Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mηχανή Stirling


traxanas

Recommended Posts

Αυστραλέζικη εταιρεία χρησιμοποιεί κινητήρες stirling για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας σε μικρές οικιακές μονάδες. Νομίζω την πατέντα τους την έδωσαν σε εγγλέζικη εταιρεία που πριν 1-2 χρόνια έκανε δοκιμαστική προώθηση τέτοιων μονάδων σε Αγγλία, Βέλγιο κτλ.

 

Stirling χρησιμοποιούν αναγκαστικά σε κινητήρες υποβρυχίων.

 

Ο κινητήρας stirling, καλός-χρυσός, αλλά δεν κάνει για εφαρμογές όπου απαιτείται σχετικά ταχεία μεταβολή στροφών. Ταριάζει σε εφαρμογές με σταθερές στροφές.

 

Κλειδί για την καλή λειτουργία του, η επιλογή του εργαζόμενου ρευστού. Το ήλιο είναι το καλύτερο από θερμοδυναμική άποψη, αλλά έχει πρόβλημα στη πράξη με τις διαρροές.

Link to comment
Share on other sites

Μία μηχανή Stirling δεν την διαλέγεις για την απόδοση της. Ο μόνος λόγος για να πας σε μηχανή Stirling είναι για να εκμεταλλευθείς μικρές θερμοκρασιακές διαφορές.

Link to comment
Share on other sites

Καλά δεν είναι και ο μόνος λόγος είναι και περιβαλλοντικά φιλικός κύκλος πχ υπάρχουν εφαρμογές με παραβολικά κάτοπτρα

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται, μικρές θερμοκρασιακες διαφορες που μπορείς να βρεις στη φύση είναι το νόημα. Τα κάτοπτρα είναι extreme edition :)

Link to comment
Share on other sites

βασικα η πρωτη μου σκεψη οταν τους ειδα ηταν αν συμφερει να παραγεις ηλεκτρισμο απο ηλιακη ενεργεια,με βαθμο αποδοσης μεγαλυτερο εκεινο των φωτοβολταικων...παντως θα συμφωνειτε πιστευω πως ειναι οι μηχανες του μελλοντος...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό.Τα ΦΒ έχουν χαμηλή απόδοση αλλά έχουν κ μηδαμινή συντήρηση. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα τους. Οι stirling αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα ΦΒ σε απόδοση, πράγμα απίθανο κατά τη γνώμη μου, η συντήρηση τους θα είναι ασύμφορή για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, δυστυχώς...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ωραίο νήμα, πως δεν το είχα δει τόσον καιρό;

 

Το πρόβλημα με τις stirling είναι το μεγάλο κόστος κατασκευής ανά μονάδα ισχύος, καθώς και ο πολύ μικρός λόγος αποδιδόμενης ισχύος προς το βάρος της κατασκευής (Hp/kg). Επίσης έχουν σημαντική υστέρηση στην απόκριση σε μεταβολές του φορτίου.

 

Όταν βλέπουμε τα χαρακτηριστικά των "ηλιακών" μηχανών stirling, φαίνεται ότι είναι πιο αποδοτικές από τα φωτοβολταϊκά. Αυτό συμβαίνει επειδή συγκρίνουμε τις μέγιστες αποδόσεις (και μάλιστα ενίοτε συγκρίνεται ο θερμοδυναμικός βαθμός απόδοσης με την απόδοση ισχύος των φωτοβολταϊκών). Όμως τα φωτοβολταϊκά παράγουν ρεύμα από το πρώτο φωτόνιο που πέφτει σε στοιχείο, ενώ οι stirling απαιτούν μία ελάχιστη ροή ενέργειας για να εκκινήσουν. Παράλληλα οι stirling επιτυγχάνουν τον μέγιστο συντελεστής (θερμοδυναμικής) απόδοσης για την μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας που επιτυγχάνεται όταν υπάρχει και η μέγιστη ηλιοφάνεια.

Συγκρίνοντας λοιπόν την απόδοση των δύο συστημάτων σε όρους παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα επιφανείας και με βάση την "τυπική" ημερήσια καμπύλη της έντασης της ακτινοβολίας, τα νούμερα δεν είναι και τόσο δελεαστικά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.