Jump to content

Μετατροπή θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο


manos____
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

 Προσπαθώ να συντάξω μια μελέτη για αντικατάσταση πετρελαίου σε φυσικό αέριο για σχολεία, για λέβητες ισχύος άνω των 80000 "θερμίδων" (80000 kcal/h). Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε μόνο τον καυστήρα και την καπνοδόχο. Έχω βρει κάποια σχετική με το φυσικό αέριο νομοθεσία:

 κυα Δ3/Α/6598 2012 (ΦΕΚ 976 Β) για άεριο έως 500 μιλιμπάρ

 κυα Δ3 Α 11346 (ΦΕΚ B 963 2003) για άεριο έως 1 μπάρ

 ΕΛΟΤ 447 για διαστασιολόγση καμινάδας (δεν το βρίσκω δωρεάν)

 ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1989 (ΦΕΚ 59/Δ/1989, Άρθρο 27) (δεν βρίσκω κάτι σχετικό στο ΝΟΚ 2012)

Κανονισμούς Πυρασφάλειας

 

 Γνωρίζει κάποιος τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή καυστήρα? Πώς θα γίνει μετατροπή της κατάλληλης παροχής και πίεσης υφιστάμενου πετρελαίου με την κατάλληλη παροχή και πίεση φυσικού αερίου?

 Βάσει ποιου κανονισμού και με τι κριτίριο επιλέγεται η ισχύς του καυστήρα σε περίπτωση που αλλαχθεί?

 Επιπλέον η επιλογή multiblock γίνεται με κάποια κριτήρια ή είναι ζεύγος με τον καυστήρα?

 Βάσει ποιου κανονισμού και με τι κριτίριο θα γίνει η επιλογή των διατομών των χαλυβδοσωλήνων?

 Βάσει ποιου κανονισμού και με τι κριτίριο  θα γίνει η επιλογή φίλτρου σωματιδίων για το δίκτυο του φυσικου αερίου?

 Βάσει ποιου κανονισμού και με τι κριτίριο  θα γίνει η επιλογή ηλεκτρομαγνητικής βάνας απομόνωσης φυσικού αερίου?

 Γνωρίζει κάποιος τον κανονισμό (δίάταξη, υπουργική απόφαση κλπ) που περιγράφει την αχρήστευση της δεξαμενής πετρελάιου (γέμισμα με νερό κλπ)?

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

για τον υπολογισμό της καμινάδας με πρότυπο EN 13384-1 κατέβασε το zip με τα σχετικά excel υπολογισμού (για καμινάδα που εξυπηρετεί μία συσκευή). Με αυτό θα κάνεις διαστασιολόγηση καμινάδας, απο εδώ

Για να αλλάξεις μόνο τον καυστήρα θα πρέπει ο λέβητας να έχει πιστοποίηση CE. τουλάχιστον αυτό ισχύει εδώ Θεσσαλονίκη

Η επιλογή του καυστήρα έχει να κάνει με τον λέβητα. Δηλαδή η ισχύς του λέβητα θα πρέπει να καλύπτεται απο την περιοχή ισχύος του καυστήρα. Θα πρέπει ο κατασκευαστής του καυστήρα να σου δώσει τα σχετικά διαγράμματα ώστε να κάνεις την επιλογή του κατάλληλου καυστήρα. Για καυστήρες > 180kw βάση ΦΕΚ 2654/09-11-2011 απαιτείται διβάθμιος καυστήρας. Το multiblock γενικά πάει ζευγάρι με τον καυστήρα.

Η επιλογή των σωληνώσεων αερίου/μελέτη/εγκατάσταση σωληνώσεων συσκευών/φίλτρων και λοιπών εξαρτημάτων σωληνώσεων αερίου (και ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα αερίου) γίνεται με  τον <<Τεχνικός Κανονισμός Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar>>  κυα Δ3/Α/6598 2012 (ΦΕΚ 976 Β). Ο κανονισμός έχει μέσα ενδεικτικά πρότυπα για όλα αυτά τα υλικά και λεει ποιες σωληνώσεις είναι αποδεκτές για κάθε εγκατάσταση (υπόγειες, υπέργειες, εντός/εκτός κτιρίου σωληνώσεις)

Διάβασε και το Κτιριοδομικός Κανονισμός Άρθρα 366 έως 370> Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙΙ > Κεφάλαιο-ΣΤ > Αρθρον-370 (Αρθ-27 Αποφ-3046/304/30.1/3-2-89) σχετικά με εγκαταστάσεις θέρμανσης. 

Οσον αφορά την δεξαμενή συνηθως απομακρύνεται αλλα τουλάχιστον παλιότερα δέχονταν να καθαρίζεται και να γεμίζεται με νερό.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε. Σε ευχαριστώ  πολύ για τις απαντήσεις.

Θέλω να ρωτήσω και κάτι επιπλέον που ισχυρίζεται ο μηχανικός μίας εταιρίας που έστειλε προσφορά αλλά δεν έχω επιβεβαιώσει:

1.Μου ανέφερε ότι για καυστήρες άνω των 200 κιλοβάτ, θα πρέπει να γινει "στεγανοποίηση βαλβίδων" στο μουλτιμπλόκ Και να εκδοθεί κάποιο πιστοποιητικο, βάσει νομοθεσίας. 
Ωστόσο δεν έχω βρει κάτι στον Δ3Α οικ 6598 (ΦΕΚ 976Β 2012), ούτε και αλλού.

2.Μου ανέφερε ότι απαιτέιται "push button" έξω από το λεβητοστάσιο για διακοπή παροχής (σύνδεση με την ηλεκτροβάνα διακοπής αερίου ??) βάσει νομοθεσίας.
Δε βρήκα τίποτε σχετικό στο διαδίκτυο.

3.Τέλος, ψάχνω τη νομοθεσία που απαιτεί και περιγράφει την απομάκρυνση/καταστροφή της υφιστάμενης δεξαεμενής. Η προσφορά προτείνει εναλλακτικά ή συμπληρωματικά 
πιστοποιητικό "gas free" για το χώρο του λεβητοστασίου, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης του αερίου.

4.Τέλος, για λέβητες 350 και 220 κιλοβατ, προτείνει χαλυβδοσωληνες παροχής διαμέτρων 3 και 2.5 ιντσών, νούμερα που μου φαίνονται κάπως υψηλά
διασισθητικά για λεβητοστάσιο σχολείου. Επίσης δε γνωρίζω εάν το φίλτρο και η ηλεκτροβάνα πρέπει να είναι των ιδίων διαμέτρων και πως σχετίζεται η σωστη επιλογή 
με την πτώση πίεσης.


Εάν γνωρίζει κάποις επ'αυτ'ών, θα με διευκόλυνε αρκετά .

Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις πληροφορίες

 

Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

2.Μου ανέφερε ότι απαιτέιται "push button" έξω από το λεβητοστάσιο για διακοπή παροχής (σύνδεση με την ηλεκτροβάνα διακοπής αερίου ??) βάσει νομοθεσίας.
Δε βρήκα τίποτε σχετικό στο διαδίκτυο.

Αυτό ισχύει βάσει της Δ3/Α/6598 2012 (ΦΕΚ 976 Β)  αλλά δεν θυμάμαι σε ποιά σελίδα το αναφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ.

Γνωρίζει κανείς εάν το κόστος 40-50 ευρω το μέτρο χαλυβδοσωλήνα χωρίς σπέιρωμα (2 ιντσών διάμετρος, 3.6 χιλιοστα πάχος) είναι λογική τιμή? 

Σαν ταξη μεγέθους εννοω. Ανεβάινει πολύ τυο κόστος για μεγάλα μήκη.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω σχέση με εμπορική εταιρεία που πουλάει σωλήνες δεν θέλω να κάνω διαφήμιση.

Πάρε προσφορά από δύο τουλάχιστον εταιρείες (με ένα απλό γκουγκλάρισμα θα βρείς!)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε manos.

  1. Όντως για καυστήρες >200kW απαιτείται σύστημα ελέγχου βαλβίδων (VPS), αλλά ο δικό σου καυστήρας είναι της τάξεως των 93kW (80.000kcal/860=93kW). Ζήτα καυστήρα με ανάλογο εύρος λειτουργίας.
  2. το push-button όντως απαιτείται (μου έτυχε προσωπικά), όπως λέει και συνάδελφος παραπάνω.
  3. επίσης θα πρέπει το λεβητοστάσιο να είναι πυροδιαμέρισμα με τις ανάλογες απαιτήσεις (πόρτα πυράντοχη, κτλ), αερισμό και εξαερισμό (με φυσικό τρόπο ή με εξαναγκασμένη ροή),
  4. από την μελέτη σου θα προκύψει η διατομή του δικτύου σου. Για μαύρη χαλυβδοσωλήνα χωρίς ραφή, χωρίς σπειρωμα, Φ2΄΄x 3,6mm, η τιμή για μόνο προμήθεια είναι όντως περίπου διπλάσια από καταλόγου.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

για την διάταξη στεγανότητας βαλβίδων για λέβητες>200kw (ο κανονισμός λέει για συσκευές, δεν λεει για καυστήρες) το αναφέρει στην παράγραφο 8.7.2 (σελ. 16861)

Για δεύτερο υπόγειο απαιτείται ηλεκτροβάνα με ανιχνευτή και με τις προυποθέσεις που αναφέρει η ίδια παράγραφος 8.7.2 λίγο πιο κάτω.

Η κατάλληλη διατομή προκύπτει κατόπιν υπολογισμού πτώση πίεσης, ώστε αυτή να είναι μικρότερη των 2mbar στην γραμμή για πιέσεις 25mbar

Για προμήθεια του σωλήνα που αναφέρεις (αν δεν περιλαμβάνει εγκατάσταση) είναι πολύ υψηλή η τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.