Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας: κατανάλωση και άλλα συγκριτικά στοιχεία


Stiv79

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 868
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Την αντλία θερμότητας σίγουρα.

Αν δεν κάνω λάθος όμως οι περισσότερες που κυκλοφορούν μπορούν να ρυθμίσουν και την παροχή τους. Διόρθωσε με αν είμαι λάθος.

Edited by Ena paidi koitaei t astra
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Ena paidi koitaei t astra said:

 

Δεν κάνεις λάθος. Κάποιες έχουν inverter κυκλοφορητή και ρυθμίζουν την παροχή.

Ωστόσο, άποψή μου είναι ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται από μία ΑΘ, σκοπό έχουν την καλή λειτουργία και απόδοση της ίδιας της ΑΘ, αδιαφορώντας για το δίκτυο κατανάλωσης.

Όταν λοιπόν στο δίκτυο γίνονται μεταβολές στην παροχή με ηλεκτροβάνες ή θερμοστατικές βαλβίδες, η ΑΘ "δυσανασχετεί" και τις περισσότερες φορές αδυνατεί να βρεί το ιδανικό σημείο λειτουργίας.

Με ένα δοχείο αδρανείας παράλληλα (πρωτεύον κύκλωμα) είναι η ιδανική εγκατάσταση για την ΑΘ γιατί κανείς δεν ενοχλεί την παροχή της και το μοναδικό της (πανεύκολο) μέλημα είναι να διατηρεί την θερμοκρασία του, εκεί που έχουμε ρυθμίσει

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@antloukidis

Αναφέρεσαι σε μεγάλο δοχείο τύπου 800-1000lt ή σε κάτι μικρό που θα είναι τόσο - όσο χρειάζεται η αντλία για να λειτουργήσει; 

Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, Ena paidi koitaei t astra said:

@antloukidis

Αναφέρεσαι σε μεγάλο δοχείο τύπου 800-1000lt ή σε κάτι μικρό που θα είναι τόσο - όσο χρειάζεται η αντλία για να λειτουργήσει; 

Το ΔΑ εξυπηρετεί και την ΑΘ αλλά και το υπολοιπο δίκτυο, οπότε χρειάζεται κάποιος υπολογισμός για να βγεί το μέγεθός του. Πάντως καλό είναι το min μέγεθός του να είναι όσο προδιαγράφει ο κατασκευαστής της ΑΘ.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις (και την υπομονή) 

Ενώ συμφωνώ με το σκεπτικό σου όσον αφορά τον διαχωρισμό της παροχής της αθ από το τι γίνεται στο υπόλοιπο δίκτυο, είναι κάτι που μου κάθεται λίγο στραβά. Αν καταλήξουμε σε ένα δοχείο μεγάλου όγκου, πρακτικά η αθ θα σταματήσει να βλέπει τις ανάγκες του χώρου θέρμανσης και θα βλέπει το ΔΑ. Έτσι σε μια ζεστή ημέρα η αντλία θα εξακολουθήσει να ζεσταίνει το δοχείο σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή που θα έδινε η αθ κατευθείαν στο θερμαινόμενο χώρο. Επομένως χάνουμε το όφελος της ικανότητας της αντιστάθμισης.

Ή μήπως υποθέτουμε ότι θα εγκατασταθεί αντίστοιχος αυτοματισμός αντιστάθμισης που θα ελέγχει τις θερμοκρασίες στα επιμέρους κυκλώματα και θα οδηγεί και την αθ αντίστοιχα; (είναι εφικτό αυτό; )

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς σχεδόν όλες οι σύγχρονες ΑΘ έχουν ενσωματωμένο σύστημα αντιστάθμισης.

Βεβαίως όταν κάνει ζέστη μπορούμε αν θέλουμε, να σταματάμε τελείως τη λειτουργία της ΑΘ.

Τα επιμέρους δευτερεύοντα κυκλώματα μπορούν να έχουν δικές τους αντισταθμίσεις ή άλλους τρόπους ρύθμισης.

Π.χ. στο σπίτι μου έχω 3 δευτερεύοντα κυκλώματα (ενδοδαπέδιο, FCUs, πετσετοκρεμάστρες) με διαφορετικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας.

Link to comment
Share on other sites

H Α.Θ. ρυθμίζει και τον συμπιεστή και τον κυκλοφορητή της, όχι για να προσαρμοστεί στις υδραυλικές ανάγκες της κατοικίας, αλλά για να προσαρμοστεί στις ενεργειακές ανάγκες ζήτησης. 
Διαβάζει θερμοκρασία προσαγωγής - επιστροφής και βλέπει το ΔΤ, αν βλέπει ΔΤ μεγαλύτερο από αυτό που έχει στόχο αυξάνει την παροχή, αν έχει  μικρότερο την ρίχνει. Αντίστοιχα ο συμπιεστής επειδή έχει να θερμάνει περισσότερο ή λιγότερο διερχόμενο νερό στην ζητηθείσα θερμοκρασία αντίστοιχα, αυξάνει ή μειώνει κι αυτός την ισχύ του.
Επομένως ορθά λέει ο antloukidis αν έχεις μια αντλία που έχει να καλύψει περισσότερα από ένα κυκλώματα που μεταβάλλονται, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις δοχείο στο οποίο θα δίνει η αντλία θερμά και θα παίρνει επιστροφές (πρωτεύον κύκλωμα), και από το οποίο με ανεξάρτητο(-ους) κυκλοφορητή(-ές) (δευτερεύον-τα κυκλώματα) θα παίρνουν και θα επιστρέφουν οι καταναλώσεις.
Γι' αυτό το σκοπό, δεν θες δοχείο μεγάλου όγκου. Αν η αντλία έχει πχ απαίτηση 50-60 λίτρα ελάχιστο νερό λειτουργίας, με ένα 80άρι δοχειάκι είσαι μια χαρά.

Edited by mechpanos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα σας 

 

γνωρίζει κανείς αν γράφεται κάπου στο Log η αιτία σταματήματος της ΑΘ ; αναφέρομαι σε LG therma V 14ara. Μου έκανε το εξής το πρωί , γύρω στις 5 το πρωί γυρίζει σε OFF και το installer menu έδειχνε τις μισές ρυθμίσεις. Στους αισθητήρες δεν μπορούσες να επιλέξεις ΑΕΡΑ+ΝΕΡΟ και λείπαν αρκετές επιλογές . Η ΑΘ επανήλθε μετα απο κλείσιμο του διακόπτη παροχής απο τον πίνακα .

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Χαίρετε, έχω μια ερώτηση. Έχω μια αντλία Daikin 3m και θέλω να μειώσω την κατανάλωση της. Είναι συνδεδεμένη με σώματα πάνελ και από τις ρυθμίσεις βλέπω πως δεν μπορώ να ρίξω το ΔΤ κάτω από 8 βαθμούς εκτός και αν αλλάξω τη ρύθμιση σε fan coil ή ενδοδαπεδια. Πιστεύετε πως θα υπάρξει πρόβλημα με την αντλία ή το κύκλωμα του σπιτιού (πχ επικίνδυνα ψηλές πιέσεις?). Επίσης τι ΔΤ προτείνετε να επιλέξω? Θεωρείτε πως θα υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση ή τσάμπα παιδεύομαι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις οποίες συμβουλές και απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.