Ramaya Δημοσιεύτηκε February 18, 2026 at 08:54 πμ Δημοσιεύτηκε February 18, 2026 at 08:54 πμ Είμαι νέος συνάδελφος και εξετάζω το ενδεχόμενο να αναλάβω μια άδεια μικρής κλίμακας για συντήρηση όψεων με χρήση ικριωμάτων και έχω μερικές απορίες: Μπορώ να διαχωρίσω την έκδοση της άδειας από την ανάθεση της επίβλεψης των εργασιών; Το ρωτάω αυτό για δύο λόγους: α) Αν δεν προχωρήσουν οι εργασίες άμεσα και ο πελάτης επιλέξει άλλο μηχανικό για την εκτέλεση του έργου. β) Αν εγώ δεν συμφωνώ με την επιλογή του αναδόχου/εργολάβου ή του ιδιοκτήτη για την εγκατάσταση των ικριωμάτων, επειδή δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και, επομένως, δεν είμαι διατεθειμένος να εγκρίνω την εγκατάσταση. Πέρα από την ασφάλεια αστικής ευθύνης μηχανικού, υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να διασφαλίσω τη θέση μου σε περίπτωση ατυχήματος ή προβλήματος; Είμαι εγώ υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης των ικριωμάτων και πρέπει να συντάξω σχέδιο για αυτά ως μέρος της άδειας; Μου φαίνεται αρκετά μεγάλο το ρίσκο για μια αμοιβή της τάξεως των 500 ευρώ. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη γνώμη πιο έμπειρων συναδέλφων.
ppanag Δημοσιεύτηκε February 18, 2026 at 10:59 πμ Δημοσιεύτηκε February 18, 2026 at 10:59 πμ 1. Ναί, μπορείς να ζητήσεις να αναλάβει άλλος μηχανικός (αρμόδιας ειδικότητας) την επίβλεψη, αλλά θα πρέπει να τον συμπεριλάβεις στην ομάδα της άδειας, διαφορετικά να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη ότι για να αναλάβεις την επίβλεψη απαιτούνται ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ προκαταβολικά τα εξής: α) ΑΜΟΙΒΗ (βλέπω από τον κείμενό σου και έναν απλό μαθηματικό υπολογισμό, ότι σου ζητάνε να αναλάβεις την επίβλεψη χωρίς καθόλου αμοιβή), β) Υπεύθυνη δήλωση αναδόχου, ότι φέρει πλήρη ευθύνη για την εγκατάσταση, στατική επάρκεια και ασφάλεια των ικριωμάτων, γ) Πιστοποιήσεις ικριωμάτων και δ) Σχέδιο συναρμολόγησης από την εταιρεία ικριωμάτων Η δική σου δουλειά, αν αναλάβεις την επίβλεψη, είναι να ελέγξεις ότι ικανοποιούνται τα ανωτέρω, διαφορετικά υποβάλεις παραίτηση στην αρμόδια ΥΔΟΜ την ίδια μέρα που διαπιστώνεις την παράβαση ή την ημέρα που διαπιστώνεις ότι ξεκίνησαν εργασίες χωρίς να σε ενημερώσουν. Το τελευταίο που γράφω δεν είναι συμβουλή ή προτροπή. Είναι άλλη μια από τις υποχρεώσεις σου, ως επιβλέποντας. 2) Τα ανωτέρω και να διαβάσεις τα Π.Δ. 778/1980, Π.Δ. 1073/1981, Ν. 1396/1983 και Π.Δ. 305/1996, που εξηγούν τις υποχρεώσεις του επιβλέποντα και τη προσέχουμε για την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς επίσης στα downloads θα βρεις και ΣΑΥ ΦΑΥ ικριωμάτων που αναφέρει αναλυτικά τις προδιαγραφές τους μέχρι και τα πρότυπα ΕΛΟΤ 1165 & EN 12811.01. Επίσης απαιτείται τήρηση ημερολογίου με γραπτές παρατηρήσεις και παρουσιολόγιο (αυτό αφορά την εργάνη), ώστε να αποδυκνείεται και γραπτά ότι καλύφθηκαν οι υποχρεώσεις σου. 3) Όχι, αυτό κανονικά είναι υποχρέωση του ανάδοχου. Συμπέρασμα για το "Μου φαίνεται αρκετά μεγάλο το ρίσκο για μια αμοιβή...": Ναι. Και το λες απολύτως σωστά. Τα ικριώματα είναι: από τις πιο επικίνδυνες εργασίες με υψηλό ρίσκο σοβαρού ατυχήματος με τεράστια ποινική και αστική ευθύνη Έκανα την ίδια ερώτηση σε έμπειρο μηχανικό πριν 25 χρόνια και θα ήθελα να μοιραστώ την απάντησή του μαζί σας, γιατί τη θυμάμαι ακόμα: "Μα τι λες; Να αναλάβεις την ευθύνη της επίβλεψης ΜΟΝΟ για ικριώματα; ... Αυτή είναι μια ευθύνη που αναλαμβάνουμε αναγκαστικά στο συνολικό πακέτο, όταν αναλαμβάνουμε επίβλεψη μιας ολόκληρης πολυκατοικίας, όπου εκεί υπάρχει και η ανάλογη αμοιβή!!!" Το ποιά είναι η αμοιβή που αρμόζει, το βρίσκει ο καθένας μόνος του, ανάλογα με το τι έχει να προσφέρει. Το δύσκολο όταν είσαι νέος, είναι να αντιληφθείς τι είναι αυτό που προσφέρεις και πόσο αξίζει, αλλά κι αυτό θα το βρεις με τον καιρό αν φροντίζεις να αξιολογείς τακτικά τη δουλειά σου. Το θετικό είναι ότι έχεις όρεξη για αναζήτηση! Συνεπώς θα σου πρότεινα να αναλάβεις την έκδοση της άδειας, αλλά όχι της επίβλεψης. 1
Ramaya Δημοσιεύτηκε February 18, 2026 at 11:50 πμ Δημοσιεύτηκε February 18, 2026 at 11:50 πμ On 2/18/2026 at 12:59 PM, ppanag said: Έκανα την ίδια ερώτηση σε έμπειρο μηχανικό πριν 25 χρόνια και θα ήθελα να μοιραστώ την απάντησή του μαζί σας, γιατί τη θυμάμαι ακόμα: "Μα τι λες; Να αναλάβεις την ευθύνη της επίβλεψης ΜΟΝΟ για ικριώματα; ... Αυτή είναι μια ευθύνη που αναλαμβάνουμε αναγκαστικά στο συνολικό πακέτο, όταν αναλαμβάνουμε επίβλεψη μιας ολόκληρης πολυκατοικίας, όπου εκεί υπάρχει και η ανάλογη αμοιβή!!!" Το ποιά είναι η αμοιβή που αρμόζει, το βρίσκει ο καθένας μόνος του, ανάλογα με το τι έχει να προσφέρει. Το δύσκολο όταν είσαι νέος, είναι να αντιληφθείς τι είναι αυτό που προσφέρεις και πόσο αξίζει, αλλά κι αυτό θα το βρεις με τον καιρό αν φροντίζεις να αξιολογείς τακτικά τη δουλειά σου. Το θετικό είναι ότι έχεις όρεξη για αναζήτηση! Συνεπώς θα σου πρότεινα να αναλάβεις την έκδοση της άδειας, αλλά όχι της επίβλεψης. Χίλια ευχαριστώ για την καθοδήγηση. Μια απορία έχω ως προς την έκδοση της άδειας χωρίς την επίβλεψης, μιας και πάνω από όλα θέλω να πάρω την εμπειρία σωστά. Πως καταθέτω τα ΣΑΥ και ΦΑΥ χωρίς να ορίσω επιβλέποντα κατά την κατάθεση της άδειας;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα