Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενδοδαπέδια ηλεκτρική εγκατάσταση


Recommended Posts

...

εννοείς ασθενή με ισχυρά γιατί π.χ. δυο utp αν έχουν παράλληλη όδευση δεν υπάρχει πρόβλημα.

...

... οδεύσεις με ανοιχτες καμπυλες και σχέδια ...

Ναι αυτό εννοώ φυσικά και νομίζω το γράφω.

 

Ο χρόνος που έχασες για την μελέτη είμαι σίγουρος ότι σε αποζημίωσε στο δεκαπλάσιο στην εφαρμογή και στην ποιότητα κατασκευής..

 

(για να πρέπει να κάνεις ανοιχτές καμπύλες στις να υποθέσω ότι το δίκτυο σου είχε οπτικές ίνες ή πρόβλεψη για αυτές)

 

υ.γ.

Και μια γενική άποψη για τον πελάτη σου. Αφού αν κατάλαβα καλά είναι επαγγελματικός χώρος και επιφάνεια 500 τμ θα άξιζε να δει την λύση το δάπεδο να είναι το υπερυψωμένο αφαιρούμενο. Πιθανά δεν θα χρειαζόσουν τις οδεύσεως και στο ταβάνι. Τεχνική ξηράς δόμησης φυσικά.

Στοιχίζει κάτι παραπάνω μεν αλλά είναι μια μεγάλη λύση αν το αντέχει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι αυτό εννοώ φυσικά και νομίζω το γράφω.

 

(για να πρέπει να κάνεις ανοιχτές καμπύλες στις να υποθέσω ότι το δίκτυο σου είχε οπτικές ίνες ή πρόβλεψη για αυτές)

 

Mε duraflex 13.5mm και ανοιχτές καμπύλες περνάς στο μέλλον ότι θες, μέχρι και 2.5 NΥM

 

... την λύση το δάπεδο να είναι το υπερυψωμένο αφαιρούμενο.

Τι εννοείς; Πλακάκι θα μπει από πάνω....

 

Τεχνική ξηράς δόμησης φυσικά.

 

Οι τοίχοι είναι ήδη διαμορφωμένοι... Οι οδεύσεις θα βγουν σε τοίχο κατευθείαν...

 

Μη γράφετε με greeklish. Δείτε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, miltos

Link to comment
Share on other sites

Η ενδοδαπεδιες εγκαταστασεις νομιζω οτι θάναι και οι μελλοντικες μορφες ηλεκτρικων εγκαταστασεων,οι οποιες προσωπικη μου γνωμη παρουσιαζουν και τα περισσοτερα πλεονεκτηματα,αρκει οπως αναφερουν και οι περισσοτεροι φιλοι να γινονται πανω σε πραγματικες μελετες και μπορω να πω οτι η αγορα παρουσιαζει αξιολογα υλικα και απο αποψη στεγανοτητος ,ανθεκτικοτητας,αν και ακομη απουσιαζει σε μεγαλο βαθμο η τυποποιηση υλικων στος ειδος αυτο της εγκαταστασης,εγω παντως την εφαρμοζω ή την προτεινω κατα προταιρεοτητα σε πελατες ή μηχανικους συνεργατες και μπορω να πω τεινει μεγαλης αποδοχης ΥΓ Ασε που δεν κινδυνευεις στην οικοδομη να σε περασουν για σοφατζη ή κατεδαφιστη

 

Χρωστα παντου ,φυγε γι αλλου,μ'αρεσει η μπουγατσα αλλα και η μπουνατσα,πειραζζζζζζζζζ???????

Link to comment
Share on other sites

Ενδοδαπέδια καλωδίωση την προτιμώ και την εφαρμόζω κατά κόρον ... βεβαίως με ακριβή αποτύπωση των διαδρομών επί δαπέδου ... σαφώς καλύτερη τεχνική από το να κυνηγώ τον ηλεκτρολόγο που κοντεύει να γκρεμίσει το μισό σπίτι ...

Link to comment
Share on other sites

εγω αποφευγω τα ισχυρα στο δαπεδο... φαντασου ο πιτσιρικας που του λεει ο γυψοσανιδας να παει να κανει χωρισμα τοιχου, να βαρεσει καμια 3 - 4 βιδα κατω...

Link to comment
Share on other sites

...

του λεει ο γυψοσανιδας ...

Ο επαγγελματίας γυψοσαιδάς οφείλει πριν καρφώσει οπουδήποτε να προσέξει, ερευνήσει, ρωτήσει.

Φαντάσου στο δάπεδο να τρυπήσει τον σωλήνα καλοριφέρ αν είναι τόσο αλμπάνης.

 

Αλλα σκέψου κι εσύ τον απλό κάτοικο του σπιτιού, το νεαρό παιδί του που πάει να κρεμάσει ένα κάδρο στην τοίχο και πέφτει πάνω σε καλώδιο.

 

Το θέμα όμως δεν είναι έτσι απλοϊκό αλλα πιο σύνθετο.

 

Σε πιο σύνθετα έργα με αρκετές απαιτήσεις σε παροχές αν δεν γίνει ουσιαστική μελέτη εφαμογής η ποσοτητα απο καλωδια που βάζουν οι ηλεκτρολόγοι για να μη ξεμείνουν από παροχές θα καταλήγει να έχουν αγνωστους πονοκεφάλους οι εργαζόμενοι εκεί από τα μαγνητικά πεδία στην τελική.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί

 

Απουσίασα λίγο καιρό (και ίσως απουσιάσω ξανά) αλλά είδα το θέμα και είπα να απαντήσω.

 

Επί της ουσίας και χωρίς πολλά λόγια.

 

Όδευση από το έδαφος είναι καθ όλα επιθυμητή. Οι ελάχιστες (άρα και οικονομικές) απαιτήσεις μιας καλής εγκατάστασης είναι :

 

α. Εγκατάσταση εύκαμπτων σωλήνων SIBI (σκληρό πλαστικό), (όσο το δυνατόν πιο ευθείες) οι οποίες εγκαθιστόνται πάνω στην πλάκα με ελαφρά χαντρωση αυτής (όχι πάντα) και δεμένες με τσέρκι.

 

β. Καλώδια ισχυρών ΝΥΥ για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από τυχόν νερά, υγρασίες κλπ που μπορεί να συφονιστούν εντός της σωλήνας.

 

γ) σε ύψος περί τα 40-50 cm από το δάπεδο τοποθετούμε στους τοίχους κουτί διακλάδωσης όπου καταλήγουν τα/το καλώδια/ο με τους σωλήνες και αρχίζει η εγκατάσταση επι τοίχου (ρευματοδότες, φωτισμός κλπ).

 

δ) Δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πιο ασφαλείς από τις επίτοιχες όπου κάδρα, ράφια, βιβλιοθήκες, καρφώματα, ντουλάπες και κάθε λογής εργασία μπορεί να πετύχει κάποιον αγωγό που τρέχει ήδη στον τοίχο.

 

Απαιτείτε σωστή χάραξη επι του πατώματος και σχέδιο όδευσης. Σε ότι αφορά τα ασθενή ρεύματα η απόσταση τους απο τα ισχυρά μπορεί να είναι και μικρότερη των 15cm. Στη πράξη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για απλή τηλεφωνία μπρεί κανείς να χρησιμοποιήσει καλώδια PET (ανθυγρά) αν και το θεωρώ υπερβολή. Για data, UTP Cat 5e, για συναγερμούς επικασιτερομένα με μόνωση PVC.

Link to comment
Share on other sites

Οχι, σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδοδαπέδια θέρμανση, υδραυλικές σωληνώσεις κλπ, συνήθως χαντρώνουμε την πλάκα (ελαφρώς) με τη σύμφωνη γνώμη του πολ. μηχανικού, έτσι ώστε η σωληνώσεις μας να "βυθίζονται" ελαφρώς (και τοπικά στο σημείο εκείνο) μέσα στη πλάκα ώστε απο πάνω να περάσουν οι υδραυλικές σωληνώσεις.

 

Η βύθιση αυτή είναι περίπου κατά το ήμιση της διαμέτρου της σωλήνας μας. Δηλ. ένα ημικύκλιο περίπου. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί χάραξη επι σχεδίου ή επι τόπου του έργου ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή όδευση με τα λίγότερα τέτοια σημεία.

 

Για ισχυρά ρεύματα οι σωλήνες είναι συνήθως Φ13.5 ή 16 (μαχ). Για ασθενή Φ11 (ή Φ11.5) αναλόγως τυποποίησης. Αν και το Φ11 είναι μάλλον μικρό αλλά μερικοί το βάζουν. Καλύτερα Φ13.5

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.