Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098-Ν. 4495/17] Αυθαίρετη επέκταση διαμερίσματος επί τμήματος φωταγωγού


Recommended Posts

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

Σε πενταόροφη πολυκατοικία του 1987, στα σχέδια υπάρχει φωταγωγός που συνορεύει με το δίπλα οικόπεδο. Στην σύσταση αναφέρεται ως εξώστης. Στην πραγματικότητα έχει κλειστεί και έχει γίνει επέκταση της ιδιοκτησίας. Η επέκταση έγινε με το πέρας της κατασκευής. 

Πως αντιμετωπίζεται; 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα αρκεστείς μόνο στην περιγραφή της σύστασης, αλλά θα πρέπει να παραλάβεις από το αρχείο της συμβολαιογράφου και την κάτοψη της σύστασης. Επιπλέον για να έχουμε εικόνα του ερωτήματος να ανεβάσεις κάτοψη με διαγράμμιση της υφιστάμενης κατάστασης και σε ξεχωριστό layer αυτή, βάσει Ο.Α και βάσει Π.Σ.Ο.Ι.

Με βάση τα πρώτα που λες δεν βγαίνει άκρη, καθώς δεν τεκμαίρεται ο λόγος που στη σύσταση αναγράφηκε εξώστης. Πρέπει να διερευνήσεις τι μπορεί να έχει συμβεί.

Link to comment
Share on other sites

Ο φωταγωγός ήταν βατός και εξαρχής στην κατασκευή έφτιαξαν μπαλκονόπορτα αντί για παράθυρο. Η κάτοψη είναι ίδια για τους τρεις πρώτους ορόφους (ο δεύτερος και ο τρίτος έχουν παράθυρο εκεί που ο πρώτος έχει μπαλκονόπορτα). Οπότε εξαρχής το χρησιμοποιούσαν ως "εξώστη"(αν και μάλλον θα χαρακτηριζόταν ημιυπαίθριος) με την περίφραξη στο όριο του οικοπέδου να είναι στο 1,30. 

Το κόκκινο περίγραμμα είναι το κομμάτι στο οποίο έχει γίνει η επέκταση.

q.pdf

Link to comment
Share on other sites

Φωταγωγός και βατός δεν γίνεται. Αν υπήρχε εξ αρχής πρόβλεψη για δάπεδο, τότε στη στάθμη αυτή δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί φωταγωγός. Γενικώς, τα λες κάπως μπερδεμένα. 

Link to comment
Share on other sites

Οφείλεις να το αντιμετωπίσεις ως Υπέρβαση Δόμησης (αύξηση της επιφάνειας της ΟΙ με την επέκταση αυτής) σε "κοινόχρηστο χώρο", με ό,τι αυτό συνεπάγεται.....

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Πρόκειται για φωταγωγό πολυκατοικίας του '73. Σας επισυνάπτω μια φωτογραφία από την κάτοψη της άδειας, και μία από την πραγματικότητα. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το παράθυρο της κουζίνας που έχει ποδιά 1.10 (για να βοηθήσω λίγο στο τι βλέπουμε). 

Ο φωταγωγός έχει επεκταθεί, καθώς ο τοίχος της μεσοτοιχίας δεν υπάρχει. Αλλά έχει και κλειστό σημείο (όπως και στην άδεια), στο οποίο έχει δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος-επέκταση στα χαμηλά ντουλάπια της κουζίνας, με μέγιστο ύψος 0,90μ. 

Δυστυχώς, φωτογραφία από τα ντουλάπια δεν έχω. 

Περνάει σαν αυθαιρεσία ως επέκταση φωταγωγού; Ή μήπως με "σώζει" η ντουλάπα που φαίνεται στην άδεια; 

Ευχαριστώ.

20230929_181904.jpg

Scan - 2023-10-01 23_03_54.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν έχω καταλάβει σωστά, βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου, η κουζίνα του διαμερίσματος είχε (και έχει) παράθυρο προς φωταγωγό διαστάσεων 0,70*0,70. Ο απέναντι χώρος με την ονομασία hall ανήκει στο ίδιο διαμέρισμα ή σε διαφορετικό; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.