Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περίσφιξη κολονοσίδερων σε κολώνα 50 Χ 50 και στρώσεις συνδετήρων (ερώτημα ιδιώτη)


mikelam

Recommended Posts

(Mεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι ιδιώτης (όχι μηχανικός) και κατασκευάζω μια μονοκατοικία με υπόγειο για εμένα. Έχω διαβάσει αρκετά αυτό το φόρουμ και έχω βρει χρήσιμα πράγματα.

Βγάζω φωτογραφίες κατά την κατασκευή για να τις έχω στο αρχείο μου.

Υπάρχει μία κολώνα 50cm*50cm (12Φ18 και 12Φ16) στο κέντρο της κάτοψης περίπου η οποία με προβληματίζει λίγο. Είναι στο ισόγειο. Από κάτω υπάρχει υπόγειο με ραντιέ και από πάνω άλλος ένας όροφος με πρόβλεψη για άλλους δύο. Η φωτογραφίες είναι από το πάτωμα του 1ου ορόφου πριν πέσει η πλάκα. Η κολώνα είναι σκυροδετημένη όπως φαίνεται.

Οι συνδετήρες στην μία πλευρά δεν είναι τεντωμένοι (επισυνάπτω και δύο εικόνες), τα σίδερα φαίνονται δεμένα. Το μπετόν είναι 30/37.

Ο μηχανικός μου (αρχιτέκτονας) μαζί με τον συνεργάτη του (πολιτικός) μου λένε να μην ανησυχώ. Μπορείτε να μου πείτε την άποψη σας? Είμαι υπερβολικός?

Σας ευχαριστώ πολύ.

20211022_153504.jpg

20211022_153525.jpg

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι να το αφήσω έτσι, ή πρέπει να κάνω κάτι? Ο μηχανικός λέει ότι πηγαίνει.

Edited by mikelam
Link to comment
Share on other sites

Μια απορία, επειδή δεν βλέπω καλά.

Στην πρώτη φωτογραφία το σίδερο είναι έξω από το εσωτερικό τσέρκι?

1.jpg

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Όχι όλα τα σίδερα είναι από μέσα. Υπάρχει σίδερο στο εσωτερικό τσέρκι. Αυτό που βλέπεις είναι στο εξωτερικό τσέρκι διπλα από το σημείο που ακουμπάει με το εσωτερικό. Δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία.

Edited by mikelam
Link to comment
Share on other sites

@mikelamXρήζει διερεύνησης από τον μελετητή των στατικών γιατί μαζεύτηκε τόσος πολύς οπλισμός σε αριθμό (αναφέρεις 12 Φ 18+12 Φ16) σε υποστύλωμα 50Χ50. Ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει αλλαγή διατομής στην εν λόγω κολώνα, είτε και αλλαγή-αναδιαμόρφωση γεωμετρίας στατικού φορέα κατά την μελέτη. Προσωπικά διαφωνώ με την συνύπαρξη οπλισμού συνεχόμενων διαμέτρων στο ίδιο υποστύλωμα. Θα μπορούσε να είχε εξεταστεί κατά την μελέτη ένας συνδυασμός Φ 20 με Φ 16 ή ακόμη και όλα τα σίδερα να ήταν Φ 20. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν εξειδικευμένους μηχανικούς οπότε δεν θα αναλυθούν εδώ. Πάντως από τη στιγμή που σκυροδετήθηκε η κάτω στάθμη και η θέση του οπλισμού είναι δεδομένη δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Προσωπικά, αν είχα ένα υποστύλωμα 50Χ50 θα προσπαθούσα να βάλω τρείς συνδετήρες ανά στρώση (12 σίδερα στο σύνολο αν η μελέτη μου το επιβεβαίωνε προφανώς), ώστε όλα να είναι περισφιγμένα εντός των των άγκιστρων και των καμπύλων τμημάτων των συνδετήρων. H ανωτέρω διάταξη συνδετήρων (ρόμβος ή τετράγωνο στραμμένο κατά 45 μοίρες και τετράγωνο) χρησιμοποιείται συνήθως σε διατομές μέχρι 40Χ 40.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αφού το είπε ο Παύλος ας το πάρει το ποτάμι. Πάντως το ρmax δεν το έχει υπερβεί. Στις επικαλύψεις δεν ξέρω τί έχει συμβεί, μου φαίνεται σαν να του έχει "στρίψει" η κολώνα.

3.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.