Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκευή τοιχοποιίας πλήρωσης που έχει διαχωριστεί απο τα υποστυλώματα


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι σε αποψία μου σε σεισμόπληκτο επαγγελματικό κτήριο (κατασκευή περ. 1975) είδα περιπτώσεις διαχωρισμού τοιχοποιίας πλήρωσης (πάχος περίπου 20cm, ύψος 4 μέτρα) απο τα υποστυλώματα εκατέρωθεν της.

Πρόκειται για διαμπερείς κατακόρυφες ρηγματώσεις εύρους 3mm περίπου. Με λίγη ευκολία διακρίνεται το εξωτερικό περιβάλλον σε μερικά σημεία. Δεν είδα ρωγμές διατμητικού τύπου.

Δεν υφίσταται κίνδυνος ανατροπής. Απλώς αποκόλλησης.

Ποιά είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος επισκευής σε αυτήν την περίπτωση ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση τοιχοποιίας-υποστυλωμάτων αλλά να αρθεί και ο κίνδυνος ανατροπής; Υπάρχει άνετη πρόσβαση εκατέρωθεν της τοιχοποίας.

 

 

 

Edited by trellovoskos
Link to comment
Share on other sites

Μια πρόχειρη σκέψη (για την ανατροπή) είναι, συγκράτηση με λάμες στερεωμένες στις δύο παρειές της δοκού. Συμπληρωματικά (αλλά δεν ξέρω αν δουλέψει), έγχυση διογκούμενου υλικού στους αρμούς.

Αποκατάσταση σύνδεσης, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιτευχθεί

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν η τοιχοποιία έχει δυσμενή επίδραση στον φ.ο. πρέπει να γεμίσει το ρήγμα με ελαστικά υλικά. Αν έχει ευμενή επίδραση πρέπει να -προσπαθήσουμε- να επιτευχθεί σφήνωμα και ακαμψία. Πρώτα απ'όλα επειδή ο τοίχος έχει και μεγάλο ύψος πρέπει να διερευνηθεί αν και πόσα σενάζ έχει καθύψος και να γίνει τομή για να φανεί αν έχει καλό σφήνωμα στην υπερκείμενη δοκό. Στην περίπτωση που προσπαθούμε να πετύχουμε σφήνωμα-ακαμψία πρέπει να σπάσουμε τούβλα, να κάνουμε υδροβολή, να γεμίσουμε-εγχύσουμε ρητινούχο τσιμεντοκονίαμα χαμηλής συρρίκνωσης, και να επανεπιχρίσουμε με κοτετσόσυρμα βλητρωμένο στους αρμούς της τοιχοποιίας και καρφωμένο με ατσαλόκαρφα στον φ.ο. Συνεπικουρικά μπορούν να μπουν γωνιές L ή επίπεδα ελάσματα ανάμεσα στον φ.ο. και τον τοίχο αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να επιτύχουμε σύνδεση.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντήσεις σας.

Πρόκειται για τοιχοποία μεγάλου μήκους (περι τα 5 μέτρα) και στο φ.ο. δεν έχει ευμενή επίδραση γιατί υπάρχει φεγγίτης ύψους 1 μέτρου στο ανώτερο τμήμα της (θέσει κοντά υποστύλωματα εκατέρωθεν αλλά δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο κτήριο).

Σενάζ δεν ξέρω αν υπάρχει και σε τι ύψος.

Ανησυχώ μήπως με σφήνωμα και επίχρισμα ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα. Αλλωστε, πόσο καλό σφήνωμα να κάνεις σε τάτοιο τοίχο; Και το σφήνωμα θα είναι με αφρό ή με τουβλο;

Μήπως με σφήνωμα και κατακόρυφες λάμες εξωτερικά-εσωτερικά (πχ σε αποστάσεις ανά 2m εν είδει  διαζώματος) να μπορούσε σε συγκρατηθεί η κάμψη του τοίχου εκτός επιπέδου και άρα να μην υπήρχε κίνδυνος αποκόλλησης;

 

Link to comment
Share on other sites

Αν δημιουργεί δυσμενή επίδραση στον φ.ο. θα  γέμιζα τις ρωγμές με ελαστομερές υλικό. Για το σενάζ και τον έλεγχο του σφηνώματος της υφιστάμενης τοιχοποιίας που ανέφερα προηγουμένως, αναφερόμουν στο σφήνωμα κάτω από το δοκάρι. Αν δεν διερευνηθούν αυτά δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για την εκτός επιπέδου κάμψη. Σε αντοχή εκτός επιπέδου συνεισφέρουν και τα ινοπλέγματα ανόργανης μήτρας.  Κάποιες εταιρείες έχουν έτοιμα συστήματα ολοκληρωμένα. Κατά τ'άλλα αν αποφασιστεί η αγκύρωση στον φ.ο. προφανώς όπως προείπαμε μπορεί να γίνει με επίπεδα ή γωνιακά ελάσματα.

Edited by pirsogiannis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν αποκλείεται. Συχνά είναι και η ορθότερη τεχνικά μέθοδος. Απλά μπορεί μην συμφέρει οικονομικά ή κυρίως να προκαλεί τέτοια όχληση (πχ μέρος που κατοικείται) και να μην είναι εφικτή. Εδιτ: σφηνωμα νοείται μόνο με τούβλο λοξό.Ο αφρός είναι πλήρωση.

Edited by pirsogiannis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, zazeng said:

Η επανακατασκευή αποκλείεται?

Δεν υπάρχει λόγος και δεν συμφέρει.

Οι βλάβες είναι επισκευάσιμες με χαμηλό κόστος.

Ο τοπικός μηχανισμός ανατροπής σε ισόγειο και ελεύθερο εξωτερικά είναι αντιμετωπίσιμο θέμα. Θα ψάξω τη λύση με Ι.Α.Μ. που πρότεινε ο Pirs, αλλιώς πατέντα με μεταλλικά προφιλ.

Edited by trellovoskos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.