτες παρεμβάσεις που του φορέσανε καπέλο. Κρίμα.

Απευθυνθείτε σε μηχανικούς: αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό που να γνωρίζουν το αντικείμενο των επεμβάσεων σε λιθοδομή και της αναπαλαίωσης - επισκευής, εάν πονάτε καθόλου το κτίριο. 

Εάν δεν το πονάτε: "ξύκι (ξύγκι) να γεν'" ... , που λέμε στην Ήπειρο.

Πάντως για να απαντήσω στο ερώτημα σας: δεν έχει τόση σημασία εάν θα κάνετε βαθιά αρμολόγηση με κουρασάνι ή άλλου είδους τσιμεντοκονίαμα. Αυτό είναι το τελευταίο που θα έπρεπε - τώρα - να σας απασχολεί. Η αρμολόγηση θεωρείται μια ήπια επέμβαση στις φέρουσες λιθοδομές. Πρέπει να έχει προηγηθεί κατάλληλος καθαρισμός της επιφάνειας (υδροβολή, αμμοβολή κλπ) , το κονίαμα να έχει κατάλληλες αναλογίες υλικών και να εφαρμοστεί από γνώστη μάστορα. Όμως δεν είναι δια πάσαν νόσον... Εάν η λιθοδομή έχει δομικά προβλήματα ακολουθούμε άλλες λύσεις: λιθοσυρραφές, τσιμεντενέσεις, οπλισμένα επιχρίσματα κλπ κλπ...

Τέλος μια ερώτηση: που είναι το κτίριο? για να μην θεωρηθεί πονηρή η ερώτηση μου, γράψτε περιφέρεια (πχ Πελοπόννησος, Μακεδονία κλπ) και όχι περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Απορώ πως έγινε να διασταυρωθεί και ο πατέρας ... κάπου εκεί στα πρέκια του ορόφου.

Η θέση μάλλον είναι κάπου ψηλά στη ζώνη του φλύσχη της Πίνδου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά τα πρέκια του ορόφου είναι ποίημα. Μάλλον τα αναρτήσανε από το σενάζ που φτιάξανε  στην στέψη. Παράθυρα αλουμινίου, τσιμεντόλιθα, τούβλα, all together...

Link to comment
Share on other sites

για "επεμβάσεις" σε οικημα του 1920

δεν επρεπε να παρουν εγκριση  απο την τότε - ΕΠΑΕ?

"λίθοι,  πλίνθοι  κέραμοι ατάκτως ερριμμένα»

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και ευχαριστω για τις πολυτιμες απαντησεις.

πατερας, μητερα, στεψη. Ποιο σημειο ειναι αυτο?
Ανεβασα καποιες φωτο οπου φαινονται καλυτερα τα εσωτερικα οπως επισης και 2 screenshot απο το Blender για να το δειτε απο αλλη γωνια.

Το κτιριο δεν βρισκεται στην Πινδο! Βρισκεται στην Κορινθια σε χωριο το οποιο εχει προβλημα με διαβρωση της ακτογραμμης 3 μετρα απο τη θαλασσα.
Μεχρι το '50 ηταν σταφιδαποθηκη και υστερα εμεινε κενο για δεκαετιες μεχρι το '70 οπου και εγινε σεισμος με αποτελεσμα να γκρεμιστει το  κομματι που βλεπετε στα δεξια της φωτο που δε στεγααζεται.  Η δεξια πορτα "της αυλης" ουσιαστικα ηταν η δευτερη εισοδος του κλειστου.  Ο οροφος ειναι φτιαγμενος απο δοκαρια και κολωνες απο κυπαρισσι.
Υστερα το '98 οι γονεις μου αντικατεστησαν τη παλαια στεγη και εφτιαξαν 2 καθετους τοιχους. 
Ο ενας ειναι ο τσιμεντολιθενιος (εξωτερικος) τοιχος που ειδατε στη φωτο  και ο δευτερος τοιχος χωριζει το εσωτερικο του κτιριου στο υψος δεξια της αριστερης πορτας για να χωρισουμε το στεγασμενο σε 2 "οριζοντιες ιδιοκτησιες" ετσι ωστε να το επισκευασουμε τμηματικα μιας και δεν υπαρχει το απαραιτητο μπικικινι. ..... Γι'αυτο βλεπετε μια γενικευμενη ασυνεπεια στην κατασκευη. αλουμινια στα αριστερα, ερειπιο δεξια κτλπ. 


Γενικα οι γονεις  ειχαν τη "λογικη"  να αναπαλαιωσουμε το κτιριο αρχιζοντας απ εξω και απο μεσα ταυτοχρονα ετσι ωστε να κατεβαινουμε και ..για διακοπες. Μακροπροθεσμα ομως και με χαμηλο μπατζετ δεν ολοκληρωθηκε πληρως διοτι η χωρις εξωτερικη μονωση δημιουργουνται περεταιρω φθορες στο εσωτερικο καθε χρονο. 3 βηματα μπρος 2 πισω..

Τωρα πλεον εχει περασει στη δικη μου διαχειριση και θελω να δω τι μπορει να γινει και αν εχει νοημα ολο αυτο.
Κυριες και κυριοι, οποιαδηποτε συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη.






 

IMG_20180716_094246.jpg

derveni.jpg

IMG_20180509_192546.jpg

IMG_20180715_204845.jpg

IMG_20180716_094156.jpg

PANO_20180523_134255.jpg

PANO_20180523_155329.jpg

PANO_20180715_203937.jpg

Untitled.jpg

Edited by Spyros Kappalamda
συμπληρωση φωτο
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας αυτά που γράφεις καταλαβαίνω όλο και περισσότερο ότι η αυτεπιστασία στην Ελλάδα θα πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου. Δεν νοείται η λογική "έχω ένα κτίριο που κάποτε ήταν κόσμημα, και τώρα παίζω μαζί του".  Κάποτε έκανα μια δουλειά με έναν αρχιτέκτονα σε κτίριο παρόμοιας λογικής με αυτό που έχεις. Δεν θα πω λεπτομέρειες. Αδειοδοτήσεις, συμβούλια αρχιτεκτονικής, αρχαιολογίες κλπ κλπ.... Το μεράκι του για το κτίριο (του αρχιτέκτονα) απεριόριστο. Έκανε παπάδες, προκειμένου να αναδείξουμε ΤΙ ήταν και να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή συγκεράζοντας και κάποια νεότερα στοιχεία αρμονικά και με σεβασμό. Σε κάποιο σημείο ο ιδιοκτήτης κλώτσησε στην κατασκευή και πήγε να κάνει δικά του πράγματα, σε μορφολογικό επίπεδο. Ξέρεις τί έκανε ο αρχιτέκτονας? Τον κατάγγειλε σε ότι υπηρεσία υπήρχε και δεν υπήρχε. Γνώμονας του δεν ήταν να μην χάσει την δουλειά, αλλά να μην πηδηχτεί το κτίριο.

Δεν γίνεται να πάρεις πληροφορίες τέτοιου είδους που ζητάς από το ιντερνετ. Επαναλαμβάνω: απευθύνσου σε γνώστες μηχανικούς ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.

Το αν έχει νόημα θα το υπαγορεύσουν τέσσερις παράγοντες:η κατάσταση του κτιρίου η οποία θα εκτιμηθεί από κοντά, το μπάτζετ, το αν έχεις το μπάτζετ, τί χρήση θές.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα ακολουθησω τη προτροπη σου και θα φερω μηχανικο να το δει επειγοντως για να το προλαβω πριν πεσει.

Πυρσογιαννη σε ευχαριστω εισαι πολυ μαγκας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.