Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχωρούνται σε ιδιώτες (μέσω των δήμων) οι παραλίες


gio

Recommended Posts

Δεν ξερω που να το εβαζα το θεμα. (σε περιπτωση που δεν εκανα σωστα ας τοποθετηθει στο καταλληλο μερος)

Παραχωρούνται σε ιδιώτες ( μέσω των δήμων) οι παραλίες όλης της χώρας.

Το δικαίωμα της απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, παραχωρείται στους Δήμους όπου βρίσκονται, με απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα. Η παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους, όπως για παράδειγμα εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, καντινών και ισχύει έως τις 31/12/2012.

Το αντάλλαγμα για την παραχώρηση είναι να καταβάλλεται στο Δημόσιο το 20% των εσόδων από τις δραστηριότητες του Δήμου όπως και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων στους οποίους παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης. Απαγορεύνται επεμβάσεις που αλλοιώνουν το Περιβάλλον

 

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή η τοποθέτηση κατασκευής που συνδέεται σταθερά με το έδαφος, καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κλπ.

 

Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στις υποχρεώσεις τους εντάσσεται και η χρήση υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.

 

Οι Ο.Τ.Α. τέλος, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κλπ) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπου αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβούν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

 

Πηγή:http://www.ert.gr

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να δώσεις ακριβές λινκ ? (Δηλαδή να σε βγάζει στο άρθρο/ανακοίνωση και όχι στο γενικό site)

 

 

@gio: Μάλλον στο "Κουβέντα"...

 

@erling: από ότι φένεται... και ο δήμος δηλαδή θα νοικιάζει με την σειρά του τον χώρο στον ιδιώτη που έχει την καντίνα και τα θαλάσια μέσα αναψυχής κοκ?

Link to comment
Share on other sites

Απορία: Οι παραλίες που νοικιάζονταν τόσα χρόνια σε διαφόρους ιδιώτες, νοικιάζονταν παράνομα?

Οχι, το ίδιο γινόταν ακριβώς. Απλά προφανώς έληξε η χρονική περίοδος της προηγούμενης παραχώρησης, και βγήκε νέα απόφαση που την παρατείνει χρονικά. Εκεί να δείς ξύλο στις δημοπρασίες για τις καντίνες, όπως και "διαβουλεύσεις" και "ευρηματικότητα" εκ μέρους των ενοικιαστών στο τι συνιστά προσωρινή κατασκευή και τι εναρμονίζεται με το περιβάλλον και τι όχι...

 

edit : το όχι αφορά το τυπικό/διαδικαστικό της υπόθεσης, τώρα για το ουσιαστικό, είναι άλλη κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

όπως ακριβώς τα λέει ο paktomenos! τα πράγματα μάλιστα είναι πολύ πιο απλά για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εκμεταλευτούν αιγιαλό, μιας και για την απλή χρήση του, π.χ. ανάπτυξη ομπρελών και καθισμάτων, το μόνο που απαιτείται είναι μία απλή άδεια απο τον οτα. το αντίτιμο ορίζεται με απόφαση του Δήμου ανα τ.μ. και το 20% των εσόδων του αποδίδεται στην κτηματική. ελάτε μια βόλτα στην πιερία να δείτε το ατελείωτο beach bar κατά μήκος της ακτής που ιδρύεται κάθε χρόνο με τις ευλογίες της πολιτείας.. και μήν κάνετε το λάθος να απλώσετε πετσέτα κάπου στο ενδιάμεσο (άν βρέιτε!) θα σας περάσουν για μαντζήριδες - το μπανάκι πλέον πρέπει να το πληρώνεις.

Link to comment
Share on other sites

myri, το 20% αποδίδεται απο τις εισπράξεις που κάνει ο οτα απο τους επιχειρηματίες. π.χ. άν κάποιος πληρώσει 3000 ευρώ στον δήμο για να κάνει χρήση 150τ.μ. αιγιαλού, ο δήμος πρέπει να αποδώσει στην κτηματική 600 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.