Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟ Ν.4178


angel30

Recommended Posts

Έχω ένα ακίνητο 1/2 εξ' αδιαιρέτου με τη μητέρα μου, πρώτης και κύριας κατοικίας αυθαίρετης, τακτοποιημένης με τον νόμο 4178 για 40 χρόνια. Αρχικά επειδή ήταν από κληρονομιά ήταν 1/4 εξ' αδιαιρέτου μαζί με άλλα 2 άτομα, αγοράσαμε τα μερίδια τους μέσω προσυμφώνου, πληρώσαμε εγώ και η μητέρα μου εξ' ολοκλήρου την τακτοποίηση αυθαιρέτου η οποία ξεκίνησε με τον 4014 και ολοκληρώθηκε με τον 4178. Έτσι το 2014 συντάχθηκε οριστικό συμβόλαιο κατά το οποίο το ακίνητο είναι 1/2 εξ' αδιαιρέτου σε εμένα και τη μητέρα μου. Τώρα προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε δικαιολογητικά για γονική παροχή από τη μητέρα μου σε εμένα. Οπότε έχω στα χέρια μου από 4178 τοπογραφικό με συντεταγμένες, κατόψεις, τομές και ίσως και κάποια πρόσοψη. Έχω άγνοια, τι χρειάζεται από τον μηχανικό πέρα από την έκδοση της εκ νέου βεβαίωσης περαίωσης? Έχω ακούσει για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τι ισχύει? Πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία? Γιατί θέλω μέσα σε 10 μέρες να έχει ολοκληρωθεί αυτό το θέμα. Τι δικαιολογητικά χρειάζονται και πόσο μπορεί να κοστίσει? Θα μπορούσε κάποιος αρμόδιος να με κατατοπίσει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by angel30
Link to comment
Share on other sites

γειά σας, καταρχήν θα έπρεπε να καλέσετε στον μηχανικό που σας είχε κάνει την τακτοποίηση με τον ν. 4178/13. Ισως να αξίζει να μεταφερθεί η τακτοποίηση στον ν. 4495/17 γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η τακτοποίηση των χώρων που έχετε κάνει με τον ν.4178/13 για 40 χρόνια γίνεται για πάντα.

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, Arche said:

γειά σας, καταρχήν θα έπρεπε να καλέσετε στον μηχανικό που σας είχε κάνει την τακτοποίηση με τον ν. 4178/13. Ισως να αξίζει να μεταφερθεί η τακτοποίηση στον ν. 4495/17 γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η τακτοποίηση των χώρων που έχετε κάνει με τον ν.4178/13 για 40 χρόνια γίνεται για πάντα.

Χίλια ευχαριστώ. Ευχάριστο νέο αυτό!!! Ο μηχανικός εκείνος δεν είναι διαθέσιμος πια, οπότε δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο πλέον, μπορείτε να με κατατοπίσετε λίγο περισσότερο ως προς το πόσο χρονοβόρο είναι και τι δικαιολογητικά μπορεί να χρειαστούν? Για παράδειγμα μπορεί να χρειάζονται νέα σχέδια? Να σημειωθεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τους ήδη τακτοποιημένους χώρους, δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε επιπλέον παράβαση....

Link to comment
Share on other sites

θα πρέπει να μελετηθεί ο φάκελος του προηγούμενου μηχανικού, καταρχήν ευελπιστούμε ότι ο μηχανικός σας να έχει ανεβάσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από το σύστημα για την δήλωση σας και να μην υπάρχουν ελλείψεις, σε αυτό το σημείο ο νέος μηχανικός που αναλαμβάνει μαζί με τον συμβολαιογράφο τρέχουν τα έγγραφα γιατί τα σχέδια που λέτε ότι έχετε θα πρέπει να έχουν και υπευθηνη δήλωση και υπογραφή και σφραγίδα μηχανικού για να τα δεχτεί ο συμβολαιογράφος για την εργασία που θέλετε να κάνετε.
Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα, αν δεν κολλάει για οικονομικούς  λόγους και σε περιπτώσεις που οι μηχανικοί δεν τρέχουν για να φτιάξουν την δουλειά τους γρήγορα για διάφορους λόγους που δεν πρέπει να εξεταστούν τώρα, η διαδικασία είναι απλή θα πρέπει να αναθέσετε σε μηχανικό να βρει τα χαρτιά που χρειάζεστε. Αν δεν έχετε το 5σέλιδο της δήλωσης και τον αριθμό του ακινήτου στο πληροφοριακό σύστημα ΤΕΕ τα πράγματα τότε γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα. 

Link to comment
Share on other sites

Θυμάμαι ότι μας είχε πει ότι έχουν ανέβει γιατί η παλιά βεβαίωση περαίωσης είναι τυπωμένη από το ΤΕΕ. Ναι έχουμε και το 5σέλιδο της δήλωσης. Οπότε ευελπιστούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ, θα το κοιτάξω.

Link to comment
Share on other sites

ωραία οπότε φαίνεται πως θεωρητικά δεν έχεις πρόβλημα. Θα απευθυνθείς σε ένα νέο μηχανικό και αυτός με τα δικαιολογητικά που ήδη έχεις θα δει πως μπορεί να φτιάξει την εργασία σου. 

Link to comment
Share on other sites

Το εύχομαι ολόψυχα!!! Υπάρχει κάποια εγκύκλιος που αναμένεται να βγει τώρα τον Ιούλιο για τα δικαιολογητικά ως προς τις μεταβιβάσεις? 

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει κάτι, του μηχανικού του ζητάνε την βεβαίωση και ανάλογα τα αυθαίρετα ο συμβολαιογράφος μπορεί να του ζητήσει και κάποιες κατόψεις. 

Η ΗΤΚ (ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτιριου) είναι προς το παρόν υπό προυποθέσεις από την γονική παροχή, τελείως διαφορετική εργασία, προς το παρόν μην σε απασχολήσει θα μπορούσες να δεις βεβαια ότι εφοσον προκειται το επομενο διμηνο να κανετε την γονική παροχή ο μηχανικός που θα σας δώσει την βεβαίωση.. να κάνετε την γονική παροχή προς το παρόν δεν θα ζητήσει να συμπληρωθεί και η ηλεκτρονική ταυτότητα για να κανετε την γονική παροχή. 

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

δύσκολο το βλέπω να γίνει σε 10 μέρες κάτι, μπορεί απο πλευράς μηχανικού να μπορέσετε να συγκεντρώσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά θα χρειαστείτε βεβαίωση ΤΑΠ (ο δήμος Αθηναίων έχω ακούσει ότι κάνει 1 μήνα να τη βγάλει) , πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ (αν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο βγαίνει ηλεκτρονικά και είναι σύντομο), φορολογική και ασφαλιστικη ενημερότητα του γονέα και διάφορα άλλα χαρτιά που θα σας ενημερώσει ο συμβολαιογράφος. Γενικά επειδή έχει αλλάξει και απο πλευράς συμ/φων η νομοθεσία πρόσφατα υπάρχει μια δυσκολία στη σύνταξη συμβολαίων. Θα μιλησετε με μηχανικό και συμβολαιογράφο για να σας καθοδηγήσουν και οπλιστείτε με υπομονή

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.