Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας: κατανάλωση και άλλα συγκριτικά στοιχεία


Stiv79

Recommended Posts

Χαίρετε! Ζω στην Πάτρα, σ' ένα διαμέρισμα 25ετίας, τετάρτου, διαμπερές - ανατολή/δύση, 200 τμ, με κεντρική θέρμανη πετρελαίου, αυτονομίες και μονοσωλήνιο. Έχει 9 σώματα panel και 3 πετσετοκρεμάστρες σε μπάνια/wc.

Είναι αγορασμένο ημιτελές (εγκατάληψη απο εργολάβο), ωστόσο οι άλλοι ιδιοκτήτες είχαν ολοκληρώσει την αδειοδότηση της πολυκατοικίας στην πολεοδομία για να πάρουν ρεύμα και δεν χρειάστηκε να τρέξω ζητήματα αδειών. Το αρχείο της πολεοδομίας έχει καταστραφεί από πλημμύρα. Ολοκλήρωσα το διαμέρισμα το 2008 άρον/άρον, για να μπω μέσα, με τα όποια προβλήματα.

Το κύριο πρόβλημά μου είναι η θέρμανση. Αν και ζεσταίνομαι ικανοποιητικά με την κεντρική θέρμανση, τα κόστη είναι μεγάλα και οι ώρες λειτουργίας λίγες (17:00-22:30). Αναγκάζομαι να λειτουργώ τα σώματα επικουρικά, κατά Μ.Ο. 2-2,5 ώρες/ημέρα και στους μισούς χώρους χρησιμοποιώ τα AC. Το ετήσιο κόστος άγγιξε πέρυσι τις 3.500 € και φέτος θα είναι τουλάχιστον 3.000 € με μέτρια ποιότητα λόγω AC και εναλλαγής πηγών. Κατά τ’ άλλα, οι πετσετοκρεμάστρες είναι απλά χλιαρές, το ένα panel δεν ζεσταίνει καθόλου – ευτυχώς στο πιο ζεστό υπνοδωμάτιο. Όταν ο θερμοστάτης που είναι στην είσοδο του κοινόχρηστου χώρου κόβει στους 22 C, τα δύο πιο κρύα υπνοδωμάτια ανεβάζουν οριακά 20 C, ενώ το τελευταίο πιάνει εύκολα 24-25 C. Κακός σχεδιασμός, έλλειψη ισορροπίας;

Σκέφτηκα να βάλω αντλία θερμότητας. Δύο επαγγελματίες που ρώτησα μου πρότειναν εγκατάσταση αντλίας inverter, μεσαίων θερμοκρασιών, μονομπλόκ, 16-18 Kw.

Επειδή κάποτε υπήρξα αιώνιος Ηλ/γων, είχα ασχοληθεί επιδερμικά με τη θέρμανση, συμβουλευόμενος τότε τα βιβλία του Ευγενίδιου αλλά και το “βαρύ” των Sprenger/Recknagel. Απλά, από το 90 και μετά έχασα επαφή. Μόνο η γενική εικόνα απέμεινε πια. Με αυτά υπολόγισα πως η ισχύς των εγκατεστημένων σωμάτων είναι, για θερμοκρασία χώρου 22 C και 70/55 προσαγωγή/απαγωγή, ~ 17.680 watt. Αν επαρκούν δε οι υπάρχουσες σωλήνες διανομής, για θερμοκρασία χώρου 22 C και 55/47 προσαγωγή/απαγωγή, η ισχύς στα ίδια σώματα είναι ~ 11.250 watt.

Προφανώς για το δίκτυο αυτό η αντλία μεσαίων 16 Kw είναι υπερβολική, πόσο δε μάλλον η 18άρα. Μια αντλία υψηλών θερμοκρασιών 16 Kw μάλλον θα με κάλυπτε αλλά, κοστίζει ~ 5 χιλιάδες παραπάνω και θα πρέπει να λύσω και τις δυσλειτουργίες που ανέφερα πιο πριν.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Στέκει, για μιαν αντλία μεσαίων, η παραδοχή για θερμοκρασία χώρου 22 C, 55/47 προσαγωγή/απαγωγή ή απαιτούνται κι άλλες προσαρμογές για τον υπολογισμό ισχύος των σωμάτων; Αν βάλω, στο υπάρχον δίκτυο ως κύρια πηγή θέρμανσης, μια αντλία μεσαίων 12 Kw, μπορώ να χρησιμοποιώ επικουρικά τον λέβητα της πολυκατοικίας τις λίγες, 30-40, πολύ κρύες ημέρες και, αν ναι, με ποια συνδεσμολογία (για να μην αναμιγνύονται τα νερά της πολυκατοικίας με τα νερά του διαμερίσματος); Παρακαλώ πολύ για τη γνώμη όσων γνωρίζουν κι έχουν τη διάθεση και το χρόνο. Θα αποτελέσει για μένα μεγάλη βοήθεια ώστε να αξιολογήσω σωστά τις προτάσεις που θα πάρω από τους εδώ επαγγελματίες. Η όποια παρέμβαση θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Edited by TEDY1402
Διόρθωση
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 868
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρώτα μειώνουμε τις απώλειες και μετά βελτιστοποιούμε την θέρμανση.

Δεν εχεις αναφερει τι κελυφος εχεις (εξωτερική τοιχοποιία) το συμβατικο ή υπάρχει και εξωτερική μόνωση?
Τι κουφώματα έχεις?

Αν έχεις μεγάλες απώλειες και αντλία να βαλεις θα τα πληρωνεις τα χρηματα στο ρευμα αντι για το πετρελαιο.
 

Link to comment
Share on other sites

@TEDY1402 

1. Ο υπολογισμός των θερμίδων, που αποδίδουν τα σώματα με διάφορες θερμοκρασίες, δεν ωφελεί καθόλου στην επιλογή ΑΘ. Απαιτείται μελέτη απωλειών του σπιτιού (με τις υπάρχουσες ή με αναβαθμισμένες μονώσεις εφόσον γίνουν)

2. Η ονομαστική απόδοση μιάς ΑΘ δεν ωφελεί καθόλου στην επιλογή της. Απαιτείται η απόδοση της ΑΘ στην χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία, για την οποία θερμοκρασία έγινε και η μελέτη απωλειών. Επίσης απαιτείται να γνωρίζουμε ποιά θερμοκρασία νερού απαιτούν τα θερμαντικά σώματα (τα υπάρχοντα ή νέα) για να καλύψουν τις απώλειες. (η εύρεση μιάς ΑΘ π.χ. 16 KW που καλύπτει το σπίτι σας, δεν σημαίνει ότι όλες οι ΑΘ 16 KW είναι κατάλληλες)

3. Απαιτείται μελέτη μηχανολόγου μηχανικού, που ασχολείται με θέρμανση σπιτιών, που θα υπολογίσει παροχές νερού, σωληνώσεις, κυκλοφορητή και γενικά το δίκτυο θέρμανσης.

Ο μηχανολόγος προφανώς είναι απαραίτητος σε όλα τα ανωτέρω αλλά και σε άλλα..... (καλώδια αυτοματισμών, προγραμματισμός ΑΘ κλπ)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ αγαπητέ @immunity για την απάντηση.

Γνωρίζω λίγο-πολύ τα των μονώσεων ως προσέγγιση και κεντρική επιλογή. Δυστυχώς όμως τόσο το κόστος, όσο και η ανάγκη αυστηρής επίβλεψης ενός τέτοιου πρότζεκτ, είναι πέραν των σημερινών μου δυνατοτήτων. Λόγοι οικονομικοί αλλά και υγείας δεν μου επιτρέπουν να δεσμευτώ σε αυτή την κατεύθυνση.

Το διαμέρισμα είναι σύνηθες για την ηλικία του, με διπλά τζάμια και απλή κεραμοσκεπή.

Η κακή χρήση του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης, αφού χρησιμοποιείται απο το 1/3 των ενοίκων, αυξάνει πολύ το κόστος πετρελαίου. Αν απεμπλακώ μερικά, δηλαδή αν μειώσω από τις ~ 300 ώρες min. που τον χρησιμοποιώ τώρα σε ~ 100 max. (εύχομαι οι 100 να είναι οροφή) και απαλλαγώ από τα AC, θα έχω θέρμανση πολύ πιο ποιοτική και αρκετά πιο οικονομική από αυτήν που έχω σήμερα.

Η στόχευσή μου είναι περίπου οριστικοποιημένη. Απλά θέλω να διασφαλίσω πως ότι κάνω θα είναι λειτουργικό και χωρίς τρελά ρίσκα, με αποδεκτό κόστος έργου.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ @antloukidis δεν σου κρύβω πως ήλπιζα για την απάντησή σου και σ’ ευχαριστώ για την ταχύτητα που ανταποκρίθηκες.

Και συμφωνώ και διαφωνώ και δεν καταλαβαίνω κάποια σημεία από τις παρατηρήσεις σου, και εξηγούμαι: Καταρχήν, στη μόνωση δεν θα κάνω κάποια παρέμβαση, εξήγησα σε προηγούμενο σχόλιο τους λόγους. Δεν θα κάνω παρέμβαση ούτε στις σωληνώσεις του υπάρχοντος δικτύου αφού είναι μονοσωλήνιο, μέσα στο υπάρχον δάπεδο.

Την απόδοση της αντλίας στην χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία γιατί την χρειάζομαι; Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιώ επικουρικά τον λέβητα της πολυκατοικίας. Ακόμα και τις πιο κρύες μέρες τα ήδη υπάρχοντα σώματα των ~ 17.680 watt (παραδοχή: 22-70/55) ανταπεξέρχονται άνετα. Σε ακόμα χειρότερη περίπτωση – αν και δεν μπορώ να φανταστώ ποια μπορεί να είναι αυτή – υπάρχει η επιλογή να καταφύγω προσωρινά και στα AC.

Έχει όμως νόημα, με σώματα ~ 11.250 watt (παραδοχή: 22-55/47) να βάλω αντλία > 12 Kw; Τι μου διαφεύγει;

Θα πάω σε μηχανολόγο άλλωστε είναι πολλές και οι λεπτομέρειες. Και οι εγκαταστάτες χρειάζονται επιβλέποντα. Αλλά, πριν πάω και πριν αναλάβω οποιαδήποτε δέσμευση, θέλω να είμαι προετοιμασμένος ώστε να μπορώ να αξιολογήσω τις προτάσεις τους.

Ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος προμήθειας και (σωστής) εγκατάστασης μιάς ΑΘ είναι αρκετά μεγάλο, και δεν αποσβένεται εύκολα, ειδικά αν η ΑΘ δουλεύει περιστασιακά και όχι αποκλειστικά (όπως περιγράφεις). Εννοώ ότι στο κόστος της ΑΘ, αν κάνεις αυτά που λες, θα πρέπει να προσθέσεις και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του λέβητα και των AC, οπότε η απόσβεση πάει αρκετά πίσω.

Εκτός αυτών, η σχεδίαση του δικτύου (με ΑΘ και λέβητα) γίνεται αρκετά περίπλοκη. (η ΑΘ λειτουργεί με διαφορετική παροχή και ΔΘ από ένα λέβητα)

ΥΓ. Διορθώνω.... το κόστος συντήρησης του ΚΧ λέβητα μάλλον δεν το γλυτώνεις εύκολα! 

ΥΓ. 2 Η διαφορά κόστους μιάς σωστά επιλεγμένης ΑΘ (για αποκλειστικό σύστημα θέρμανσης) δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλη, που να δικαιολογεί αυτό που λες....

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ @antloukidis , μάλλον δεν έγινα κατανοητός.

Η πρόθεσή μου είναι να δουλεύει η αντλία συνεχώς και έως και στο 100% των δυνατοτήτων της για την κάλυψη του διαμερίσματος και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που το διαμέρισμα ζητά θέρμανση, άρα δεν θα καθυστερήσει να κάνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης η αντλία.

Η αντλία θα τοποθετηθεί σε διάταξη πρωτεύον/δευτερεύον, εκτός εάν… (βλέπε 2). Πάντως, τα 9 σώματα panel, χωρίς σωλήνες και πετσετοκρεμάστρες, είναι στα ~ 103 lt.

Το πάγιο έξοδο της ΚΧ Θέρμανσης της πολυκατοικίας δεν θα το αποφύγω ακόμα και αν κάνω μηδενική χρήση του ΚΧ Λέβητα.

Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Έχει όντως νόημα, με σώματα ~ 11.250 watt (παραδοχή: 22-55/47), να εγκαταστήσω μεσαίων θερμοκρασιών αντλία > 12 Kw; Μπορεί το υπάρχον δίκτυο αγωγών/σωμάτων να μεταφέρει στο διαμέρισμα μεγαλύτερη ισχύ από αυτή, σε περίοδο αυξημένων απωλειών, εάν αυτό απαιτηθεί; Νομίζω πως όχι. Τι μπορεί να μου διαφεύγει;

  2. Υπάρχει μια έξυπνη/οικονομική διάταξη υβριδικής σύνδεσής (;) της αντλίας, σε συνδυασμό με τον ΚΧ Λέβητα, και μόνο για τις πολύ κρύες ημέρες που δεν θα επαρκεί μόνη της και θα χρειάζονται τα σώματα πιο ζεστά νερά; Και με διαχωρισμό νερών διαμερίσματος από τα νερά της κοινόχρηστης θέρμανσης και ποια; Βέβαια, η αναλυτική περιγραφή και τα περαιτέρω θα είναι αντικείμενο του μελετητή. Εδώ δεν ψάχνω για τη λεπτομέρεια, τη γενική ιδέα ψάχνω να βρω.

Link to comment
Share on other sites

@TEDY1402

Μάλλον εγώ δεν έγινα κατανοητός

Μία τέτοια λύση που σκέφτεσαι, ίσως θεωρητικάνα είναι εφικτή.

Με αυτό που ήδη έχω γράψει στο ανωτέρω ΥΓ.2, την θεωρώ μη έξυπνη καθότι αντι- οικονομική και άρα μη εφαρμοστέα.

Αν, παρόλα αυτά, κάνεις κάτι τέτοιο, θα με ενδιέφερε κάποια πρόχειρη περιγραφή, καθώς και το όποιο οικονομικό όφελος ( αν υπάρξει τελικά).

Και για να το προχωρήσω λίγο...

Το σπίτι σου σε ποιά εξωτερική θερμοκρασία έχει απώλειες 11.250 Watt??? ( αν αυτό είναι σωστό... καθότι μονοσωλήνιο)

Σε αυτή τη θερμοκρασία τι απόδοση θα έχει η επιλεγμένη ΑΘ?

Τα σώματα που έχεις μπορούν με λίγα σχετικά χρήματα να μεγαλώσουν, χωρίς να χρειάζεται να τα πετάξεις όλα...

Όλα λοιπόν ξεκινούν από μία σωστή μελέτη απωλειών ( ίσως με κάποιες δοκιμές...)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

1. Κάνεις ότι μπορείς από μόνωση - κουφώματα - εξαερισμό με ανάκτηση

2. Βάζεις κλιματιστικά εξαιρετικής ποιότητας (αντλίες θερμότητας είναι κι αυτά και καλύπτεις και την ψύξη)

3. Μην βάλεις αντλία θερμότητας αέρα / νερού, η περίπτωση σου δεν είναι για κάτι τέτοιο. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.